NHL pressar förbunden inför VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

NHL-slutspelet pågår för fullt och kampen om den åtråvärda Stanley Cup-pokalen ska avgöras först i midsommartid. San Josés svenske stjärnback, Erik Karlsson, 31 år, och med rötter i småländska Landsbro, är den spelare i NHL som tjänat mest pengar per poäng i ligan den gångna säsongen.

Erik sprängde den magiska 100 poängsvallen, 101 poäng fördelat på 25 mål och 76 assist. Hans kontrakt är värt 120 miljoner per säsong, och det innebär att han under säsongen fyllde på kontot med 1,2 miljoner kronor per poäng.

Erik Karlsson är back och producerar mål och pass mer än de flesta forwards. han är en drömspelare för tre Kronor i kommande VM, men...esa

Idrottens Affärer har tagit del av sajten SportingPedias sammanställning över ligans elva mest poängstarka spelare – det vill säga de som under grundseriens 82 omgångar passerade 100 poäng. 

12 miljoner dollar i årslön

En tabell som har Erik Karlsson i topp,  sajten anger hans årslön till 12 miljoner dollar och fördelat på 101 poäng blir det 188 812 dollar per poäng. Efter en dollarkurs på 10,33 kronor blir det drygt 1,2 miljoner svenska kronor.

Ligans poängkung, Edmontons Connor McDavid,  totalt 153 poäng, 64 mål och 89 assist, tjänar också 120 miljoner dollar per säsong men erhåller ”bara” 78 413 dollar per poäng eller drygt 800 000 svenska kronor. Han har fjärde plats i SportingPedias sammanställning.

Elias Pettersson, 24 år, uppväxt i Ånge och med Ånge IK som moderklubb och nu med Vancouver Canucks som NHL-adress  uppges ha en årslön 7,8 miljoner dollar. Han antecknades för 102 poäng (39+63) eller 76,571 tusen dollar, i svenska kronor cirka 785 000 kronor i lön per poäng.

Ligans mest kostnadseffektiva spelare var Jason Robertson, Dallas Stars. Med en årslön på 46 miljoner svenska kronor bokfördes han för 109 poäng (46+63),  en ersättning per poäng med 412 000 tusen svenska kronor.

Hans motsats är Erik Karlsson, hans 101 poäng och 1,2 miljoner per poäng ska ställas mot hans årliga kontraktssumma, 120 miljoner kronor.

Listan i sin helhet.

 1 Erik Karlsson, San Jose,  dollar per poäng , 118, 812. 2 Matthew Tkachuk, Florida Panters,  82 569, 3 Nikita Kucherov, Tampa Bay, 79 646, 4 Connor McDavid, Edmonton, 78.431, 5 Elias Pettersson, Vancouver,76,471, 6 Leon Draisatl, Edmonton, 62,500, 7 Nathan MacKinnon, Colorado, 61,712, 8 Mikko Rantanen, Colorado, 57 143, 9 David Pasternak, Boston, 56,637, 10 Ryan Hugent Hopkins, Edmonton, 50,481, 11 Jason Robertson, Dallas,  41,284.

 Erik Karlsson blev under säsongen den sjätte försvarsspelaren i ligans snart 100-åriga historia att nå 100 poäng. Säsongen 2022-2023 var San Josés sämsta på 25 år och laget slutade poängmässigt på 29:e plats av ligans 32 lag.

Erik Karlsson har ännu inte lämnat besked om han är tillgänglig för VM i Finland 12-28 maj.

Elias Pettersson har tackat ja till förbundskapten Sam Hallam, men har tills vidare stoppats på grund av ett komplicerat försäkringsärende. Hans kontakt går ut under 2024 och till hösten 2024  väntas Elias skriva på ett avtal , i nivå med Erik Karlssons 120-miljonerskontrakt .

Otänkbart att betala

Enligt uppgifter krävs att Svenska Ishockeyförbundet tecknar en försäkring både för hans nuvarande kontrakt samt det kommande.  Premien landar då på cirka 5 miljoner kronor.

Förbundets generalsekreterare Johan Stark har helt avvisat den tanken.

-Det är helt orimligt av förbundet att betala de pengarna, att lägga 5miljoner på en spelare är otänkbart. Vi kan  inte betala en premie för ett avtal som ännu inte är signerat, meddelar Johan Stark till Svt.

Normalt försäkrar förbundet varje NHL-spelares befintliga avtal, med hjälp av det Internationella förbundet, IIHF, som bidrar med 250 000 kronor per spelare.

NHL-organisationen tycks vilja sätta en ny norm – att försäkringar för VM-deltagande ska gälla även avtal i framtiden. SVT-experten liknar Jonas Andersson liknar agerandet med Pandoras ask, hämtad från den grekiska mytologin, om den öppnas innebär det olycka.

"Då kan vi aldrig backa"

-Mig veterligen har detta aldrig varit ett problem tidigare, och jag hoppas att svensk hockey inte hamnar här i framtiden, Öppnar man upp för Elias, kommer man aldrig att kunna gå tillbaka, betonar Jonas.

Ironiskt nog har Vancouver en svensk general manager,  tidigare leksingen Patrik Allvin, han är först ut av svenska ledare i den positionen i ett NHL-lag.

Jag är okunnig om hur NHL-lagens högsta ledning ser på försäkringsfrågor och VM-spel, men nog borde Patrik Allvin vara medveten om det regelverk som finns, har i varje fall funnits, mellan IIHF och NHL-organisationen.

Självklart borde Elias göras tillgänglig för VM – i linje med hur tidigare försäkringsärenden har lösts. Utan att Johan Stark och förbundsledningen ska behöva öppna pandoras ask.

Som ett led i Tre Kronors VM-förberedelser möts i Umeå Tre Kronor-Finland i ett dubbelmöte 27 och 29 april. VM-samlingen inleds med Czech Hockey Games 2-7 maj.

Till den turneringen ansluter fem NHL-spelare, Jakob Silfverberg, Anaheim, Lucas Raymond och Jonatan Berggren, Detroit, Rasmus Sandin, Washington och Alexander Nylander, Pittsburgh.

Rasmus Dahlin, Buffalo, har tackat nej på grund skada.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.