NHL pressar förbunden inför VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

NHL-slutspelet pågår för fullt och kampen om den åtråvärda Stanley Cup-pokalen ska avgöras först i midsommartid. San Josés svenske stjärnback, Erik Karlsson, 31 år, och med rötter i småländska Landsbro, är den spelare i NHL som tjänat mest pengar per poäng i ligan den gångna säsongen.

Erik sprängde den magiska 100 poängsvallen, 101 poäng fördelat på 25 mål och 76 assist. Hans kontrakt är värt 120 miljoner per säsong, och det innebär att han under säsongen fyllde på kontot med 1,2 miljoner kronor per poäng.

Erik Karlsson är back och producerar mål och pass mer än de flesta forwards. han är en drömspelare för tre Kronor i kommande VM, men...esa

Idrottens Affärer har tagit del av sajten SportingPedias sammanställning över ligans elva mest poängstarka spelare – det vill säga de som under grundseriens 82 omgångar passerade 100 poäng. 

12 miljoner dollar i årslön

En tabell som har Erik Karlsson i topp,  sajten anger hans årslön till 12 miljoner dollar och fördelat på 101 poäng blir det 188 812 dollar per poäng. Efter en dollarkurs på 10,33 kronor blir det drygt 1,2 miljoner svenska kronor.

Ligans poängkung, Edmontons Connor McDavid,  totalt 153 poäng, 64 mål och 89 assist, tjänar också 120 miljoner dollar per säsong men erhåller ”bara” 78 413 dollar per poäng eller drygt 800 000 svenska kronor. Han har fjärde plats i SportingPedias sammanställning.

Elias Pettersson, 24 år, uppväxt i Ånge och med Ånge IK som moderklubb och nu med Vancouver Canucks som NHL-adress  uppges ha en årslön 7,8 miljoner dollar. Han antecknades för 102 poäng (39+63) eller 76,571 tusen dollar, i svenska kronor cirka 785 000 kronor i lön per poäng.

Ligans mest kostnadseffektiva spelare var Jason Robertson, Dallas Stars. Med en årslön på 46 miljoner svenska kronor bokfördes han för 109 poäng (46+63),  en ersättning per poäng med 412 000 tusen svenska kronor.

Hans motsats är Erik Karlsson, hans 101 poäng och 1,2 miljoner per poäng ska ställas mot hans årliga kontraktssumma, 120 miljoner kronor.

Listan i sin helhet.

 1 Erik Karlsson, San Jose,  dollar per poäng , 118, 812. 2 Matthew Tkachuk, Florida Panters,  82 569, 3 Nikita Kucherov, Tampa Bay, 79 646, 4 Connor McDavid, Edmonton, 78.431, 5 Elias Pettersson, Vancouver,76,471, 6 Leon Draisatl, Edmonton, 62,500, 7 Nathan MacKinnon, Colorado, 61,712, 8 Mikko Rantanen, Colorado, 57 143, 9 David Pasternak, Boston, 56,637, 10 Ryan Hugent Hopkins, Edmonton, 50,481, 11 Jason Robertson, Dallas,  41,284.

 Erik Karlsson blev under säsongen den sjätte försvarsspelaren i ligans snart 100-åriga historia att nå 100 poäng. Säsongen 2022-2023 var San Josés sämsta på 25 år och laget slutade poängmässigt på 29:e plats av ligans 32 lag.

Erik Karlsson har ännu inte lämnat besked om han är tillgänglig för VM i Finland 12-28 maj.

Elias Pettersson har tackat ja till förbundskapten Sam Hallam, men har tills vidare stoppats på grund av ett komplicerat försäkringsärende. Hans kontakt går ut under 2024 och till hösten 2024  väntas Elias skriva på ett avtal , i nivå med Erik Karlssons 120-miljonerskontrakt .

Otänkbart att betala

Enligt uppgifter krävs att Svenska Ishockeyförbundet tecknar en försäkring både för hans nuvarande kontrakt samt det kommande.  Premien landar då på cirka 5 miljoner kronor.

Förbundets generalsekreterare Johan Stark har helt avvisat den tanken.

-Det är helt orimligt av förbundet att betala de pengarna, att lägga 5miljoner på en spelare är otänkbart. Vi kan  inte betala en premie för ett avtal som ännu inte är signerat, meddelar Johan Stark till Svt.

Normalt försäkrar förbundet varje NHL-spelares befintliga avtal, med hjälp av det Internationella förbundet, IIHF, som bidrar med 250 000 kronor per spelare.

NHL-organisationen tycks vilja sätta en ny norm – att försäkringar för VM-deltagande ska gälla även avtal i framtiden. SVT-experten liknar Jonas Andersson liknar agerandet med Pandoras ask, hämtad från den grekiska mytologin, om den öppnas innebär det olycka.

"Då kan vi aldrig backa"

-Mig veterligen har detta aldrig varit ett problem tidigare, och jag hoppas att svensk hockey inte hamnar här i framtiden, Öppnar man upp för Elias, kommer man aldrig att kunna gå tillbaka, betonar Jonas.

Ironiskt nog har Vancouver en svensk general manager,  tidigare leksingen Patrik Allvin, han är först ut av svenska ledare i den positionen i ett NHL-lag.

Jag är okunnig om hur NHL-lagens högsta ledning ser på försäkringsfrågor och VM-spel, men nog borde Patrik Allvin vara medveten om det regelverk som finns, har i varje fall funnits, mellan IIHF och NHL-organisationen.

Självklart borde Elias göras tillgänglig för VM – i linje med hur tidigare försäkringsärenden har lösts. Utan att Johan Stark och förbundsledningen ska behöva öppna pandoras ask.

Som ett led i Tre Kronors VM-förberedelser möts i Umeå Tre Kronor-Finland i ett dubbelmöte 27 och 29 april. VM-samlingen inleds med Czech Hockey Games 2-7 maj.

Till den turneringen ansluter fem NHL-spelare, Jakob Silfverberg, Anaheim, Lucas Raymond och Jonatan Berggren, Detroit, Rasmus Sandin, Washington och Alexander Nylander, Pittsburgh.

Rasmus Dahlin, Buffalo, har tackat nej på grund skada.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen