Krävdes konkurs för att hitta kraften i Växjö

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Växjö Lakers, ishockeyns mästarlag har inte den största ekonomiska kostymen. 

Mästarna har inte den största arenan, Vida Arena, rymmer vid ishockey, 5 750, åskådare.

 I bokslutet för 2021-2022 års säsong redovisades det egna kapitalet till drygt 40 miljoner kronor, inte alls i närheten av SHL-lagens jättar, som Färjestad med 138 miljoner.

Fotbollsstaden Växjö är numera hockeystaden Växjö

 

Förra säsongen gav en  vinst för Idrotts AB, där elitverksamheten ligger, på 6,9 miljoner.

Vad gäller lönekostnader uppgår dessa, för innevarande säsong, säsong till 47,7 miljoner, ett aktningsvärt belopp, men inte alls i SHL-topp.

 Enligt statistik från SHL-organisationen hade de 14 lagen lönekostnader på över 700 miljoner kronor.  Växjö hör hemma på den nedre halvan. Medelvärdet är 51,5 miljoner per spelartrupp

2 170 826 åskådare i SHL

Den här säsongen har lönerna stigit med fem till sju procent och enligt Sport-Expressen har 30 spelare i ligan haft en lön som överstiger 250 000 kronor i månanden.

SHL har den här säsongen noterat nytt publikrekord, all time high, med totalt 2 170 826 åskådare, i snitt per match 5 964. I slutspelet uppgår totalpubliken till 327 600 åskådare, i snitt 6 352 per match. Också det rekordsiffror.

Påståendet att  SHL är beroende av ett lag från Stockholms-regionen kan därmed avlivas. 

Tillbaka till mästarlaget;

 Växjö hade målvakten som gjorde skillnad. 26-årige Emil Larmi , hämtad från Lahtis-laget Pelicans i februari 2022. Larmi hade då återvänt till Finland efter att förgäves försökt ta en plats i NHL-laget Pittsburgh..

Efter ännu en ”nolla” i slutspelet, hans fjärde, och vinnare av Stefan Liv Menorial, steg Larmi fram som lagets stora guldmakare. 

Skellefteå-forwarden Oscar Möller har säkert mardrömmar efter Larmis makalösa räddning vid ställningen 0-0 i första perioden.  En räddning på samma nivå som en annan Växjö-sons, Thomas Ravellis, straffräddning i kvartsfinalen mot Rumänien i fotbolls-VM 1994.

Jag skrev inför SM-semifinalerna att målvakternas spel blir avgörande, och Emil Larmis insats var verkligen magnifik. 

Emil Larmi  är kontraktsbunden med Växjö ännu en säsong men något som vi lärt oss är att  kontrakt i hockeyvärlden innehåller klausuler – och lätt kan rivas om ersättningen är den rätta.

Han bytte klubb ändå

Apropå kontrakt, Rögles forward Oskar Ståhl-Lyrenäs, skrev nyligen ett tre årigt avtal med Rögle, bara för att nästan omgående skriva kontrakt med ligakonkurrenten HV 71. Alla inblandade har lagt locket på, här behövs ingen Einstein för att förstå vad det handlar om  - eller lönekuvertets storlek.

För Växjö var SM-guldet det fjärde på åtta år, och laget är obesegrat i finalsammanhang.  En bedrift utöver det vanliga, och sportchefen Henrik Evertson har onekligen den rätta känslan för att bygga lag, och hitta blivande guldmedaljörer. Som Emil Larmi med flera .

Notera gärna att ishockeyn i Växjö startade om 1997 sedan dåvarande Växjö HC begärts i konkurs. 2011 hade nybildades Växjö Lakers tagit steget upp i den högsta serien.

 Näringslivet stod på tå för att hänga med på resan.  Den nya arenan stod klar 2011, signerad industrimannen Anders Öman och som en del i projekt Arenastaden.  Huvudägare är Växjö Lakers Fastighets AB, det ger Lakers klubbdirektör Johan Markusson full kontroll över intäkter från hyresverksamhet och restaurangverksamhet.  Ett måste i den moderna elitidrotten.

Fotbollen var länge nummer ett i Växjö, med fotbollsfamiljen, Stig och Tommy Svensson i centrum.  Östers IF har fyra SM-guld, den senaste 1981 och återfinns sedan flera år i Superettan. 

2023 års mästarlag har en defensiv prägel, säsongnye coachen Jörgen Jönsson  har hållit fast vid sin företrädares filosofi, Sam Hallam. Knappast publikfriande, men vad bryr sig mästarna om det.  Få sporten är så resultatfixerade som ishockeyn.

Handplockades

För Jörgen Jönsson är SM-guldet ännu ett bevis på. Som spelare tillhör han de största. Han har skolats till mästarcoach via flera uppdrag som assisterande ibland annat i Färjestad och Örebro.  Han anslöt från Davos i Schweiz inför den här säsongen.

Växjös fjärde guld var också Jörgen Jönssons 12:e, inklusive två VM-guld, två OS-guld, och fem SM-.guld som spelare, två som assisterande och nu huvudcoach.

Vid seriestarten hösten 2022 var Växjö långt ifrån favorittippat.

 Knappast någon hade Växjö i guldläge. Därtill var osäkerheten för stor.  Lagbygget såg skakigt ut, men Jörgen, med assistans av Henrik Evertson slog hockey-Sverige rejält på fingrarna. 4-1 i matchserien mot Skellefteå vittnar definitivt om klass.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.