Krävdes konkurs för att hitta kraften i Växjö

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Växjö Lakers, ishockeyns mästarlag har inte den största ekonomiska kostymen. 

Mästarna har inte den största arenan, Vida Arena, rymmer vid ishockey, 5 750, åskådare.

 I bokslutet för 2021-2022 års säsong redovisades det egna kapitalet till drygt 40 miljoner kronor, inte alls i närheten av SHL-lagens jättar, som Färjestad med 138 miljoner.

Fotbollsstaden Växjö är numera hockeystaden Växjö

 

Förra säsongen gav en  vinst för Idrotts AB, där elitverksamheten ligger, på 6,9 miljoner.

Vad gäller lönekostnader uppgår dessa, för innevarande säsong, säsong till 47,7 miljoner, ett aktningsvärt belopp, men inte alls i SHL-topp.

 Enligt statistik från SHL-organisationen hade de 14 lagen lönekostnader på över 700 miljoner kronor.  Växjö hör hemma på den nedre halvan. Medelvärdet är 51,5 miljoner per spelartrupp

2 170 826 åskådare i SHL

Den här säsongen har lönerna stigit med fem till sju procent och enligt Sport-Expressen har 30 spelare i ligan haft en lön som överstiger 250 000 kronor i månanden.

SHL har den här säsongen noterat nytt publikrekord, all time high, med totalt 2 170 826 åskådare, i snitt per match 5 964. I slutspelet uppgår totalpubliken till 327 600 åskådare, i snitt 6 352 per match. Också det rekordsiffror.

Påståendet att  SHL är beroende av ett lag från Stockholms-regionen kan därmed avlivas. 

Tillbaka till mästarlaget;

 Växjö hade målvakten som gjorde skillnad. 26-årige Emil Larmi , hämtad från Lahtis-laget Pelicans i februari 2022. Larmi hade då återvänt till Finland efter att förgäves försökt ta en plats i NHL-laget Pittsburgh..

Efter ännu en ”nolla” i slutspelet, hans fjärde, och vinnare av Stefan Liv Menorial, steg Larmi fram som lagets stora guldmakare. 

Skellefteå-forwarden Oscar Möller har säkert mardrömmar efter Larmis makalösa räddning vid ställningen 0-0 i första perioden.  En räddning på samma nivå som en annan Växjö-sons, Thomas Ravellis, straffräddning i kvartsfinalen mot Rumänien i fotbolls-VM 1994.

Jag skrev inför SM-semifinalerna att målvakternas spel blir avgörande, och Emil Larmis insats var verkligen magnifik. 

Emil Larmi  är kontraktsbunden med Växjö ännu en säsong men något som vi lärt oss är att  kontrakt i hockeyvärlden innehåller klausuler – och lätt kan rivas om ersättningen är den rätta.

Han bytte klubb ändå

Apropå kontrakt, Rögles forward Oskar Ståhl-Lyrenäs, skrev nyligen ett tre årigt avtal med Rögle, bara för att nästan omgående skriva kontrakt med ligakonkurrenten HV 71. Alla inblandade har lagt locket på, här behövs ingen Einstein för att förstå vad det handlar om  - eller lönekuvertets storlek.

För Växjö var SM-guldet det fjärde på åtta år, och laget är obesegrat i finalsammanhang.  En bedrift utöver det vanliga, och sportchefen Henrik Evertson har onekligen den rätta känslan för att bygga lag, och hitta blivande guldmedaljörer. Som Emil Larmi med flera .

Notera gärna att ishockeyn i Växjö startade om 1997 sedan dåvarande Växjö HC begärts i konkurs. 2011 hade nybildades Växjö Lakers tagit steget upp i den högsta serien.

 Näringslivet stod på tå för att hänga med på resan.  Den nya arenan stod klar 2011, signerad industrimannen Anders Öman och som en del i projekt Arenastaden.  Huvudägare är Växjö Lakers Fastighets AB, det ger Lakers klubbdirektör Johan Markusson full kontroll över intäkter från hyresverksamhet och restaurangverksamhet.  Ett måste i den moderna elitidrotten.

Fotbollen var länge nummer ett i Växjö, med fotbollsfamiljen, Stig och Tommy Svensson i centrum.  Östers IF har fyra SM-guld, den senaste 1981 och återfinns sedan flera år i Superettan. 

2023 års mästarlag har en defensiv prägel, säsongnye coachen Jörgen Jönsson  har hållit fast vid sin företrädares filosofi, Sam Hallam. Knappast publikfriande, men vad bryr sig mästarna om det.  Få sporten är så resultatfixerade som ishockeyn.

Handplockades

För Jörgen Jönsson är SM-guldet ännu ett bevis på. Som spelare tillhör han de största. Han har skolats till mästarcoach via flera uppdrag som assisterande ibland annat i Färjestad och Örebro.  Han anslöt från Davos i Schweiz inför den här säsongen.

Växjös fjärde guld var också Jörgen Jönssons 12:e, inklusive två VM-guld, två OS-guld, och fem SM-.guld som spelare, två som assisterande och nu huvudcoach.

Vid seriestarten hösten 2022 var Växjö långt ifrån favorittippat.

 Knappast någon hade Växjö i guldläge. Därtill var osäkerheten för stor.  Lagbygget såg skakigt ut, men Jörgen, med assistans av Henrik Evertson slog hockey-Sverige rejält på fingrarna. 4-1 i matchserien mot Skellefteå vittnar definitivt om klass.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen