Krävdes konkurs för att hitta kraften i Växjö

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Växjö Lakers, ishockeyns mästarlag har inte den största ekonomiska kostymen. 

Mästarna har inte den största arenan, Vida Arena, rymmer vid ishockey, 5 750, åskådare.

 I bokslutet för 2021-2022 års säsong redovisades det egna kapitalet till drygt 40 miljoner kronor, inte alls i närheten av SHL-lagens jättar, som Färjestad med 138 miljoner.

Fotbollsstaden Växjö är numera hockeystaden Växjö

 

Förra säsongen gav en  vinst för Idrotts AB, där elitverksamheten ligger, på 6,9 miljoner.

Vad gäller lönekostnader uppgår dessa, för innevarande säsong, säsong till 47,7 miljoner, ett aktningsvärt belopp, men inte alls i SHL-topp.

 Enligt statistik från SHL-organisationen hade de 14 lagen lönekostnader på över 700 miljoner kronor.  Växjö hör hemma på den nedre halvan. Medelvärdet är 51,5 miljoner per spelartrupp

2 170 826 åskådare i SHL

Den här säsongen har lönerna stigit med fem till sju procent och enligt Sport-Expressen har 30 spelare i ligan haft en lön som överstiger 250 000 kronor i månanden.

SHL har den här säsongen noterat nytt publikrekord, all time high, med totalt 2 170 826 åskådare, i snitt per match 5 964. I slutspelet uppgår totalpubliken till 327 600 åskådare, i snitt 6 352 per match. Också det rekordsiffror.

Påståendet att  SHL är beroende av ett lag från Stockholms-regionen kan därmed avlivas. 

Tillbaka till mästarlaget;

 Växjö hade målvakten som gjorde skillnad. 26-årige Emil Larmi , hämtad från Lahtis-laget Pelicans i februari 2022. Larmi hade då återvänt till Finland efter att förgäves försökt ta en plats i NHL-laget Pittsburgh..

Efter ännu en ”nolla” i slutspelet, hans fjärde, och vinnare av Stefan Liv Menorial, steg Larmi fram som lagets stora guldmakare. 

Skellefteå-forwarden Oscar Möller har säkert mardrömmar efter Larmis makalösa räddning vid ställningen 0-0 i första perioden.  En räddning på samma nivå som en annan Växjö-sons, Thomas Ravellis, straffräddning i kvartsfinalen mot Rumänien i fotbolls-VM 1994.

Jag skrev inför SM-semifinalerna att målvakternas spel blir avgörande, och Emil Larmis insats var verkligen magnifik. 

Emil Larmi  är kontraktsbunden med Växjö ännu en säsong men något som vi lärt oss är att  kontrakt i hockeyvärlden innehåller klausuler – och lätt kan rivas om ersättningen är den rätta.

Han bytte klubb ändå

Apropå kontrakt, Rögles forward Oskar Ståhl-Lyrenäs, skrev nyligen ett tre årigt avtal med Rögle, bara för att nästan omgående skriva kontrakt med ligakonkurrenten HV 71. Alla inblandade har lagt locket på, här behövs ingen Einstein för att förstå vad det handlar om  - eller lönekuvertets storlek.

För Växjö var SM-guldet det fjärde på åtta år, och laget är obesegrat i finalsammanhang.  En bedrift utöver det vanliga, och sportchefen Henrik Evertson har onekligen den rätta känslan för att bygga lag, och hitta blivande guldmedaljörer. Som Emil Larmi med flera .

Notera gärna att ishockeyn i Växjö startade om 1997 sedan dåvarande Växjö HC begärts i konkurs. 2011 hade nybildades Växjö Lakers tagit steget upp i den högsta serien.

 Näringslivet stod på tå för att hänga med på resan.  Den nya arenan stod klar 2011, signerad industrimannen Anders Öman och som en del i projekt Arenastaden.  Huvudägare är Växjö Lakers Fastighets AB, det ger Lakers klubbdirektör Johan Markusson full kontroll över intäkter från hyresverksamhet och restaurangverksamhet.  Ett måste i den moderna elitidrotten.

Fotbollen var länge nummer ett i Växjö, med fotbollsfamiljen, Stig och Tommy Svensson i centrum.  Östers IF har fyra SM-guld, den senaste 1981 och återfinns sedan flera år i Superettan. 

2023 års mästarlag har en defensiv prägel, säsongnye coachen Jörgen Jönsson  har hållit fast vid sin företrädares filosofi, Sam Hallam. Knappast publikfriande, men vad bryr sig mästarna om det.  Få sporten är så resultatfixerade som ishockeyn.

Handplockades

För Jörgen Jönsson är SM-guldet ännu ett bevis på. Som spelare tillhör han de största. Han har skolats till mästarcoach via flera uppdrag som assisterande ibland annat i Färjestad och Örebro.  Han anslöt från Davos i Schweiz inför den här säsongen.

Växjös fjärde guld var också Jörgen Jönssons 12:e, inklusive två VM-guld, två OS-guld, och fem SM-.guld som spelare, två som assisterande och nu huvudcoach.

Vid seriestarten hösten 2022 var Växjö långt ifrån favorittippat.

 Knappast någon hade Växjö i guldläge. Därtill var osäkerheten för stor.  Lagbygget såg skakigt ut, men Jörgen, med assistans av Henrik Evertson slog hockey-Sverige rejält på fingrarna. 4-1 i matchserien mot Skellefteå vittnar definitivt om klass.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.