14 hockeyklubbar omsätter 1 miljard

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockeyns stora miljardrullning, säsongen 2023-2024, rycker allt närmare med första omgången, av 52, torsdagen 14 september. De 14 SHL-lagen omsätter tillsammans över en miljard kronor med Färjestad, som odiskutabel etta med 230 miljoner i nettoomsättning förra säsongen.

IK Oskarshamn och Timrå är  SHL:s minsta ekonomier och når strax under 100 miljoner i omsättning. Under förra säsongen noterades nytt publikrekord för svensk elitishockey, med totalt 2 170 826 unika åskådare i grundserien.

Åtskilliga miljoner är investerade i spelartrupperna i SHL.

 

En notering som understryker att svensk elitishockey ekonomiskt mår bra, notera att lag från Stockholms-regionen saknades i den högsta serien under förra säsongen.

Ligan har inte bara ett rekordintresse i ryggen. 

TV.-gruppens prioritering

En mycket stark partner, TV 4-gruppen (tidigare C More) garanterar varje enskilt lag ekonomiskt stöd i 50 miljoner-klassen årligen. Avtalet gäller till och med säsongen 2029-2030 och stiger i ett antal miljoner för varje år.

Oron i omvärlden, och finansminister Elisabeth Svantessons (m) bistra uppsyn vad gäller svensk ekonomi, har ännu inte lämnat avtryck i SHL-organisationen. Ligans vd. Jenny Silfverstrand var idel solsken på ligans upptaktsträff, tillsammans med SDHL, damernas högsta serie, som i dag har ett utökat samarbete med herrligan. 

-Den oro som vi kände inför förra säsongen har vi lämnat bakom oss. Visst, samhällsekonomin är oviss men min känsla är att ligans 14 lag i dag har en större beredskap för att möta överraskningar – i form av stigande energipriser till exempel, säger Jenny till Idrottens Affärer.

-Försäljningen av säsongkort och nått nya nivåer, och min känsla är att vår produkt har en fortsatt mycket stark efterfrågan. Jag möter inga tveksamheter hos våra många partners.

Skellefteås ansträngningar att skriva kontakt med en KHL-allierad amerikansk spelare stoppades efter avslöjanden i media och supporter och sponsor protester.

- Vår hållning i Ukraina-Ryssland frågan är orubblig, och Skellefteås agerande var inte till fördel för SHL. Det skadade vårt varumärke, erkänner SHL:s vd.

Ett nytt jätte-avtal?

Den stora frågan inför framtiden är om ligans chefsförhandlare i rättighetsfrågor, Erik Strandmark, kan ro hem ett lika attraktivt, eller helst ännu bättre TV-avtal efter 2030.

Just nu är flera av hans möjliga partners i gungning, med neddragningar och avskedanden som följd, exempelvis inom Viaplay. Marknaden för streamingtjänster är under lupp i direktionsrummen.

 Att C More användare flyttar in under TV 4 Play har förstås ekonomiska skäl. Abonnemangsfloran går nu från 59 kr/månaden till 549 kr/mån och heter TV Play+Sport total.

Det förtjänar att nämnas att TV 4 Play ingår i TV 4 Media Holding AB som i sin tur är ett dotterbolag till Telia, som till 39,5 procent ägs av oss svenska skattebetalare.

Ja, detta är en djungel, och där vi som konsumenter ska bidra till streamingtjänsternas överlevnad.

-Men jag vägrar att känna någon oro inför framtiden. Jag tycker det är väl tidigt att redan nu börja spekulera om kommande kontrakt, säger Jenny Silfverstrand. 

Hon vill inte heller ge sig in i någon diskussion om antal lag i ligan.

 Här finns förstås åsikten att fler lag, som 16 lag i stället för nuvarande 14 , kan underlätta för lag från Stockholms-regionen att ta steget upp. I kulisserna på Globe Hotell smög under torsdagen Djurgårdens klubbdirektör, K G Stoppel…

Inget Stockholmslag!

-Några konkreta planer för en nyordning finns inte. Att antal lag diskuteras är något som blossar upp med jämna mellanrum. Men en förändring av SHL är ytterst en fråga för svensk ishockey i stort,  och såvitt jag vet finns inga förslag på bordet.

Sportbladet är numera en tung partner till SHL.  Det var också Aftonbladet TV som förmedlade intervjuer och tips inför säsongstarten. 

Beskedet från podiet var att SHL-tränarna tror att Färjestad och Frölunda gör upp om SM-guldet våren 2024. I medias tips var Färjestad huvudfavorit. Vad gäller nedflyttning till Hockeyallsvenskan är tränartipset att Modo får ta hissen ned. Media har däremot Malmö till Hockeyallsvenskan.

I SDHL är Luleå stor favorit, 85 procent av tränare och media tror Luleå försvarar sitt SM-guld från i våras.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.