14 hockeyklubbar omsätter 1 miljard

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockeyns stora miljardrullning, säsongen 2023-2024, rycker allt närmare med första omgången, av 52, torsdagen 14 september. De 14 SHL-lagen omsätter tillsammans över en miljard kronor med Färjestad, som odiskutabel etta med 230 miljoner i nettoomsättning förra säsongen.

IK Oskarshamn och Timrå är  SHL:s minsta ekonomier och når strax under 100 miljoner i omsättning. Under förra säsongen noterades nytt publikrekord för svensk elitishockey, med totalt 2 170 826 unika åskådare i grundserien.

Åtskilliga miljoner är investerade i spelartrupperna i SHL.

 

En notering som understryker att svensk elitishockey ekonomiskt mår bra, notera att lag från Stockholms-regionen saknades i den högsta serien under förra säsongen.

Ligan har inte bara ett rekordintresse i ryggen. 

TV.-gruppens prioritering

En mycket stark partner, TV 4-gruppen (tidigare C More) garanterar varje enskilt lag ekonomiskt stöd i 50 miljoner-klassen årligen. Avtalet gäller till och med säsongen 2029-2030 och stiger i ett antal miljoner för varje år.

Oron i omvärlden, och finansminister Elisabeth Svantessons (m) bistra uppsyn vad gäller svensk ekonomi, har ännu inte lämnat avtryck i SHL-organisationen. Ligans vd. Jenny Silfverstrand var idel solsken på ligans upptaktsträff, tillsammans med SDHL, damernas högsta serie, som i dag har ett utökat samarbete med herrligan. 

-Den oro som vi kände inför förra säsongen har vi lämnat bakom oss. Visst, samhällsekonomin är oviss men min känsla är att ligans 14 lag i dag har en större beredskap för att möta överraskningar – i form av stigande energipriser till exempel, säger Jenny till Idrottens Affärer.

-Försäljningen av säsongkort och nått nya nivåer, och min känsla är att vår produkt har en fortsatt mycket stark efterfrågan. Jag möter inga tveksamheter hos våra många partners.

Skellefteås ansträngningar att skriva kontakt med en KHL-allierad amerikansk spelare stoppades efter avslöjanden i media och supporter och sponsor protester.

- Vår hållning i Ukraina-Ryssland frågan är orubblig, och Skellefteås agerande var inte till fördel för SHL. Det skadade vårt varumärke, erkänner SHL:s vd.

Ett nytt jätte-avtal?

Den stora frågan inför framtiden är om ligans chefsförhandlare i rättighetsfrågor, Erik Strandmark, kan ro hem ett lika attraktivt, eller helst ännu bättre TV-avtal efter 2030.

Just nu är flera av hans möjliga partners i gungning, med neddragningar och avskedanden som följd, exempelvis inom Viaplay. Marknaden för streamingtjänster är under lupp i direktionsrummen.

 Att C More användare flyttar in under TV 4 Play har förstås ekonomiska skäl. Abonnemangsfloran går nu från 59 kr/månaden till 549 kr/mån och heter TV Play+Sport total.

Det förtjänar att nämnas att TV 4 Play ingår i TV 4 Media Holding AB som i sin tur är ett dotterbolag till Telia, som till 39,5 procent ägs av oss svenska skattebetalare.

Ja, detta är en djungel, och där vi som konsumenter ska bidra till streamingtjänsternas överlevnad.

-Men jag vägrar att känna någon oro inför framtiden. Jag tycker det är väl tidigt att redan nu börja spekulera om kommande kontrakt, säger Jenny Silfverstrand. 

Hon vill inte heller ge sig in i någon diskussion om antal lag i ligan.

 Här finns förstås åsikten att fler lag, som 16 lag i stället för nuvarande 14 , kan underlätta för lag från Stockholms-regionen att ta steget upp. I kulisserna på Globe Hotell smög under torsdagen Djurgårdens klubbdirektör, K G Stoppel…

Inget Stockholmslag!

-Några konkreta planer för en nyordning finns inte. Att antal lag diskuteras är något som blossar upp med jämna mellanrum. Men en förändring av SHL är ytterst en fråga för svensk ishockey i stort,  och såvitt jag vet finns inga förslag på bordet.

Sportbladet är numera en tung partner till SHL.  Det var också Aftonbladet TV som förmedlade intervjuer och tips inför säsongstarten. 

Beskedet från podiet var att SHL-tränarna tror att Färjestad och Frölunda gör upp om SM-guldet våren 2024. I medias tips var Färjestad huvudfavorit. Vad gäller nedflyttning till Hockeyallsvenskan är tränartipset att Modo får ta hissen ned. Media har däremot Malmö till Hockeyallsvenskan.

I SDHL är Luleå stor favorit, 85 procent av tränare och media tror Luleå försvarar sitt SM-guld från i våras.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen