14 hockeyklubbar omsätter 1 miljard

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockeyns stora miljardrullning, säsongen 2023-2024, rycker allt närmare med första omgången, av 52, torsdagen 14 september. De 14 SHL-lagen omsätter tillsammans över en miljard kronor med Färjestad, som odiskutabel etta med 230 miljoner i nettoomsättning förra säsongen.

IK Oskarshamn och Timrå är  SHL:s minsta ekonomier och når strax under 100 miljoner i omsättning. Under förra säsongen noterades nytt publikrekord för svensk elitishockey, med totalt 2 170 826 unika åskådare i grundserien.

Åtskilliga miljoner är investerade i spelartrupperna i SHL.

 

En notering som understryker att svensk elitishockey ekonomiskt mår bra, notera att lag från Stockholms-regionen saknades i den högsta serien under förra säsongen.

Ligan har inte bara ett rekordintresse i ryggen. 

TV.-gruppens prioritering

En mycket stark partner, TV 4-gruppen (tidigare C More) garanterar varje enskilt lag ekonomiskt stöd i 50 miljoner-klassen årligen. Avtalet gäller till och med säsongen 2029-2030 och stiger i ett antal miljoner för varje år.

Oron i omvärlden, och finansminister Elisabeth Svantessons (m) bistra uppsyn vad gäller svensk ekonomi, har ännu inte lämnat avtryck i SHL-organisationen. Ligans vd. Jenny Silfverstrand var idel solsken på ligans upptaktsträff, tillsammans med SDHL, damernas högsta serie, som i dag har ett utökat samarbete med herrligan. 

-Den oro som vi kände inför förra säsongen har vi lämnat bakom oss. Visst, samhällsekonomin är oviss men min känsla är att ligans 14 lag i dag har en större beredskap för att möta överraskningar – i form av stigande energipriser till exempel, säger Jenny till Idrottens Affärer.

-Försäljningen av säsongkort och nått nya nivåer, och min känsla är att vår produkt har en fortsatt mycket stark efterfrågan. Jag möter inga tveksamheter hos våra många partners.

Skellefteås ansträngningar att skriva kontakt med en KHL-allierad amerikansk spelare stoppades efter avslöjanden i media och supporter och sponsor protester.

- Vår hållning i Ukraina-Ryssland frågan är orubblig, och Skellefteås agerande var inte till fördel för SHL. Det skadade vårt varumärke, erkänner SHL:s vd.

Ett nytt jätte-avtal?

Den stora frågan inför framtiden är om ligans chefsförhandlare i rättighetsfrågor, Erik Strandmark, kan ro hem ett lika attraktivt, eller helst ännu bättre TV-avtal efter 2030.

Just nu är flera av hans möjliga partners i gungning, med neddragningar och avskedanden som följd, exempelvis inom Viaplay. Marknaden för streamingtjänster är under lupp i direktionsrummen.

 Att C More användare flyttar in under TV 4 Play har förstås ekonomiska skäl. Abonnemangsfloran går nu från 59 kr/månaden till 549 kr/mån och heter TV Play+Sport total.

Det förtjänar att nämnas att TV 4 Play ingår i TV 4 Media Holding AB som i sin tur är ett dotterbolag till Telia, som till 39,5 procent ägs av oss svenska skattebetalare.

Ja, detta är en djungel, och där vi som konsumenter ska bidra till streamingtjänsternas överlevnad.

-Men jag vägrar att känna någon oro inför framtiden. Jag tycker det är väl tidigt att redan nu börja spekulera om kommande kontrakt, säger Jenny Silfverstrand. 

Hon vill inte heller ge sig in i någon diskussion om antal lag i ligan.

 Här finns förstås åsikten att fler lag, som 16 lag i stället för nuvarande 14 , kan underlätta för lag från Stockholms-regionen att ta steget upp. I kulisserna på Globe Hotell smög under torsdagen Djurgårdens klubbdirektör, K G Stoppel…

Inget Stockholmslag!

-Några konkreta planer för en nyordning finns inte. Att antal lag diskuteras är något som blossar upp med jämna mellanrum. Men en förändring av SHL är ytterst en fråga för svensk ishockey i stort,  och såvitt jag vet finns inga förslag på bordet.

Sportbladet är numera en tung partner till SHL.  Det var också Aftonbladet TV som förmedlade intervjuer och tips inför säsongstarten. 

Beskedet från podiet var att SHL-tränarna tror att Färjestad och Frölunda gör upp om SM-guldet våren 2024. I medias tips var Färjestad huvudfavorit. Vad gäller nedflyttning till Hockeyallsvenskan är tränartipset att Modo får ta hissen ned. Media har däremot Malmö till Hockeyallsvenskan.

I SDHL är Luleå stor favorit, 85 procent av tränare och media tror Luleå försvarar sitt SM-guld från i våras.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.