Karl Erik slirar och skapar frågetecken

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Företräder nyvalde RF-ordföranden, Karl-Erik Nilsson, den svenska idrottsrörelsen med 73 medlemsförbund,  eller fotbollens UEFA, europaorganisationen?

 Han är vice ordförande i UEFA, ett uppdrag som har följt med hans tidigare roll i Svenska Fotbollförbundet, en post han lämnade vid SvFF:s årsmöte i juni i år.

Frågan måste ställas efter brittiska SKY:s uppgifter att Karl-Erik vid en UEFA-sittning röstat för att släppa in Ryssland i nästa års flick-EM Sverige i maj.

Karl-ErikNilsson valdes in i Uefas exekutiva kommité i april 2017 och har under åren haft möten med framträdande ledare inom Uefa som Gianni Infantino och Michel Platini.

Ett ställningstagande som är emot Riksidrottsförbundet väl kända beslut sedan tidigare. Ett beslut som Svenska Fotbollförbundet, SvFF, står bakom till 100 procent. Något som har poängterats av ordföranden Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldts raka besked

-Det är uteslutet att svenska landslag möter landslag från Ryssland eller Belarus vare sig i Sverige eller utomlands, sade Reinfeldt så sent som i onsdags.

En direkt och tydlig markering mot UEFA

I en intervju med radiosportens Bengt Schött försökte Karl-Erik på lördagen förklara sina dubbla stolar. 

Det gick så där, hans svar på mycket relevanta frågor, men var slingrande, och stod långt ifrån ett klargörande från vad som hade ägt rum vid UEFA-mötet  och om någon omröstning överhuvudtaget skedde.

Det ryska invasionskriget är förskräcklig, men ska barn och ungdom behöva lida för detta.

Ska utredas ytterligare

Det var några tankar som Karl-Erik Nilsson vädrade i Sveriges Radio.

-Jag är kluven, sammanfattade RF-ordföranden. 

Han betonade att han enbart röstade för ett förslag som innebar fortsatt stopp för alla ryska seniorlag vid UEFA-arrangemang. Han hävdade också att frågan om U 17 VM bordlades. Frågan ska utredas ytterligare för beslut senare.

Angående Sky Sports uppgifter fann Karl Erik Nilsson ingen anledning att vidare kommunicera internt styrelsearbete.

För RF och svensk idrottsrörelse är Karl Erik Nilssons ovilja att tala klarspråk besvärande och i media  har DN:s krönikör Johan Esk ställt frågan: 

Förklara dig, eller avgå.

Misslyckad tvåfotbollsdribbling

Den här tvåfotsdribblingen håller inte skriver Esk och i Aftonbladet frågar Patrik Benning vem Karl-Erik Nilsson företräder. Är det RF, eller UEFA eller är det bara Karl-Erik Nilsson själv?

På RF:s hemsida fanns under lördagen inga klargöranden angående ordförandens krumbukter i fotbolls-världen. Kanske läge för generalsekreterare Stefan Bergh att lyfta frågan om förtroende och var idrottsrörelsen står i Ukraina-frågan. Om nu Karl Erik missat något.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen