Karl Erik slirar och skapar frågetecken

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Företräder nyvalde RF-ordföranden, Karl-Erik Nilsson, den svenska idrottsrörelsen med 73 medlemsförbund,  eller fotbollens UEFA, europaorganisationen?

 Han är vice ordförande i UEFA, ett uppdrag som har följt med hans tidigare roll i Svenska Fotbollförbundet, en post han lämnade vid SvFF:s årsmöte i juni i år.

Frågan måste ställas efter brittiska SKY:s uppgifter att Karl-Erik vid en UEFA-sittning röstat för att släppa in Ryssland i nästa års flick-EM Sverige i maj.

Karl-ErikNilsson valdes in i Uefas exekutiva kommité i april 2017 och har under åren haft möten med framträdande ledare inom Uefa som Gianni Infantino och Michel Platini.

Ett ställningstagande som är emot Riksidrottsförbundet väl kända beslut sedan tidigare. Ett beslut som Svenska Fotbollförbundet, SvFF, står bakom till 100 procent. Något som har poängterats av ordföranden Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldts raka besked

-Det är uteslutet att svenska landslag möter landslag från Ryssland eller Belarus vare sig i Sverige eller utomlands, sade Reinfeldt så sent som i onsdags.

En direkt och tydlig markering mot UEFA

I en intervju med radiosportens Bengt Schött försökte Karl-Erik på lördagen förklara sina dubbla stolar. 

Det gick så där, hans svar på mycket relevanta frågor, men var slingrande, och stod långt ifrån ett klargörande från vad som hade ägt rum vid UEFA-mötet  och om någon omröstning överhuvudtaget skedde.

Det ryska invasionskriget är förskräcklig, men ska barn och ungdom behöva lida för detta.

Ska utredas ytterligare

Det var några tankar som Karl-Erik Nilsson vädrade i Sveriges Radio.

-Jag är kluven, sammanfattade RF-ordföranden. 

Han betonade att han enbart röstade för ett förslag som innebar fortsatt stopp för alla ryska seniorlag vid UEFA-arrangemang. Han hävdade också att frågan om U 17 VM bordlades. Frågan ska utredas ytterligare för beslut senare.

Angående Sky Sports uppgifter fann Karl Erik Nilsson ingen anledning att vidare kommunicera internt styrelsearbete.

För RF och svensk idrottsrörelse är Karl Erik Nilssons ovilja att tala klarspråk besvärande och i media  har DN:s krönikör Johan Esk ställt frågan: 

Förklara dig, eller avgå.

Misslyckad tvåfotbollsdribbling

Den här tvåfotsdribblingen håller inte skriver Esk och i Aftonbladet frågar Patrik Benning vem Karl-Erik Nilsson företräder. Är det RF, eller UEFA eller är det bara Karl-Erik Nilsson själv?

På RF:s hemsida fanns under lördagen inga klargöranden angående ordförandens krumbukter i fotbolls-världen. Kanske läge för generalsekreterare Stefan Bergh att lyfta frågan om förtroende och var idrottsrörelsen står i Ukraina-frågan. Om nu Karl Erik missat något.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.