Ett landslag utan målskyttar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nej, vi jämför inte med Tre Kronors uttåg mot Vitryssland i Salt Lake City OS 2002,  men Lettlands 3-1-seger i kvartsfinal  hamnar högt på listan över svenska hockeymisslyckanden. Det var Lettland som skrev  historia, för första gången någonsin i VM-semifinal.

Tre Kronor åker hem på fredagen i sällskap med en ny nionde plats,  debuterande förbundskaptenen Sam Hallam, 43 år och hans Växjö-modell höll inte på internationell nivå.

redan på fredagsmorgon tar Tre Kronor flyget hem. Ett stort misslyckande.

Han  saknade offensiva spetsspelare, något som jag varnade för i en krönika före VM. Återbuden haglade, och när sedan William Nylander var beredd att komma hände något som stoppade även honom.

Utan kraft och fantasi

Sam Hallam hade förvisso tio NHL-spelare på plats,  men endast, Detroits Lucas Raymond hade den kvalité som krävs för att öppna defensiva murar. Som när har frispelade backen Timothy Liljegren vid dennes 1-1 mål.

Tredje perioden var ett enda långt lidande där Tre Kronor både saknade kraft och fantasi för att rädda matchen . Lettland, med spelare hemmahörande i svenska Hockeyallsvenskan och med en juniorspelare från Luleås U 20 lag som målskytt spelade som förväntat; en tät defensiv och snabba omställningar, det räckte mot ett uddlöst Tre Kronor. Samt en målvakt som ”spikade” igen.

Det här är fjärde turneringen i rad som Tre Kronor missar kvartsfinal, ett misslyckande inte bara för Sam Hallam, utan naturligtvis för svensk ishockey i stort.

Vi hävdar oss bra på U 18 nivå, men sedan är det stopp. Juniorkronorna har också tappat i de senaste mästerskapen. Sam Hallam har under säsongen varit konsekvent i sitt lag byggande, han har haft en kärna av europeiska spelare, från SHL och Schweiz. En modell som inte höll,

Fjärde misslyckandet i rad

Tre Kronors senaste VM-guld, 2018 i Köpenhamn, var rejält proffstyngt med hela 20 NHL-spelare och med flera etablerade NHL-stjärnor. Inför årets säsong knöts tidigare spelaren och tränaren Josef Boumedienne, nu boende i USA till lagledningen som kontaktman med NHL-spelarna.

Han har uppenbarligen misslyckats –  det är en logisk slutsats efter debaclet i Riga.

2024 års mästerskap avgörs i Tjeckien, men 2025  är det dags för VM i Stockholm och Köpenhamn. Då duger det inte att försvinna i kvartsfinal.

Nu var det inte bara Sam Hallam och hans lag som skämde ut sig. Finlands hockeysaga tog också abrupt slut efter Kanadas 4-1 seger i Tammerfors.

Ja, det här var kvällen när Sam Hallams goda anseende i svensk hockey fick en rejäl törn. Hans mantra i den här turneringen har varit tålamod, tålamod.  Det gäller att vinna medaljer också – det är själva idén med hans uppdrag.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.