Hockeyförbundet måste agera!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Mina synpunkter på Leksands företagsrekonstruktion har framkallat starka reaktioner från supporters och andra intressenter. Notera, jag vänder mig absolut inte mot företagsrekonstruktionen som sådan, men någon måtta måste det finnas
"Hockeyförbundet måste agera", menar Hans Ödén vid Ackordscentralen. Foto: Scanpix

 

Jag har förståelse för att starka känslor för ett lag kan medföra att man kan läsa bibeln som fan och kanske inte se vad jag egentligen menar.

Om det finns förutsättningar för en företagsrekonstruktion ska givetvis även en hockeyklubb kunna genomföra en sådan oavsett om verksamheten bedrivs i ett aktiebolag, som Leksands fall, eller en förening. Samma regler gäller för alla näringsidkare.

Hur kunde regeln försvinna?

Min kritik riktar sig i stället mot att en företagsrekonstruktion, enligt vilken tingsrätten fastställer ett offentligt ackord, borde få sportsliga konsekvenser i form av nedflyttning i seriesystemet.

Innan kravet på elitlicens infördes fanns det en bestämmelse som fick denna konsekvens.

För mig är det en gåta varför den föll bort.

Förbundet medskyldigt

Om man får tro vad som har stått i tidningarna motiverar hockeyförbundet det med att det var osäkert om en idrottsförening kunde genomgå en företagsrekonstruktion. Man kan verkligen fråga sig varför en sådan osäkerhet föranledde att bestämmelserna ändrades på ett sätt som gynnar offentliga ackord utan att medföra nedflyttning i seriesystemet.

Uppenbarligen har ju hockeyförbundet en gång ansett att så bör ske och det framstår som mycket egendomligt att det ändrar bestämmelserna så att det nu är möjligt att utan negativa konsekvenser få till stånd ett offentligt ackord.

Hockeyförbundet är åtminstone delvis ansvarigt för att många klubbar skuldsätter sig över öronen.

Fått en avhållande effekt

Hade tidigare bestämmelser fortsatt att gälla tror jag att det haft en avhållande effekt på skuldsättningen.

Jag läste häromdagen i Dalarnas tidning att elitlicensnämnden menar att om man utesluter möjligheterna att genomföra en företagsrekonstruktion för klubbarna kommer det medföra fler konkurser. Varför ska man utesluta dessa möjligheter?

Självklart är det bättre för klubben att genomgå en förtagsrekonstruktion än en konkurs. Poängen är att företagsrekonstruktionen måste medföra negativa konsekvenser i form av nedflyttning i seriesystemet.

Det är den bestämmelsen som måste återinföras.

Nu kan de göra lite som de vill

I dag sker prövningen av elitlicensen under sommaren, innan serien har startat. Efter att ha fått elitlicens värvar många klubbar nya spelare med höga löner.

Även om det är kontrakterade, innan licensen prövas, behöver det ju inte synas i resultaträkningen, eftersom utbetalning av lönerna kanske inte har påbörjats.

Spelarna får också i allmänhet sin lön, eftersom klubben är beroende av duktiga spelare för att hävda sig i serien och möjligen avancera till elitserien. Om det blir för många sådana värvningar tvingas klubbar med likviditetsproblem att prioritera löneutbetalningarna framför leverantörerna.

På så sätt bygger klubben upp ett berg av skulder, vilka man såsom i Leksands fall vill få ned genom ett offentligt ackord utan att det kommer att medför några negativa konsekvenser. Detta måste få ett stopp.

Vansinnigt fel!

Det är helt uppåt väggarna att licensnämnden uppenbarligen anser sig inte kunna vidta några åtgärder under pågående säsong. Enligt bestämmelserna kan jag dock inte se att det finns någon skrivning som förhindrar nämnden att göra det.

Om klubben är på obestånd när elitlicensen prövas får den inte en sådan. Om en sådan situation uppstår under säsongen får klubben däremot behålla sin licens.

Detta är helt galet och främjar också en vidlyftig hantering av klubbarnas ekonomi. Slutligen får jag understryka att min åsikt gäller oavsett om det är Leksand, Malmö eller någon annan förening som genomgår en företagsrekonstruktion. Hockeyförbundet måste ändra bestämmelserna så att klubbarna konkurrerar på lika villkor.

Hans Ödén

Konkursförvaltare vid Ackordcentralen och mycket idrottsintresserad

lasse björck (inte verifierad)

lör, 2013-01-19 12:45

1. gott !

uppskattar detta klargörande inlägg - ekonomisk doping är lika förkastligt som medicinsk

jens (inte verifierad)

lör, 2013-01-19 21:29

2. Bra rutet!

hur kan man låta vissa föreningar lura stat, kommun o företag på pengar och sen hoppas dom ska efterskänka , fy skäms!!!!

KarlPedal (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 00:05

3. FUSKLEKSAND visar sitt rätta jag

leksand får fördelar jämt,om dom skulle nu gå upp i eliten hoppas jag att Mitt lag chansar o tar in spelare som leksand gjort ,o sen tvingar sponsorer o banker att få stå sitt kast...det är ju det leksand gjort o alla i hockeyförbundet verkar bara jaka med ....BEDRÖVLIGT, nej går lif upp så tvinga ner dom i div 1. O dom kan ju inte få räkna med några tv-pengar i elitserien innan dom börjat spela o då har dom knappast bra ekonomi. Fuskleksand är en skam för hockeysverige

Vågar jag?Jappe (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 10:29

4. Regler & Räkna

Tycker Förbundet ska ändra reglerna att elitlicensen ska provas under säsongen typ Januari och klubben har på sig en månad från de att fixa till det Som det är nu är det juni -augusti som gäller FÅR inte klubben godkänt blir dom nerflyttade och en ny lir Erbjuden deras plats Det hände ju i år när Borås ej vart godkända (va ju skyldiga kaffe pengar mot vad Leksand är)Och då Erbjöds Asplöven deras plats MEN vad tänker förbundet där DOm har mindre än en månad på sig att förstärka sin trupp från Div 1 kostymen till en allsvensk vad innebär det ?? Jo värvning av spelare som man inte har pengar till just då Läste ju i pressen att Asplövens buss kom inte till deras resa till Mora för dom låg efter med betalningen till bussbolaget och va tvungen att betala bussen kontant innan dom kunde börja sin resa NÄ Sänd ner lagen med dålig ekomomi oavsett om dom vart svenska mästare på stenåldern Ja som skattebetalare vill inte va med och betala deras löner som i det här fallet med Leksand Nån jävla ordning lär det till för klarar Leksand sig nu ÄR det bara för alla andra klubbar att göra samma sak Kanes vore en ide att andra lag gjorde samma sak

Carl Ericsson (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 12:48

5. Leksand berör

Tänk att det ska bli sådant liv när det handlar om Leksand. Jag minns inte att det gapades så mycket från journalister och bland kommentatorsfält när Malmö genomgick TVÅ rekonstruktioner. Varför detta Leksandshat? Ekonomisk doping tjatar alla om.. Betänk då att Växjö får 18 mkr per år från sin kommun och har över 250 mkr i skulder, det talas det tyst om... En annan sak ni kan lägga ner direkt är att Leksand använder statens pengar, lönegarantin som staten betalar ut är ett LÅN som ska betalas tillbaka. Sluta hata och hoppas istället på att Leksand klarar detta, det är ett lag som drar mycket folk i hockeysverige och generar indirekt intäkter även till andra föreningar.

KarlPedal (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 13:28

6. Leksand berör ? fantasier!

Leksand kan inte göra som dom vill bara för att dom drar mycket folk,de är ju löjligt resonemang. Och ska vi nu prata om Malmö så gjorde dom inte som Leksand,att vänta 25 omg in på säsongen och går ut i media och grinar. dom värvade 14 spelare OFFSEASON. Och att dra in Växjö i det hela är ju bara en Leksing som gör. Tror inte du vet nåt om deras ekonomi. Dom har lån på nya Arenan,som dom inte ska börja betala förren nästa år på. leksand har dragit på sig sina skulder på sina misslyckade värvningar o tafatta försök att komma till Elitserien. Det är en enorm skillnad. Jag kan lova att det finns INTE en enda utom ni leksingar som tycker att det vore rätt att ni skulle få gå upp i eliten. Tillåter Svenska hockeyförbundet det om ni skulle kvala er upp så kommer det att bli ett ramaskri bland alla landets klubbar. o det vill inte hockeförbundet ha. Nej, rätt ska vara rätt. Ner i Div1 och starta om. Det är rättvisa.

KarlPedal (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 13:32

7. Hur ska ni ha råd att betala

Hur ska ni ha råd att betala tillbaka lönegarantin då? Och ni har fått och får mycket mer av eran kommun. Såg nyss en omröstning där Leksands Kommun är den kommunen som folk mest misstror...konstigt

lasse björck (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 13:45

8. sluta hacka ...

sluta hacka på Leksand som kommun ! det är hockeyn som sport som skall klandras! en sport som sysslar med frekvent ekonomisk doping ! för en kommun gäller kommunallagen och det är fullt möjligt stödja och utveckla sitt varumärke; d v s ishockeyn ! Däremot förbjuder kommunallagen ett kommunalt ekonomiskt stöd till det enda, andra varumärke som förknippas med Leksand - Claes Olsson ! Endast kommunens skattebetalare ska ha synpunkter på hur de förtroendevalda hanterar anförtrodda skattemedel; troligen en mycket bra investering kommunalt sett, just hockeyn; återigen, det är hockeysporten som skall åtgärda ekonomisk doping, och detta genom ett fungerande regelverk; för den som finner intresse; kolla gärna upp näraliggande kommuners ekonomiska stöd till arenor, sponsring m m

Brynäs (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 13:53

9. 1. Att tro att Leksand har

1. Att tro att Leksand har TJÄNAT på att ekonomin under ett antal år har varit klantigt skött, är omvänd logik. Jag är säker på att ingen i klubben är glad över det som hänt. 2. Alla kommuner med proffslag som drar mycket folk tjänar massor med cash på det. Särskilt viktigt är det ju för små kommuner. Det är därför man vill hjälpa till att rädda verksamheten. 3. Det finns ingen anledning att vilja förstöra mer för klubbar i kris, när dom snarare behöver stöd. Jo, en anledning kanske - man håller på en konkurrerande klubb som jag. Men man måste ju kunna lyfta blicken lite från klackhatet och föreställa sig sin egen klubb i samma situation. Den kanske är välskött nu, men tänk om klantskallar råkar hamna i klubbledningen några år, ja då är det klippt där också.

lasse björck (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 15:19

10. vill bara säga att ...

ja, vill bara instämma i signaturen Brynäs syn på saken; intressant för mej som forskar om idrottens samhällsvärde är Leksand visavi Mora, kollar även Tingsryd med visst intresse, vi har ju Växjö och, till dels Hv, inom cykelavstånd ...

VilsenDalmas (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 15:27

11. Regler är regler, lagar är lagar.

Ja visst kan det kännas fel och jag håller med. Men nu är det tyvärr som det är att reglerna är uppsatta på detta sätt och varför skälla på de som följer reglerna? Kanske bättre att lägga ilskan på de som skapar reglerna? Jag är helt för att ekonomin borde granskas mer men då i ALLA klubbar. Leksand är långt från ensamma att gå på slak lina.

Mikael (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 15:45

12. Då blir det ett jäkla kackel

Det är lite märkligt. Så fort Leksand kommer på tapeten så är det en jäkla massa folk som tycker ditten och datten. Det börjar gå upp för folk att LIF HAR hållt sig till reglerna (Grattis Hans Ödén), då är det reglerna man riktar in sig på. I grunden har Hans rätt, men det är rent idiotiskt att komma med att man skall kunna ändra reglerna under pågående säsong... Hur många gånger skall man kunna ändra spelreglerna? Så ofta det krävs för att man skall få önskat resultat? När rätt lag gynnas? Idiotiskt! Till absolut största delen består skulden i Arenan. Man byggde en egen arena, för att det allmänna kunde ju inte göra det. Och behovet för en ny var stort. Får man inte ha skulder på ett sådant bygge? Vilket lag kan då bygga sig en egen arena? Idag är det väl bara Stockholm som klarar av att bygga arena så att klubbarna slipper... Det är nog många som är lite närsynta när det kommer omkring. Leksand har inte skött sin ekonomi på bästa sätt, det är helt klart. Men de har följt regelverket. Förresten varför ändrar vi inte reglerna och gör om dem 10 år bakåt i tiden. Kan man göra det under pågående säsong, så kan vi ju gå till botten med det ordentligt. Det skulle bli intressant att se hur många lag det blev kvar i Elitserien och i Allsvenskan......

lasse björck (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 15:49

13. till vilsen dalmas ...

berätta gärna lite mera om just synen och utvecklingen Leksand - Mora ! Lokalkonkurrentar men olika kommuner , vad avgör vem som lyckas bäst ...

Carl Ericsson (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 18:21

14. Är du moring?

Om man degraderar ett lag mitt under brinnande säsong, som dessutom drar publik, kommer det förutom att påverka tabellen även påverka ekonomi för andra föreningar. Men du verkar inte tänka längre än näsan räcker. Lägg gärna fram dina källor som påvisar att LIF har fått mer av kommunen än det som redan framkommit. Vad är det för fel att dra in växjö? Leksandshatarnas främsta argument är skulder och kommunala bidrag, där är Växjö "värre". Leksands lån är förövrigt också till största delen på arenan... Du verkar inte insatt i Leksands ekonomi (tips, läs årsrapporter och andra offentliga uppgifter), inte kunnig när det kommer till ekonomi och bolagsrätt och inte heller tänka längre än näsan räcker. Har man inget vettigt att säga är det nog bäst att hålla tyst.

Pellefant (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 18:25

15. granska alla klubbar gnäll inte på enbart Leksand

När AIK gick upp i ES senast hade man konkat om inte en anonym hade gått in och stöttat klubben i sista stund, jag är helt säker på att denne anonyme var ett spel för galleriet....var det ett kommunalt lån eller en fifflare med balansräkningen som plötsligt dök upp??? Nåja AIK gamblade kopiöst och lyckades ta sig upp med en hårsmån så det gick ju bra den gången. Timrå hade många miljoner som saknades för ett par säsonger sedan och kommunen gick in vill jag minnas....ingen reaktion då och det beror ju på att ingen bryr sig i lilla Timrå.....det tog nog om detta i lokalpressen. Tre klubbar i ES visar positivt resultat de senaste säsongerna. Många klubbar i allsvenskan här gått i konkurs de senaste åren, är det så här vi vill ha det??? Snälla hockeyförbundet lyft blicken och gör något låt inte hockeymaffian i elitserieföreningen styra för mycket. Nästan alla klubbar i sverige går dåligt....vilket inte är bra för hockeyutvecklingen i landet på sikt. Hockeysverige blöder.

KarlPedal (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 19:05

16. VÄXJÖ har väl inte slängt

VÄXJÖ har väl inte slängt bort stora summor på spelare som ni i Leksand gjort.löst ut tränare o spelare på löpande band det är ju där Leksand har skapat sin Enorma skuld. Och Nej jag är inte Moring eller Morabo menar du kanske. Jag har Brynäs som "mitt" lag Jag är allmänt irriterad över att Leksand får göra som dom vill. Och jag vill inte slänga ut Leksand under säsongen utan efter.

LEKSING I SJÄLEN MEN RÄTTVIS (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 19:45

17. JA MEN NU FÖR TILLFÄLLET ÄR

JA MEN NU FÖR TILLFÄLLET ÄR DET LEKSAND SOM SITTER I SKI*EN,FÖRSTÅR INTE VARFÖR MAN SKA GRANSKA ANDRA KLUBBAR,BÄTTRE O VÄNTA TILLS DOM ÄR I LIF SITUATION.

Pellefant (inte verifierad)

sön, 2013-01-20 20:01

18. just det som inte är fallet

Okej Leksand är kanske mest i skiten, men kanske inte ? Många klubbar går dåligt och många stöttas av sina kommuner, men det är bara leksand som just nu gått ut med det offentligt. Almtuna har iofs flaggat också men här rör det sig inte alls om samma belopp. I ES är det flera klubbar som går på knäna och mörkar och fifflar med siffror det vet jag med all säkerhet

Filip (inte verifierad)

ons, 2013-01-23 18:35

19. Svar på "granska alla klubbar gnäll inte på enbart Leksand"

Du har fel angående AIK. I Stockholm ges inte kommunstöd på det sättet som på landsorten, och det skulle absolut inte ske anonymt som du fantiserar om i din kommentar. Du missar att AIK blev tvångsnedflyttade 2004, och även att Hammarby gick i konkurs. AIK hade löpte stor risk att gå i konken ifall vi inte gick upp 2010, men nu gick vi upp. Klubbar ska inte, som Leksand, kunna tillskansa sig sportsliga fördelar genom att dopa sig ekonomiskt. Jag hoppas Leksand inom kort blir nedflyttade till div.1.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.