Ny Uefa-regel stoppar monsterköpen

Uefa har tröttnat på miljardköpen i fotboll. En ny regel kallad Financial Fair Play 2.0 skapas för att sätta stopp för monsterköpen. Beslutet klubbas igenom av Uefas verkställande kommitté den 24 maj. Regeln ska träda i kraft till sommaren, skriver tidningen Le Parisien.

Foto: UEFA

Bakom regeländringen ligger bland andra Bayern München, Juventus, Real Madrid och Barcelona. De har tröttnat och vill ha ett mer rättvist regelverk, skriver tidningen.

Det som fick droppen att rinna över var bland annat Paris Saint-Germans värvningar av Neymar och Kylian Mbappé i somras för 3,7 miljarder kronor. Klubben kringgick Uefas Fair Play-regler genom att lösa Mbappé-affären som ett lån som blir permanent i sommar för 1,5 miljarder kronor.

– Det är ett solklart fall av finansiell doping, sa La Ligas president Javier Tebas.

Den nya regeln innebär ett maxtak att värva för max en miljard kronor mer än man säljer för. Om den nya regeln funnits i somras hade PSG:s värvningar av Neymar och Mbappé inte kunnat genomföras.

Dessutom finns förslag om att maximera antalet seniorspelare i en klubb till 25 spelare. Detta för att undvika stora lånesystem som Manchester City och Chelsea använder sig av. Uefa vill också kontrollera klubbarnas skuldsättning och sponsoravtal – som PSG har med en rad partner i Qatar – inte får överstiga 30 procent av den totala omsättningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.