Låt dem bli ett team i stället!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I potten ligger ett OS i Sverige. Så mycket större kan det inte bli. Det är inte undra på att det är spänt och flera beslutsfattare inte riktigt vet hur de ska agera. Därför pågår ett maktspel.
Stefan Lindeberg och OS har varit och är fortfarande synonymt. Men nu vill han kliva tillbaka och frågan är vem eller vilka som kommer efter honom. Foto: TT

 

Stefan Lindeberg meddelade styrelsen först och sände därpå ut mail till alla specialförbund. Men det dröjde till lördagskvällen under finalen i Schlagerfestivalen innan SVT fick tipset och sedan var nyheten ute.

Vill ta ett steg tillbaka

Han avfärdar alla rykten om att han skulle vara sjuk, men beskedet kom så överraskande att många spekulerade om skälet till att han säger upp sig. Han själv tycker bara att det är rätt tidpunkt nu när OS-frågan går in i en ny fas. Det är ännu långt till ett beslut om en ansökan, men SOK ska bygga förtroende från starten av resan och till ett eventuellt genomförande om tio år.

Men det är ändå runt Stefan Lindeberg allt cirkulerar. Ingen annan personifierar ett svenskt OS mer än just han. Men lika plötsligt som han vill avgå kom också ryktena om att det fanns en plan. 

Det möttes av reaktioner...

36 röster

36 olympiska specialförbund har varsin röst och ska samlas för årsmöte och ett avgörande den 19 april.

Stefan Lindeberg kom via kanotförbundet in i SOK 1987, blev sedan vice ordförande 1996 och ordförande fyra år senare. Han har en nästan 40-årig olympisk karriär och är välkänd även internationellt. Han har skapat ett kontaktnät och har också blivit förtrogen med IOK-president Thomas Bach. Och när vindarna vänt och IOK och OS-arrangör ska visa återhållsamhet har en svensk modell blivit uppskattad.

Sättet på vilket SOK föreslår ett OS-arrangemang väcker intresse och gehör. Därmed bedöms förslaget om ett vinter-OS 2026 i Stockholm och Åre ha goda möjligheter. Mycket goda, till och med.

Så omröstningen om vem som ska bli ny ordförande i SOK handlar lika mycket om att att förbunden ska kunna enas om en OS-kampanj.

Starka kastvindar

Men efter Lindebergs besked om avgång har kastvindarna varit starka.

- Två ur SOK:s styrelse, Per Palmström och Bengt Jönsson, nominerades ena dagen och tillkännagav sitt intresse – för att bara ett par dagar senare förklara att de backade.

”Vi har till valberedningen meddelat att vi avstår våra kandidaturer till förmån för Hans Vestberg. Efter att vi gemensamt har träffat Hans har vi båda, var och en för sig, kommit fram till att vi anser att Hans Vestberg är den bästa kandidaten till denna viktiga post”.

- Fotbollförbundet, det största enskilda förbundet i landet, kommunicerade plötsligt att Björn Eriksson, RF:s ordförande, var deras förstaval. 

”Det är viktigt att ha en ledare som kan hålla ihop den svenska idrotten nu när vi med kraft måste jobba vidare mot en OS-ansökan”, sa förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson och tyckte att det skulle bli bra med Björn Eriksson som ordförande i både RF och SOK. Karl-Erik Nilsson avsåg Erikssons förmåga att lobba i korridorerna i Stockholms Stadshus och i regeringskansliet.

- Förespråkarna till Hans Vestberg är övertygade:

”Han om nån skulle internationellt kunna göra Sverige till en trovärdig leverantör av ett OS. Hans älskar idrott sedan barnsben och har näringslivet i ryggen och världen som arbetsfält med tillträde till beslutsfattare inom både handel och politik”.

Båda är lika lockade

Där står man i dag.

Såväl Hans Vestberg som Björn Eriksson har inga problem att fylla dagarna med jobb. Nånstans kan man tycka att de borde ha tillräckligt med uppgifter utan att ikläda sig en roll som ledande namn inför en OS-kampanj.

Men, nej, de har tid över. Båda känner sig också lockade.

  • Hans Vestberg blev entusiastisk vid första förfrågan. En idrottskille sedan barnsben, själv före detta allsvensk handbollsspelare, i dag ordförande i Svenska Handbollsförbundet – och koncernchef inom Ericsson. 
  • Björn Eriksson är också luttrad och van vid att fördela tiden på många åtaganden. Från det att han fick förfrågan om att bli ordförande i RF till dess att han blev vald avslutade han engagemang i 23 bolag.

Han gör bedömningen att hans RF-uppdrag tar runt 70 procent av tiden. Så det ska finnas timmar över och han ser ett val som ett-årigt då ett nytt val, omfattande en fyra-årsperiod för SOK:s ordförande, ska ske nästa år. 

Ändå många frågor

Men det uppstår också frågor. Räcker en person till? Varför föreslå att en enda person ska dra lasset, samtidigt som man väljer bort den andre? Och varför kommer förslaget om en gemensam ordförande?

Det enda rimliga kan vara att använda båda personernas spetskompetens.  

Förbunden tar nu intryck, en majoritet vill inte väcka liv i gamla trätor mellan SOK och RF eftersom de i dag har olika uppgifter och funnit sina roller. Den rivaliteten med ideliga tvister är borta och borde vara det för evigt.

Den blivande ordföranden får som huvudsaklig uppgift att sälja en OS-kandidatur både nationellt och internationellt och se till att OS 2026 blir tiderna idrottsfest i Stockholm.

Båda herrarna är kända för att inte ge sig i första taget och kan jobba oförtrutet. Att ta hem ett OS till Sverige kräver ett bra lagarbete. Det är inte ett antingen eller, mer både och. Med Björn Eriksson i RF och Hans Vestberg i SOK kan det lyckas. 

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2016-04-05 15:19

1. RF - SOK

Nu eller aldrig - är det DAGS att slå ihop RF och SOK. Missa inte chansen, denna gång - det ÄR på TIDEN. Använd resurserna på rätt sätt inte till inbördes käbbel. Dubbla organisationer tjänar ingen - använd resurserna rätt. Låt förnuftet ta överhand - NU !!!!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.