Ari agerar när andra funderar

 

När han fick veta att människor i socialt utsatta områden lever tio år kortare än andra skapade han konceptet Street Games. Ari Amin, 26, agerar när andra funderar.

- Hej, Ari. Jag tänkte söka till Angeredsgymnasiet. Vad tror du om det?

- Coolt, tjejen, självklart, gör det.

Alla känner Ari 

Om Paolo Roberto är Kungen av Kungsan måste Ari Amin vara Härföraren av Hammarkullen, ett av Göteborgs mest socialt utsatta områden, postadress Angered.

Alla känner Ari. 

Ari känner alla.

Det kanske inte är så konstigt. Hans koncept Street Games har lockat cirka 10 000 ungdomar och vuxna från världens alla nationaliteter att prova på idrott sedan starten sommaren 2015.

Började inte bra...

Cirka 600 av dem har sökt sig till föreningslivet: basket, fotboll, friidrott, handboll, parkour, taekwondo, volleyboll... 

Många av idrottsföreningarna i Angered blomstrar tack vare Street Games. 

Men det började inte bra.

- Första aktiviteten körde vi i gång en lördag förmiddag. Ingen kom, förutom en ensam kille, och han hade gått fel. Några timmar senare var det flera hundra ungdomar som provade på olika idrotter. Då lärde vi oss att förorten vaknar efter lunch, säger Ari Amin, kurd från norra Irak som kom till Göteborg och Hammarkullen som tvååring, 1992.

Ledare utbildar ledare

Han började sin civila karriär som tekniker på Volvo Personvagnar.

När han fick höra talas om hälsoklyftan, att människor i socialt utsatta områden lever i genomsnitt tio år kortare än människor i andra områden, skapade han Street Games: att erbjuda gratis “prova-på”-aktiviteter inom idrott på platser där det är fullt av ungdomar, varav många aldrig skulle komma på tanken att börja idrotta i en förening.

Tröskeln är för hög. 

Street Games tar bort den tröskeln. Konceptet har spridit sig till östra Göteborg och Västra Frölunda - och nu står Biskopsgården på tur. 

I Street Games finns också ett ledarprogram i tre steg: kort utbildning och lite ansvar för de yngsta, fortbildning och mer ansvar samt ännu mer fortbildning och ännu mer ansvar, bland annat att utbilda nya ledare. 

Drömmer om bussar och hall

Ari Amin är numera anställd som konsulent på Västsvenska Idrottsförbundet, som från årsskiftet går ihop med Västergötlands Idrottsförbund. Street Games upptar halva hans arbetstid.

Han har två drömmar. En av dem kommer rullande framför ögonen i Hammarkullen: en dubbeldäckare i chartertrafik.

- Jag vill ha tre sådana, säger Ari, pekar mot den sobert gråa bussen och fortsätter:

- Då kan vi besöka alla sexhundra evenemang som pågår i Göteborg varje år och få alla ungdomar i Göteborg att prova på idrott. Förstår du vad det skulle innebära för rekryteringen till idrottsföreningarna, och för integrationen?

Den andra drömmen är en ny idrottshall, sammankopplad med den befintliga vid Hammarkullsskolan, en frispark från fritidsgården i Hammarkullen.

- Allt vi behöver är en enkel hall utan dusch och omklädningsrum. Hallbristen är det stora hindret för att ta emot fler ungdomar just nu. Alla får inte plats och står i kö på grund av att många av tiderna är uppbokade av föreningar från andra områden än Angered. Platsen är perfekt: en gammal grusplan som används bara en gång om året: Hammarkullekarnevalen. Den karnevalen kan vi ha lika väl ha i idrottshallen tillsammans med idrotten.