Flykting fann ny familj i fotbollen

 

14-årige Mohammad Hussain Sultani flydde ensam från Iran. Han hamnade i Tibro, Västergötland. Där fann han en ny familj tack vare fotbollen och Framtidens förening.

Mohammad sträcker fram handen, ler och säger "Välkommen" hos familjen Alvarsson-Sjölander i utkanten av Tibro, en ort i hjärtat av Västergötland som fostrat en rad idrottare av yppersta klass i form av konståkarna Viktoria Helgesson, Joshi Helgesson och Adrian Schultheiss, tennisspelaren Robin Söderling, ishockeyspelaren Anton Strålman, numera NHL-klubben Tampa Bay Lightning, och sjufaldige världsmästaren i enduro, Anders Eriksson. 

Känt sig välkommen

"Välkommen" är ett uttryck 14-årige Mohammad väl förstår innebörden i, för det har han känt sig sedan han kom till Sverige och Tibro i november 2015.

Det kan han tacka fotbollen och familjen Alvarsson-Sjölander för.

Pappa Keith är tränare för Tibro AIK:s pojkar 01, samt ansvarig för projektet Framtidens förening i Tibro, vilket finansieras av Tibro kommun till 80 procent och Västsvenska Idrottsförbundet till 20 procent, totalt 600 000 kronor om året.

Framtidens förening syfte är att inkludera nyanlända i samhället med hjälp av föreningslivet: idrott, kultur och musik.

På flykt i 25 dagar

Mohammad Hussain Sultani dök upp på en inomhusträning i fotboll i början av 2016, alltså bara ett par månader sedan han kommit till Sverige efter att ha varit på flykt från Iran i 25 dagar, ensam. Hans första anhalt var Tyskland. Där lärde han känna en familj som var på väg till Sverige.

- Jag bestämde mig för att följa med. Jag minns inte så mycket av flykten från Iran mer än att det var dag, natt, dag, natt... Jag bad till gud att allt skulle gå bra, säger Mohammad via en tolk.

Den exakta orsaken till varför han valde att fly från Iran, dit familjen flyttat från Afghanistan, vill han inte gå in på.

- Jag var bara tvungen, säger han kort.

Mohammad Hussain Sultani hade bara spelat fotboll med kompisar tidigare, men såg inomhusträningen i Tibro AIK:s regi som ett bra sätt att bryta vardagslunken i HVB-hemmet, Hem för Vård eller Boende, där han blev placerad.

Många ville hjälpa till

I slutet av sommaren var det dags för laget att åka på cup i Uddevalla. Problemet var bara att han och bäste kompisen Taher, som också är med i laget, inte hade några pengar.

Keith Alvarsson beslutade sig för att gå ut på Facebook och be om bidrag för Mohammad och Taher, för att täcka cupkostnaderna, drygt 2 000 kronor tillsammans.

- Det small bara till och pengarna var klara redan efter en och en halv timme - med råge. Killarna fick till och med lite fickpengar. Klart man blir rörd att så många vill bidra och hjälpa till, säger Keith Alvarsson.

Rymde tillbaka till Tibro

Precis efter cupen kom ett oväntat besked: Mohammad Hussain Sultani hade blivit placerad i ett familjehem i Sala.

Alla i fotbollslaget blev ledsna för detta besked. Extra ledsen blev lagkamraten Joel Sjölander, tillika Keiths äldste son. Han hade blivit vän med Mohammad.

Efter bara ett par veckor i Sala rymde Mohammad tillbaka till Tibro, en sträcka på 26 mil.

- Jag trivdes inte i Sala. Jag satt mest hemma och spelade TV-spel. Jag spelade inte fotboll där, berättar Mohammad.

Bröderna fick en bror till

Ett problem kvarstod dock när han kom tillbaka till Tibro: var skulle han bo? Joel Sjölander kom med förslaget. 

- Hos oss, förstås!

Och så fick det bli efter ett familjeråd där Wilmer, mittfältsmotor i 04-laget, fick sista ordet varpå hans mor Gith Sjölander, en gång målvakt i Fagersanna IF, tittade på sina pojkar med stolt blick. I dag är familjen Alvarsson-Sjölander Mohammad Hussain Sultanis familjehem. Han är en naturlig del i familjen, liksom en viktig kugge i Tibro AIK:s 01-lag samt en harmonisk tonåring som går i förberedande skola för att kunna vara elev i en vanlig klass till våren.

Gör sitt bästa

Han börjar också bli bred över axlarna. Lagkompisen Rafael Täckenström drar med honom till gymmet när det inte är fotbollsträning eller skola, vilket inte bara bygger muskler utan även självförtroende och självkänsla.

Om framtiden vet Mohammad inte så mycket. Han väntar på beslut från Migrationsverket på sin ansökan om asyl i Sverige.

- Jag försöker bara göra mitt bästa i både skolan och fotbollen. Fotboll är mitt liv just nu, säger den 14-årige flyktingpojken från Afghanistan som fann frid via fotboll och ny familj där Västgötaslätten börjar slutta ned mot Vätterns västra strand.

Utvecklar föreningarna

Azadeh Pezeshik-Hamedani är vikarierande integrationsutvecklare i Tibro kommun. Hon säger om projektet Framtidens förening och familjen Alvarssons engagemang:

- Sådana här projekt behövs för att få in nyanlända i föreningarna. Keith Alvarsson är bra på att få kontakt med de nyanlända och har också ett brett kontaktnät i främst idrottsföreningarna i Tibro. På kort sikt ger det här de nyanlända någonstans att gå, på lång sikt tror jag att det även är bra för föreningarna då de får nya medlemmar med annan bakgrund som tänker och agerar på ett annat sätt. Föreningarna är väldigt homogena i dag. Det kommer de inte att vara i framtiden. 

Mohammad Hussain Sultani omgiven av lagkompisarna Joel Alvarsson (t v)

och Rafael Täckenström.