Här delar de på ansvaret

 

Futebol dá forca är portugisiska och betyder “fotboll ger styrka”. Det är också namnet på en organisation som startades av en ung, svensk idrottsentreprenör: Cecilia Andrén Nyström. 

Dalaberg är ett socialt utsatt område i norra Uddevalla. På konstgräsplanen vimlar det av tjejer med olika kulturell bakgrund i åldrarna 6-11 år. 

Fotbollen i fokus

Den kulturella bakgrunden spelar ingen roll, för nu är det fullt fokus på fotboll i Futebol Alberto Summer Camp, en del av Futebol dá forca. 

- Den här näridrottsplatsen används flitigt. Men det är oftast killar du hittar på planen. Tjejerna vågar inte riktigt ta plats. Det vill vi ändra på, säger Amaal Cabdi, 19, en av ledarna i åldern 16-19 år, till tidningen Hem & Hyra, Hyresgästföreningens medlemstidning.

Att tjejer inte vågar ta plats är ursprunget till organisationen Futebol dá forca. Cecilia Andrén Nyström, fotbollsspelare och ungdomsledare från Stockholm, startade organisationen i Mocambique 2012 medan hon bodde med sin mamma i huvudstaden Maputo. Hon vill stärka unga tjejers självförtroende och självkänsla genom fotboll, och på så sätt förändra världen.  

Antog utmaningen

Nyfiken på tjejfotbollen i det nya landet sökte Cecilia upp en fotbollsplan med tjejer för att titta på en träning. Tjejerna trodde hon var deras nya tränare.

Den unga svenskan antog utmaningen och började träna laget, som gick från klarhet till klarhet. Samtidigt utbildade hon dem i hur de skulle vara mot varandra, stärkte dem både som spelare och individer genom att öka deras självförtroende och självkänsla, samt gav dem kunskap kring sina rättigheter och rätten över sin egen kropp. 

Allt fler tjejer, och även killar, anslöt för att hjälpa Cecilia Andrén Nyström att leda den ökande verksamheten.

Det var början på en spännande resa som i dag omfattar verksamheter i fyra länder: Mocambique, Zambia, Finland och Sverige.

Ha kul och stärka självkänslan

- Fotboll är ett bra sätt att mötas på. Men det är lika viktigt med allt som sker runt omkring planen. Under den här veckan lägger vi även tid på lekar, samarbetsövningar och samtal. Målet är att ha kul och att samtidigt stärka tjejernas självförtroende och självkänsla, säger 20-åriga Hawa Aden som fungerar som samordnare för ledarna under Futebol Alberto Summer Camp, till tidningen Hem & Hyra. 

Det öppna lägret pågår klockan 10-14, måndag till fredag, veckan före skolstarten. Lunch serveras mitt på dagen. Allt är gratis och ingen föranmälan krävs. Tanken är att sommarlägret ska bli början på fler aktiviteter. 

- Förhoppningen är att ledarna ska fortsätta att träffa fotbollsintresserade tjejer på Dalaberg en gång i veckan. Bollen finns med hela vägen, men lika viktigt är det att någon lyssnar, stöttar och stärker individen. Vi erbjuder en stark och öppen fotboll, utan krav, säger Frida Persson, verksamhetsledare för Futeboll dá forca i Sydvästra Sverige, samt ledamot i Västergötlands Fotbollförbunds Utbildningskommitté, till Hem & Hyra.

Viktigt nå tjejerna

Thomas Franzén är konsulent för Västsvenska Idrottsförbundet i Uddevalla. Han säger om Futebol Alberto Summer Camp:

- Det är ett bra exempel på hur vi kan jobba med integration för att nå främst unga tjejer från andra kulturer. De har inte lika stark tradition att hålla på med idrott som killarna, så det krävs speciella satsningar för att nå dem.

Västsvenska Idrottsförbundet i Uddevalla har arbetat med en integrationssatsning i ett år med namnet Idrott & Integration. Thomas Franzén har lyckats få 20 idrottsföreningar att arbeta med någon slags integrationsverksamhet. Han har sökt nya pengar hos Uddevalla kommun för en utökad satsning under tre år tillsammans med Västergötlands Idrottsförbund, och väntar förhandsbesked vilken dag som helst. 

- Om vi får pengar kommer vi att satsa på utbildning av föräldrar och ledare, och inte bara prova-på-aktiviteter. Det är viktigt att det finns stöd runt omkring ungdomarna för att de ska börja, och fortsätta, att idrotta. 

Tjejer på Futebol Albertos, en del av Futebol dá Forca, sommarläger i Uddevalla.

Syftet är att stärka självkänslan med hjälp av fotboll.