Unikt skådespel på Stockholms Ström

Stockholms Ström fylldes av de mest spektakulära båtarna och de klassiska träbåtarna när Gotland Runt startade för första gången mitt inne i Stockholm. Åtskilliga åskådare hade samlats runt kajorna och följde skådespelet.

Målgången sker i Sandhamn dit båtarna väntas under fredagskvällen. Totalt startar nära 270 båtar.
Perfekta förutsättningar gällde vid starten för nya ÅF Offshore Race som är det offciella namnet på Gotland Runt.

Drygt 30 båtar startade på Stockholms ström där omständigheterna var närmast idealiska: strålande sol, 5-7 m/sek vind från norr vilket innebär halvvind för båtarna och därmed bästa fart. Övriga cirka 225 båtar i tävlingen startade ute vid Sandhamn.

- Det här är ändå bara generalrepetition inför nästa år, säger tävlingsledaren Fredrik Feldreich, KSSS. 2012 hoppas vi få upp till 350 båtar anmälda och med start på Strömmen.

Första klassen att starta var trimaranerna där ”Klabbe” Nylöf på Samsung hade lite för bråttom att passera startlinjen rätt och därför fick ta ett extravarv. Det gjorde att schweitzaren Steve Ravussin med sin 70 fots trimaran ”Race for water” tog ledningen direkt.

I klass IRC snodde Cookson 50-an ”Camilla” med Johan Frost starten före TP-52-orna ”Ran” med Niklas Zennström och Datacom-Lindahl med Ralf Aspholm. Efter en minut var dock ”Ran” både ifatt och förbi och tog ledningen.

Bilder: Niclas Ejderhov