Event

1,3 miljoner såg handboll via skärmar

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Publikrekord väntas

Intresset för svensk landslagshandboll närmar sig kokpunkten.

Fördömer IOK:s och Bachs vacklande

Nu har också RF-basen Björn Eriksson reagerat på IOK:s plötsliga vänlighet att visa en vilja att öppna för att ryssar och belarusier ska kunna tävla i kommande OS under neutral flagg.

– Det är djupt olyckligt och olägligt, säger Björn Eriksson i en kommentar IOK:s vacklande.

–  i en stund där vi behöver fortsätta visa vår solidaritet med Ukraina sker detta. Mycket märkligt.

De nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och nationella idrottsförbunden enades under hösten 2022 om att uppmana samtliga internationella idrottsorganisationer att fortsätta utesluta ryska och belarusiska idrottare och funktionärer.

– Vi ser inget skäl att ändra vår ståndpunkt. Att IOK nu öppnar för att ryssar och belarusier ska kunna delta på OS 2024 visar att olika krafter utanför IOK vill få till en förändring. Det finns anledningar att tro att det sista ordet inte är sagt i den här frågan, betonar BjörnEriksson..

Märklig lansering av neutral flagga vid OS

Ryska och belarusiska idrottare på OS kan komma att bli verklighet, enligt TT.

Internationella olympiska kommittén (IOK) öppnar för att idrottare från länderna kan få delta under neutral flagg från och med OS i Paris 2024. IOK skriver i ett uttalande att ingen idrottare ska stoppas från att tävla utifrån det pass personen har.

"En väg för idrottares deltagande i tävlingar under strikta villkor bör därför undersökas ytterligare", skriver IOK i uttalandet.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tycker inte att det är läge att öppna upp för ryska och belarusiska idrottare.

Vi tycker ingenting har ändrats, snarare tvärtom, utifrån den tidpunkten när sanktionerna lades. Det innebär att det inte finns några faktiska omständigheter att ompröva det beslutet i våra ögon, säger han.

Ryska och belarusiska idrottare har sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari förra året varit portade av IOK.

Handbolls-VM, en affär mellan fyra partners

Handbollsfeber eller marknadsföring i den högre skolan?

 VM-kvartsfinalen mot Egypten föregicks av att arrangerande Svensk Handboll AB överraskande kraftigt sänkte biljettpriset till 170 kronor, för biljetter som tidigare sålts för 550 kronor.

Flera besvikna barnfamiljer kontaktade Idrottens Affärer med frågan om du kan kräva pengar tillbaka.

VM-generalen Krister Bergström avvisar kraven och förklarar anledningen till den drastiska prisreduceringen.

-När all var byggnation var klar i den tidigare fotbollsarenan upptäckte vi, tillsammans med byggchefen Robert Roos från arenaägaren Stockholm Live, att det fanns möjlighet och plats för ytterligare cirka 400 platser. Det är dessa biljetter som fanns att köpa under onsdagen.

Tele2Arena specialbyggd för handboll

Herrarnas handbolls-VM har varit en publikfest för det svenska laget. Inför onsdagens inledning av slutspelet mot Egypten hoppas spelarna på en fortsättning på den succén i en fullsatt Tele2 arena.

-Det blir maffigt, säger en av spelarna,Oscar Bergendahl,  och kompisarna instämmer

Succélaget  har lämnat ett handbollstokigt Göteborg och installerat sig i Tele2arena i Stockholm. 20 000 biljetter har sålts till onsdagens kvartsfinal i en arena specialbyggd för handboll. Svenskarna bekantade sig  med nymodigheterna  vid en träning på tisdagen.

- Vi förväntar oss en härlig inramning, vi är ju i Sverige och det är kul att så många har köpt biljett. Vi får hoppas att de sista tusentalen också går åt, det vore grymt, säger Max Darj.

Hockeyn i angrepp på RF inför riksmötet

I två motioner till idrottens riksmöte den 26-28 maj går Svenska Ishockeyförbundet till hårt angrepp mot RF-organisationen och underkänner i flera avseenden aktuella stadgar. Centralt belägna källor inom RF talar om att motionerna andas ”stor frustration”.

Motionerna ger också uttryck för att den omdebatterade 51 procentsregeln, som garanterar medlemsinflytande i landets idrottsföreningar, ännu en gång ska utredas.

 Ja, motionerna kan tolkas som ett embryon, eller första steg, mot att riva upp en av svensk idrotts viktigaste grundbultar – att makten i alla föreningar ligger hos föreningens medlemmar.

Ishockeys ilska har sin grund i Riksidrottsnämndens, RIN, domar i den uppmärksammade striden i Hockeyettan.  Domar, som slog ishockeyn på fingrarna, var ett underkännande av förbundets tävlingsbestämmelse, paragrafen 6:1. Först efter hot om uteslutning ur RF-familjen valde ishockey att ställa in sig i ledet.

Två ministrar tog sig tid för möte

Frågan om idrottsevenemang på statliga vägar är en följetång. Trafikverket införde den 1 januari nya regler som hotar motions- och tävlingsloppen på statliga vägar. Nu har Björn Eriksson tillsammans med Stefhan  Klang, Cykelförbundets ordförande träffat infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och socialminister Jakob Forssmed (KD) och diskuterat utmaningarna.

Den 1 januari i år införde Trafikverket det justerade arbetssätt som bland annat innebär att alla kostnader för att genomföra åtgärder på vägarna, såsom skyltning, i samband med evenemanget ska belasta arrangören. Riksidrottsförbundet har tillsammans med Bilsportförbundet, Cykelförbundet, Friidrottsförbundet, Motorsportförbundet, Orienteringsförbundet och Triathlonförbundet kritiserat införandet av det nya regelverket. Konsekven är stora kostnader för föreningar och risken är att det blir färre motions- och tävlingslopp.

Idrottsgalan väcker känslor - här förklarar Stephan Rimér

 Idrottsgalan i TV väcker känslor.  Här lämnades Armand Duplantis, 23 år, utsedd till världens näst bäste idrottare, alla kategorier, utan priser. Endast fotbollens Lionel Messi, Argentina, placerades före ”Mondo”, tre världsrekord under 2022 med ofattbara 6,21 i VM i Eugene en svindlande höjd. Men det räckte inte.

Det här upprörde många TV-tittare. På Idrotten & Affärers Facebook-sida hade över 100 personer visat sitt missnöje på tisdagkvällen och   protesterna fortsätter att öka i antal.

”Jag skämdes á Idrottsgalan, den så kallade Idrottsakademins och SVT:s vägnar när jag såg måndagskvällens hyllning till svensk idrott”, skrev Åke Stolt, krönikör på Idrotts Affärer.

Och många instämde. Här kan du se flödet på Facebook.

”Har vi tappat allt förstånd om hur saker och ting värderas och sköts”, frågade Åke Stolt vidare.

Mycket hänger på Jim

Åtskilliga miljoner ligger i potten då handbollens 26:e världsmästerskap inleds på torsdagen i ett sedan länge utsålt Scandinavium i Göteborg. Förbundskapten Glenn Sohlberg landslag möter Brasilien inför 11 700 åskådare, på papperet en enkel ”promenad i parken” för lagkapten Jim Gottfridssons lag.

Krister Bergström, 63 år,  med bakgrund som tränare och ledare inom handbollen i Göteborg men också med ett gediget CV inom näringslivet är VM-general med ansvar för att  mästerskapet blir en ekonomisk succé för Svenska Handbollsförbundet.

Golftourernas klartecken efter samförstånd

Henrik Stenson finns med i startlistan för DP World Tour-tävlingen i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, som spelas om två veckor, enligt tävlingens officiella webbplats, skriver TT.

För  46-åringen blir det i så fall en sensationell återkomst på Europatouren. Hans första start sedan hans omdiskuterade klartecken till saudistödda LIV-touren. Då vid avslöjandet var det många hårda ord och hot om avstängning under lång tid. Nu gäller enmer tolerant attityd och till och med leenden.

Misssnöje efter att JVM tog slut

För att vinna ett mästerskap ishockey – för all del även en semifinal – krävs ett fungerande power play, spel i numerära överlägen. Förbundskapten Magnus Hävelids juniorkronor var för svaga i den spelformen, inte minst i spel fem mot tre tjeckiska spelare i hela 1.55 minuter i den andra periodens upptakt.

Södertälje-backen Ludvig Jansson, med rötter i Stockholms-förorten Flemingsberg, hade med sitt fjärde mål i turneringen hittat krysset bakom Tjeckiens målvakt, Tomas Suchanek, 1,39 in på andra perioden.

Två på varandra tjeckiska utvisningar, efter 3,53 och 3.58 minuter gav juniorkronorna ett gyllene läge. 2-0 i det skedet hade öppnat en finalväg på vid gavel.  Men vad hände – strängt taget ingenting. Inte ens en time out av Hävelid efter halva tiden kunde väcka laget. 

De konsekvenserna tänkte ingen på...

Adelsö IF är en fin liten förening på en vacker ö i Mälaren. 

Adelsö IF har fotboll, pingis, innebandy, diskgolf och en liten löpargrupp. Klubbens största evenemang är Magnus Ladulåsloppet, mitt i sommaren när öns befolkning tredubblas. Några hundra öbor och sommargäster springer en mil på vägar och stigar. 

 Magnus Ladulåsloppet är en bra representant för de nästan femhundra loppen som årligen arrangeras av små idrottsklubbar runt om i Sverige.  

Nu säger Trafikverket att Adelsö IF måste ta in entreprenören Svevia för att visa de tvåhundra löparna vägen under loppet. 

Den svenska folkrörelsetraditionen gör Magnus Ladulåsloppet möjligt. På elva platser står frivilliga funktionärer och visar löparna vägen samtidigt som de hejar på löparna. 

Men, Adelsö Ringväg är Trafikverkets väg och Svevia är dess entreprenör. 

Belönas med kakor

Det är ett trettiotal öbor som ger av sin tid. Som tack får de några kakor och en kopp kaffe på Adelsövallen efter loppet. Gemenskapen är den egentliga betalningen, och att få visa sin ö från sin vänligaste sida. 

VM-turneringarnas ofattbara expansion

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har Qatar investerat 300 miljarder dollar, över 3 000  miljarder kronor i projekt fotbolls-VM, det 22:a mästerskapet i ordningen.

Låt oss minnas Uruguay 1930, historiens första VM, inga kval och med 13 deltagande lag. Båtresan med SS Conte Verde avgick från olika platser i Europa och tog två veckor. Spelarna hade träningstider på båtens däck.

Med på resan var dåvarande FIFA-presidenten, fransmannen Jules Rimet, och hans nya trofé, cup Jules Rimet,.  

För att ge turneringen trovärdighet hade fyra europeiska lag övertalats att göra den långa resan, mot att arrangörslandet stod för resekostnader och uppehälle.  England, som då rankades som världsetta, avstod, men Frankrike, där Jules bror Jean spelade, samt Belgien, Rumänien och Jugoslavien lockades av äventyret.

Politiska val redan då

För premiärupplagan var ett äventyr, med en mängd märkligheter. Publikt var säkert Jules Rimet nöjd, med en snittpublik på över 30 000 åskådare. VM i fotboll hade kommit för att stanna

Trafikverkets förslag retar idrotten

Det är ett ärende som aldrig borde ha tillkommit, förslaget växer och väcker allt mer vrede.. Nu är också RF-basen Björn Eriksson riktigt arg och han döljer inte sin irritation.

− Det handlar om stora miljonbelopp som det offentliga vill tvinga på ideella föreningar och för det ska vi ersättas med en, i sammanhanget, spottstyver. Det här är ingenting annat än judaspengar – och det tackar vi nej till. Nu måste regeringen ta sitt ansvar, annars har vi snart inga lopp kvar.

Trafikverket har med envishet hållit fast vid förslaget som slår hårt mot idrotten. I klartext, alla föreningar som anordnar tävlingar på cykel, med bil, eller andra fordon ska påtvingas nya avgifter.

Klubbar  som sysslar med cykel, trial, motor o måste ordna med en helt annan och dyrare skyltning och ursprungligen skulle inte funktionärer från föreningar få vara flaggvakter, utan personal skulle hyras in.

Hit lockas bilsportentusiasterna

Nu tar motorsportfolket över Viking Cinderella - tillfälligt omdöpt till Rallybåten och förvandlat till kryssningsfartyget för att transportera 1600 rallyentusiaster till Umeå och Rally Sweden 9-12 februari.

9-12 februari avgörs Rally Sweden med Umeå som centralort. Nu har den svenska VM-tävlingen inlett ett samarbete med Rallybåten, ett unikt projekt som sjövägen ska ta 1600 motorsportentusiaster till Umeå.

Simon Johansson från Linköping är mannen bakom Rallybåten. Han såg behovet, kläckte idén och bestämde sig för att hyra Viking Cinderella.

– På bokningslistan finns även många företag som fastnat för vårt koncept och valt att förlägga kund- och personalaktiviteter i Viking Cinderellas konferensutrymmen.

Entusiastiskt par inför Idrottsgalan

Det har blivit dags att summera framgångarna från det gångna idrottsåret. Därför bjuder programledarna Pernilla Wiberg och Måns Zelmerlöw in tittarna att följa direktsändningen av Idrottsgalan måndag 16 januari kl 20.00 på SVT. Galan bjuder, utöver ett stort antal vinnare, också på musik, humor och idrottshistoria.

Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg är programledare för Idrottsgalan 2023. Foto: Morgan Norman

Förra alpina drottningen, Pernilla Wiberg ska leda Idrottsgalan tillsammans med artisten Måns Zelmerlöw måndagen  den16 januari.

- Jag har tävlat, jag har vunnit och jag har belönats. Nu är det min tur att stå i första ledet när Sveriges främsta idrottare ska prisas och hyllas för sina imponerande insatser, , säger Pernilla Wiberg och fortsätter:

Studie visar – strumpan behövs inte

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

 

Syresättningen i underbenet minskar för den som bär kompressionsstrumpor vid löpning. Det  visar hennes avhandling från Göteborgs universitet.

– Vi blev lite nyfikna på den här trenden, säger Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, berättar för DN.

Hon är själv entusiastisk löpare.

Studie visar – den strumpan behövs inte

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

 

Hon är själv entusiastisk löpare.

Syresättningen i underbenet minskar för den som bär kompressionsstrumpor vid löpning. Det  visar hennes avhandling från Göteborgs universitet.

– Vi blev lite nyfikna på den här trenden, säger Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tuill DN.

Taggar

Frivilliga bidrar med pengar och jobb

Det är en kamp mot klockan. Ovärderliga och för Vasaloppet nödvändiga redskap, maskiner, utrustning och historiska föremål gick upp i rök när centrallagret brann ned till grunden natten till den 4 november 2022.

Till den 24 februari ska det mesta vara återställt. Ett 70-tal privatpersoner, föreningar och företag har anmält sig som frivilliga för att hjälpa till med återuppbyggnaden av materialet som gick förlorat. Dessutom har över 2 200 personer och företag hittills bidragit i insamlingen ”Meter för meter bygger vi upp Vasaloppet igen” och i dag har över en halv miljon kronor kommit in från sympatisörer.

 

– Vi är oerhört glada och ödmjukt tacksamma för all hjälp och support vi har fått. Den är välbehövlig, framför allt med tanke på tidsaspekten. Arbetet går framåt. Vi kommer få till ett minst lika bra arrangemang som tidigare även om mycket arbete återstår, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

Varje funktionärstimme ersätts

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

– Det är en summa som vi skall kunna förbättra ytterligare framöver, men ändå ett betydelsefullt bidrag till klubbarna, säger Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Göteborgsvarvetengagerar ett stort antal idrottsföreningar i Göteborg och ute i landet. 

Tough Viking aktuell som ny OS-gren

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

I samband med Olympiska spelen i Stockholm 1912 introducerades Modern Femkamp. En idrott som enligt baron Pierre de Coubertin "testade en mans moraliska egenskaper lika mycket som hans fysiska resurser och färdigheter, och därigenom producerade den idealiska, kompletta idrottaren.” Modern Femkamp med skytte, (terräng-) löpning, fäktning, simning och ridning var grenar som 1900-taltet soldat skulle bemästra. Detta var sett av många som idrottens ideal.

Armand mot Marcus, vilken kamp!

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Men där har också racingföraren Marcus Eriksson en del att komma med. Inför 300 000  fanatiska åskådare körde han hem IindyCar. Den andre svensken i historien att lyckas  med den bedriften.

En tjej finns också med i resonemanget. Jonna Sundling erövrade tre OS-medaljer med guldet i sprinten i Peking som det häftigaste loppet.

 

Vid Idrottsgalan i januari utses vinnaren.

Här är alla  kandidater:

Henrik von Eckerman

Filer: 

Skilda villkor i Manchester

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Manchester United kan få nya ägare. Glazerfamiljen, som ägt klubben sedan 2005, bekräftar att de kan tänka sig en försäljning.

uppgifterna som nu också bekräftas av klubben kan ses som en fortsättning på höstens följetong. med osämjan mellan tränaren Erik ten Hag och storstjärnan Ronaldo. Deras relation har bara blivit sämre. När portugisen vägrade att bytas in i en match mot Tottenham och lämnade i förtid valde klubben att stänga av stjärnan.

Eskilstunas klipp med SOK

Varje kommun strävar efter , på ett eller annat sätt, att få PR och marknadsföring via idrott. Nu måste Eskilstuna  räknas till vinnarna. Kommunen har tagit hem  ett avtal med Sveriges Olympisk kommité och i juli/augusti kommer runt 200 ledare och aktiva från landets idrottselit på besök. Eskilstuna blir värdstad för pre-camp inför OS 2024 i Paris. 

- Det är första gången vi har ett stort samlat förläger på svensk mark. Eskilstuna kan erbjuda det vi behöver för många olika idrotter, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Två veckor innan OS  startar OS startar kommer Sverige-eliten till Eskilstuna

- Jag är glad och stolt över att SOK har valt att förlägga sitt samlade för läger hos oss i Eskilstuna, säger kommundirektör Tommy Malm. Att vara värdstad för evenemang som det här stärker Eskilstuna som idrottsstad och är viktigt för besöksnäringen.

Infantinos märkliga första tal

Första VM-matchen har inte ens börjat, och än mindre avhandlats då Fifa-ordföranden Gianni Infantino görett märkligt framträdande i Qatar och indirekt erkände att han är en besynnerlig person.

Han ställde sig upp inför hundratals journalister i mediecentret och höll ett tal som inledningsvis beskrivs som ett  försök till stöd för hbtq-personer och gästarbetare och sedan övergick till en predikan om kritikers hyckleri.

Gianni Infantino angrep européer. ”Vi borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar”, sa fifa-ordföranden.

Potentatens inledning var något anmärkningsvärd:

– I dag känner jag mig qatarisk. I dag känner jag mig arabisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig handikappad. I dag känner jag mig som en gästarbetare, inledde Gianni Infantino sin presskonferens inför hundratals journalister.

113 miljoner i turistomsättning på en vecka

Många kommuner och föreningar har samma dröm, "tänk om vi hade något som Vasaloppet eller åtminstone ett hälften så stort arrangemang". De kommer inte att drömma mindre i fortsättningen. Vasaloppet redovisar nu vad sommarveckan 2022 tillförde 113,1 miljoner kronor till Vasaloppskommunerna. Sedan finns det ju även en vintervecka...

Den turistekonomiska studie som genomfördes av undersökningsföretaget Upplevelseinstitutet i samband med sommarveckan 2022 visar att den turistekonomiska omsättningen var fantastiska 113,1 miljoner kr. Merparten, 106,7 mkr, omsattes i de tre Vasaloppskommunerna Mora, Malung-Sälen och Älvdalen medan cirka 6,4 mkr omsattes ändå i kringliggande kommuner. Studien tar sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ägt rum.  

"Ändå stark förväntan i idrotten"

RF höll generalmöte i helgen. 300 beslutsfattare samlades för Riksidrottsforum i Stockholm.

71 specialidrottsförbund och dess generalsekreterare, ordföranden och medarbetare lockades och hade ett späckat program med frågor runt både dagen och morgondagen. Till kvällens middag kom också nye idrottsministern, Jakob Forssmed.

”Vår resa mot 2025 – hur långt har vi hunnit?”. Det var en samlingsrubrik på alla frågeställningar.

Men där fanns även ämnen som ”Elitidrotten nu och i framtiden”  ”att leda i komplexitet”.

Många positiva ändå

Årets Riksidrottsforum  fick en en mer positiv karaktär än förväntat med tanke på årens vedermödor med covid och krig i Euroa som har försämrat villkoren för idrotten.

Succé 2016, nu återkommer SM-veckan

Norrköping blir värdstad för SM-veckan sommaren 2025. Det meddelade Riksidrottsförbundet och SVT idag. Östgötarna har erfarenhet av ett arrangemanget 2016 genomfördes en SM-vecka under succéartade former. Både deltagare och åskådare uttryckte sin uppskattning.

Lidköping och Skövde föll på målsnöret i kampen om SM-veckan. Fem städer var kvar i sluttampen om att få arrangera SM-veckan 2025 eller 2026,

Nära 250 000 kr från många generösa

”Meter för meter bygger vi upp Vasaloppet igen”. Med det anslaget går organisationen ut och förklarar situationen efter den förödande branden som ödelade centrallagret. Ovärderliga och för loppen nödvändiga redskap, maskiner, utrustning och historiska föremål gick upp i rök när Vasaloppets centrallager brann natten till den 4 november. Många saker går aldrig att ersätta,

- Men vi är hoppfulla och ska arrangera Vasaloppets vintervecka 2023. Nu behöver vi ditt stöd, kommuniceras. Senare på kvällen var den totala bidragssumman uppe i nära en kvarts miljon, tack vare pengar från nära 1 000 generösa personer.

"Många har redan hört av sig och vill bidra och hjälpa till. Vi är oerhört tacksamma . Med gemensamma krafter bygger vi upp Vasaloppet igen – meter för meter" förklarar orgisationen.

 Och människor agerar när de får höra att mängder av material som byggts upp under årtionden, till ett värde av miljontals kronor, gick upp i rök. Redan har 1061 personer bidragit. Pengar från enskilda till företag strömmar in dagligen.

”Ge ett bidrag och hjälp oss att bygga upp Vasaloppet meter för meter” igen "heter det i budskapet.

Vasaloppet måste återskapa historia

Arbetet har startat i Mora efter bedrövelsen vid fredagens brand som ödelade Vasaloppets förrådsbyggnader.Många vill bidra och hjälpa organisationen. Förstörda är maskiner, tusentals skyltar, kilometervis med staket, stora tankar som används för att koka blåbärssoppa och annan specialutrustning som byggts upp under årtiond. Även originaldevisen från 1923 försvann i lågorna

Natten till fredag 4 november brann Vasaloppets centralförråd vid Mora skidstadion ner till grunden. I förrådet, som tillhör en av Vasaloppets ägarföreningar, IFK Mora, förvarades mycket material som används vid arrangemangen. 

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

När padel-Sverige har problem och rappporterna dugger tätt om konkurser och nedläggningar  avslöjas att Zlatan Ibrahimovic satsar och investerar i ny papadelhall I Stockholm.

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.