Event

Varje VM-spelare garanterad minst 320 000

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Varje spelare i VM är garanterad minst 320 000 kronor. Prispengarna, eller VM-bonusen, ökar ju längre laget avancerar i turneringen. Vid VM-guld belönas varje spelare med tre miljoner kronor och vinnande nationsförbund erhåller 47 miljoner.

Sveriges motståndare

-Den här torsdagen är en historisk dag, kommenterade tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson, i dag ledamot i spelarfacket Fipros styrelse som varit part i förhandlingar med FIFA.

Förbundet står fast vid motiveringen

PGA-touren och europatouren går ihop med LIV-toren. Det skulle kunna vara en första öppning mellanSvenska Golfförbundet och Henrik Stenson. Men icke.

– Som jag förstår det har inte det här beslutet ändrat något, säger generalsekreteraren Gunnar Håkansson till SVT-sport.

Scandinavian Mixed är högaktuell igen och ursprungligen hade Henrik Stenson en huvudroll tillsammans med Annika Sörenstam.

ja blev nej

Men i fjol deltog han inte och inte heller i år blir det någon medverkan.

Brytningen med förbundet skedde för ett år sedan när Henrik sa ja till LIV-touren som innebar ett nej till Golfförbundet.

Underbart initiativ av Blodomloppet

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni ska skänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

- Vi är glada över att kunna erbjuda våra deltagare att skänka vidare, hela eller delar av, sin picknickkasse till Stadsmissionen och till bättre behövande. Att den mat som blir över och som annars skulle ha slängts på arenan, serveras till frukost redan nästa morgon på akutboenden runt om i Stockholm känns väldigt värdefullt för oss i många avseenden, säger Sara Berg som är projektledare för Blodomloppet Stockholm.

"Ett smörgåsbord för agenterna

Det är som ett dignande smörgåsbord. Och det finns många glupska betraktare. Malmö FF:s försök att etablera en ny internationell ungdomsturnering, Malmö Trophy, blev en succé. Ett flertal av  Europas bästa lag i pojkar och flickor 15 år kom till Malmö, bl a  klubbar  som Paris Saint-Germain, SL Benfica, Sevilla FC och RB Leipzig.

På läktarna fanns ett antal betraktare med ett gemensamt syfte, De var alltså agenter med uppgiften att  studera spelarna och kartlägga Europas främsta tonåringar.

Malmö FF:s ungdomsakademi är ännu en gång utsedd till Sveriges bästa och har som enda föreningen tilldelats högsta möjliga betyg, sju stjärnor, i certifieringen från Svensk Elitfotboll (SEF).

Nu ville MFF:s ungdom slå vakt om den positionen och även locka de främsta klubbarna för att utvecklas. Gehöret var det bästa. Många storklubbar hörsammade inbjudan till den första upplagan av Malmö Trophy.

Reinfeldt i möte med justitieministern

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Om det blir noll (fans som straffas), då har vi en ickefungerande exkluderingsstrategi. Om det blir tio har vi en otillräcklig exkluderingsstrategi, sa Reinfeldt vidtisdagens pressträff.

SvFF-ordföranden hade bjudit in till en allmän frågestund i Solna, två dagar efter skandalderbyt mellan Djurgården och AIK. Matchen avbröts efter att pyroteknik kastats från AIK-klacken och därefter hamnade maskerade huliganer i slagsmål med polis och ordningsvakter.

Polisen utreder skandalscenerna

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

– Vi ska gå igenom den kameraövervakning som finns, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg”.

Fotbollsderbyt avbröts och orsakade ett timme llångt avbrott, där knallskott och fyrverkerier  mot publiken orsakade rädsla och oro, innan polisen i samråd med klubbarna enaesom att matchen skulle fortsätta och avslutas.

– händelserna  ska utredas och vi ska att gå igenom all kameraövervakning . Vi har ingen gripen i nuläget, men det är något som kan ändras under utredningens gång, säger Rebecca Landberg.

Taggar

Prio på värdegrund, hållbarhet, anläggningar

Riksidrottsmöte i Uppsala med 700 personer, alla med makt, då är det lätt för de oinitierade att tro att de handlar mycket om sport och beslut som berikar åskådarna. Och visst gynnas arenaidrotten, men först i andra Tidigare stämmor har huvudsakligen handlat om ekonomi och fördelning av pengarna, men nu är det fokus på värdegrundsfrågor och Hållbarhetsarbete.

Trygg idrott engagerar och under Riksidrottsmötet var det många ombud från olika medlemsförbund som begärde ordet. RF-stämman beslutade att tillsätta två utredningar och ta ett helhetsgrepp i frågan.

- Jag är glad över den vilja som finns för att snabbt komma framåt och göra verkstad av förslagen. Vi behöver intensifiera insatserna ytterligare fastslog Björn Eriksson, ordförande fram till söndagens val. 

Enorm förväntan i Lettland inför semifinalen

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Senast Tyskland arrangerade, 2017, slutade mästerskapet med svenskt guldjubel efter finalseger mot Kanada. Det tyska förbundet, DEB, har varit arrangör vid fyra tillfällen tidigare, 1955, 1975, 1983 och 2010.

Hä spelas VM framöver

VM-programmet de närmaste fyra åren ser ut som följer:

2024, Tjeckien, Prag och Ostrava, 10-26 maj.

2025 Sverige/Danmark, Stockholm och Herning, 9-25 maj.

2026 Schweiz, Zürich och Fribourg, 15-31 maj.

2027 Tyskland, Düsseldorf och Mannheim, 14-30 maj

Nytt offer i padel, miljoner saknas

Padelsporten är äventyrlig och osäker eftersom spelarnas intresse varierar. För bara några månader betraktades PDL Group  som landets största padelföretag med en tämligen ljus framtid.nu måste runt 50 miljoner in omedelbart i företaget för att rädda dess existens, upger sajten Breakit.

Ursprungliga Padel United grundades 2018 av bröderna Markus och Rikard Hellqvist. De startade med egentligen två tomma händer och en grund bestående av ett stort intresse för sporten. Men snart tog det fart, rejäl fart., Uppköp av andra padelföretag  och investeringar i nya hallar blev signifikativt och expansionen skedde i allra högsta tempo. 

Många klubbar slipper utgifter

Förslaget om nya avgifter för evenemang på statliga vägar skulle ha innerburit stora kostnader för arrangerande föreningar. nu ger regeringenett välkommet besked om att föreningar inte behövera betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar vid motions- och tävlingslopp under 2023. Men frågetecken återstår för 2024 och framåt.

Regelverket för evenemang på statliga vägar orsakar stora kostnader för ideella föreningar. Idag har regeringen gett ett välkommet besked om att föreningar inte ska behöva betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar i samband med motions- och tävlingslopp under 2023. Men frågetecken återstår för 2024 och framåt.

Idrottsföreningar som arrangerar motions- och tävlingslopp skulle ha drabbats hårt av Trafikverkets regelverk som började gälla 1 januari 2023. 

En förlust men ändå med lycklig utgång

Nu börjar hockey-VM på allvar – med en svensk drömlottning.

 Sedan krutröken skingrats på tisdagskvällen stod det klart att Sam Hallams  Tre Kronor går upp mot  Lettland.. Matchen spelas i Riga på torsdagen, nedsläpp 19.20. Tre Kronor tvingas därmed till en kortare resa österut.

Tre Kronors förlust, 3-4,  efter  förlängning mot USA  innebär andra plats i grupp A. Efter just USA som endast tappade en poäng i gruppspelet. Ett facit som gör USA till en stark guldkandidat.

Lettland har i truppen noll spelare med NHL-bakgrund, däremot fem spelare med svenska klubbadresser med Rodrigo Abols som den stora stjärnan. Med flerårig rutin från SHL, främst i Örebro, men kommande säsong i Rögle.

Då blir det hemresa

 Abols hade ett mål och assist i den avgörande matchen mot Schweiz, seger för Lettland efter förlängning, 4-3.

 Tre Kronor går in i mötet mot Lettland som stora favoriter. Definitivt en drömlottning,  men som vid dålig skärpa kan förvandlas till en mardröm. 

Taggar

Ännu en förbundskapten i hård diskussion

 Nu har ytterligare en förbundskapten haft en het diskussion med media. Minns Janne Andersson, nu var turen kommen till Ishockeyns Sam Hallam.

När Sverige slog Frankrike med 4–0 – kom det mesta av eftersnacket attt handla om William Nylander,  i Toronto, stjärnan som alla vill ha in i Tre Kronor och brodern  Alexander  som har hamnat utanför samma Tre Kronor.

Mitt i allt, en allt mer frustrerad förbundskapten, Sam Hallam.

Nya uppgifter från Toronto gjorde gällande att William Nylander valde att tacka nej till VM-spel för att inte peta sin bror Alexander Nylander.

-Jag kan inte kommentera vad ni har läst från Toronto, kommenterade en något irriterad Sam Hallam.

Nya uppgifter frånToronto

Den trovärdige hockeyreportern Chris Johnston, som bevakar Toronto Maple Leafs för Toronto Star och TSN, skrev på versionen att Nylander den äldre tog hänsyn till Nylander den yngre.

Då, en strid även mellan skribenter

Banda, produktionsbolaget som låg bakom Dynastin släpper ny podd,Kriget på pressläktaren, är berättelsen om några av Sveriges största medieprofiler, om kärleken till sportjournalistiken och striderna med konkurrenter och medarbetare. 

Det är en unik inblick bakom kulisserna på de två största kvällstidningarna i Sverige. Medverkar gör några av 00-talets största namn inom sportjournalistiken som Erik Niva, Olof Lundh, Simon Bank, Johanna Frändén, Robert Laul och Jennifer Wegerup.

 När Sportbladet lanseras år 2000 trappas kampen upp mellan Aftonbladet och Expressen. Samtidigt som ett gäng unga reportrar slåss om att vara först och ha störst byline, bryter de ny mark inom fotbollsjournalistiken. 

Så blir reglerna otillräckliga

Det kan inte uteslutas att ryska och belarusiska löpare deltar i helgens 10mila-orientering i Skellefteå-skogarna.

Ryska och belarusiska löpare t i l l å t s att delta om den aktive var registrerad som medlem i svensk förening före den 4 mars 2022. Enligt beslut av Svenska Orienteringsförbundet, SOFT.

Rysslands invasionskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari 2022.

Totalt 618 lag, herrar, damer och ungdomar kommer till start i helgen. Det är varje förenings ansvar, vid lagets anmälan,  att SOFT:s  regelverk följs,

-Vi måste som arrangörer och ägare till konceptet 10mila, utgå ifrån att varje förening är medveten om vad som gäller. Men helt säkra kan vi omöjligen vara,  säger Martina Sundberg, ordförande i 10mila föreningen, som består av nio Stockholmsklubbar.

"Måste starta med förstaklassare"

Först fick hon ta emot pris som Årets Eldsjäl i kategori Ledare. Sedan avslutades en magisk afton med att Petra Jacob utsågs till Årets Eldsjäl alla kategorier.

– En jätteära och jag känner mig nästa förlamad. Det här priset är till alla er ideella ledare därute, säger vinnaren. En fyrabarnsmamma som också vill vara idrottsledare.

Petra Jacob från Södertälje startade och avslutade Årets Eldsjäls galakväll på Cirkus i Stockholm. 

Första prisutdelningen för aftonen – där våra vardagshjältar och ideella krafter i föreningslivet hyllades – var i kategori Inkludering.

En enastående vinnare

Petra Jacob fick komma upp på scen och ta emot utmärkelsen av Magdalena Andersson, tidigare statsminister och nuvarande partiledare för Socialdemokraterna. 

Kändisar och hjältar på guldfesten

Årets varmaste och viktigaste gala är genomförd. På Cirkus i Stockholm hyllades våra vardagshjältar och ideella krafter. Petra Jacob från Södertälje utsågs till Årets Eldsjäl. Under drygt tre timmar var det dels fest, glitter och glamour, men framför allt en afton då fokus var på eldsjälar. 

Socialdemokraternas partiledare och tidigare statsminister, Magdalena Andersson delade ut pris i kategori ledarskap, en utmärkelse som gick till Petra Jacob från Södertälje, fyrabarnsmamma och tidigare elitspelare i basket, som brinner för att barn– och ungdomar ska ha en aktiv fritid och hitta till föreningslivet istället för att välja destruktiva vägar i livet.

Fick Specialpriset

Utöver äran bestod prissumman av totalt 75 kronor, att fördela på ett eget stipendium samt ett projekt i föreningen Lebi Skol IF.

En 35-årig debutant är hjälten i Tre Kronor

Över 1 miljon TV-tittare såg succén mot Finland och ännu fler lär det bli i fortsättningen. Efter en heroisk insats besegrades världmästarna från i fjol. Åtskilliga svenskar älskar Tre Kronor. Däremot blir många besvikna efter beskedet att William Nylander inte kommer till VM

William Nylander har spelat ett hockey-VM tidigare, 2017 och då blev det guld. Den svenske stjärnan levererade då 14 poäng på tio matcher.

Nylander har haft en stark säsong i NHL där det blev 40 mål och 87 poäng under grundserien. I slutspelet var han med och tog Toronto Maple Leafs förbi den första slutspelsrundan för första gången sedan 2004.

Gigantiskt ekonomiskt spel utanför VM-rinken

IIHF, ishockeyns internationella förbund, har en del besvärliga frågor att hantera vid kommande kongress i VM-staden Tammerfors. Den mest brännande är hur hedersordföranden René Fasels kända Rysslands-kopplingar, och nära relation till president Vladimir Putin, ska behandlas.

Han lämnade sitt mångåriga uppdrag, 27 år som ordförande, 2021 och utsågs omgående till hedersordförande. Den nyvalda styrelsen, under ledning av fransk-kanadensaren Luc Tardif, valde att inleda en granskning av Fasels närhet till det krigförande Ryssland.  

 Uppdraget hamnade i knät på IIHF:s etiska kommission som efter avslutad granskning skickade ärendet vidare till IIHF:s disciplinkommitté. 

I mail till Idrottens Affärer skriver det svenska förbundets ordförande, Anders Larsson, tillika ledamot i IIHF:s council, ”att det återstår att se vilka slutsatser disciplinkommittén har kommit fram till”.

Överraskande många svenskar vill ha OS

Hälften av svenskarna vill följa spelen på plats i Sverige 2030, visar en ny undersökning. Om Paralympics och OS kommer till Sverige 2030 säger mer än hälften av svenska folket att de kan tänka sig att följa tävlingarna på plats på arenorna. Så många som var fjärde svensk kan tänka sig att se både Paralympics och OS på plats på arenorna. Det visar en undersökning som genomförts på uppdrag av Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Riksidrottsförbundet (RF).

Undersökningen som är gjord av Kantar Public 4-12 april innefattar drygt 3 300 intervjuer. 

40 000 deltagare får löpa över sundet

En mycket välkommen nyhet kom på torsdagsmorgonen.”Öresundsbron bjuder in till Broloppet 2025”. En klassiker i idrottsutbudet återkommer och många motionärer syntes i träningsspåret i går... 80 000 deltog vid premiären år2000, nu ska 40 000 få vara med.

Skälet till att det blir ett nytt lopp är att de ansvariga för Øresundsbron vill fira 25 år med en storslagen löparfest – och bjuder in till ett nytt Brolopp söndagen den 15 juni 2025 klockan 09.00. då startskottet ska ljuda över sundet. En halvmarathon gäller däremot inte denna gång, då var det 2,1 mil, nu 1,6 mil under och över vatten – mellan Danmark och Sverige via Øresundsbron.

Ingen löpartävling har högre prissummor

Över 400 000 kronor i prispengar ska delas uttill de främsta i Ultravasan, Trailvasan och Vasastafetten 2023, uppger nu ledningen för det klassiska  arrangemanget. 

Lördagen den 19 augusti inleds Vasaloppets sommarvecka. En dag som lockar både vinstsugna elitlöpare och glada motionärer till Vasaloppsarenan mellan Sälen och Mora. I år är prissumman för de främsta i Ultravasan 90, Ultravasan 45, Trailvasan 30 och Vasastafetten på hela 401 000 kronor. Alla deltagare som fullföljer får förstås medalj, och alla som fullföljer ett lopp som är minst 30 km får även en specialdesignad finisher-T-shirt. Den som vill springa en kortare sträcka är välkommen till motionsloppet Trailvasan 10, som genomförs redan på fredagskvällen.

"En av de bästa SM-veckorna någonsin!"

SM-veckan genomfördes i slutet av januari/början av februari 2023 i Skövde. Nu kan utfallet summeras., det är inte illa utan arrangemanget tjänar som inspiration för många andra kommuner som överväger att ansöka om en SM-vecka.

- Skövde levererar ett mycket gott resultat och ligger i topp bland SM-veckans vinterveckor , säger Maria Hallberg, projektledare för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

En undersökning visar att västgötastaden kunde räkna in 100 000 besök och att den totala turistekonomin landar på 43,6 miljoner kronor.  Dessutom - SM-veckan i Skövde har synts i ca 2300 artiklar och det totala annonsvärdet beräknas till ca 65 miljoner kronor.

Undersökningsföretaget Upplevelseinstitutet har gjort mätningar bland besökare och Skövdebor och kommit fram till att det gjordes 37 500 unika besök under SM-veckan i Skövde. Av dessa var 16 600 Skövdebor samt 20 900 turister från andra kommuner. Av turisterna övernattade 31 procent och besökarna var mycket nöjda. 

Padel fortfarande populärt att spela visar siffror

Det finns fortfarande tillräckligt många som tror på padel.Bevis nog är att racketbokningsappen Matchi har nyligen gjort en nyemission på 52 miljoner kronor. Men då är det framför allt grundaren och vd:n Daniel Ekman samt nuvarande  storägaren Verdane som står bakom emissionen., enligt Breakit.

Matchis vd Daniel Ekman uppger att nysatsningen är en del av den planerade finansieringen av bolaget. Matchi har de senaste åren expanderat kraftigt utanför Norden och då ofta via förvärv oh nu ska pengarna gå dit i synnerhet.

Matchis vd Daniel Ekman uppger att emissionen är en del av den planerade finansieringen av bolaget. Matchi har de senaste åren expanderat utanför Norden och då ofta via förvärv oh nu ska pengarna framför allt gå till nysatsningen.

I Matchis bokning ingår nästan alla racketsporter, men tennis och padel är de dominerande. 

Klart - idrotten slipper straffavgift

Under fredagen meddelades att regeringen beslutat att ideella föreningar inte behöver betala för arrangemang på väg. Det var i enlighet med Trafikverkets tidigare förslag. Det är en tacksam och välkommen nyhet, även om många av årets evenemang redan har påverkats. 

I diskussioner bland påverkade idrotter uppskattas att det i vissa idrotten kommer att arrangeras runt 50 procent färre arrangemang i år till följd av osäkerheten kring kostnaderna för arrangörer.

Beskedet att Regeringen har gett Trafikverket möjlighet att under 2023 att inte begära ersättning från ideella föreningar och organisationer som ordnar arrangemang på vägar som inte är enskilda är positivt. Varje år är det cirka 1000 arrangemang som bedrivs på allmänna statliga vägar. Det handlar stora evenemang som Göteborgsvarvet, Vasaloppet, men även en mångfald av andra aktiviteter såsom exempelvis motionslopp och tävling på cykel, bilcruising och midsommarfirande. Aktiviteter som är en del av ett rikt föreningsliv i Sverige.

Hockeyarenan blir målportal vid Tiomila

5 000 hockeyåskådare på läktaren vore ingen sensation. 5 000 orienterare i samma arena, tävlande på rinken, betyder däremot världsrekord

Och 20-21 maj händer det, för när Tiomilakavlen då avgörs i Skellefteå kommer samtlga växlingar och målgångar att ske i Skellefteå Kraft Arena.

Denna klassiska orienteringsstafett är inte bara en av Sveriges största idrottstävlingar utan också en av de äldsta. Med tre inställda undantag – 1962 (gulsotsepidemi), 2020 och 2021 (pandemi) – har den genomförts varje vår sedan 1945.

Att den upplaga Skellefteå OK och Långvikens OK 20-21 arrangerar får ett inomhusinslag gör den unik, vilket den också blir i några andra avseenden.

1) Aldrig tidigare har Tiomila sprungits så långt norrut. Den tidigare rekordhållaren Falun får se sig besegrad med 70 mil..

Innovativ lösning testas i Göteborgsvarvet

Det är en synnerligen innovativ lösning på problemet med engångsplast.Det handlar om vätskebollar i stället för engångsmuggar. Ni vet hur det är vid olika tävlingar.Det ligger mugga överallt och det kan vara si och så med städningen.

Detbrittiska förpacknngsföretaget Notplaintroducerar dessa bollar vid Göteborgsvarvet då 20 000 engångsmuggar ersätts.

Löparna ska få testa att t på ett enkelt och hållbart sätt få i sig vätska under loppet. Med sin unika design och fullt ätliga natur bjuder Ooho löparna på en unik upplevelse – samtidigt som de hjälper till att skydda miljön genom att ersätta engångsmuggarna.

Hallams val till VM imponerar inte

SHL-säsongens främste målvakt, och vinnare av Honken Trophy, Skellefteås AIK:s Linus Söderström nobbas av Tre Kronors säsongnye förbundskapten Sam Hallam.

 Han har haft en resultatmässigt bra inledning på sin kaptensroll, men övertygar inte då han nu presenterar en första preliminär VM-trupp till Czech Hockey Games 4-7 maj, och genrep till VM i Tammerfors/Riga 12-28 maj.

 

Det står nu klart att han väljer att gå på trion Lars Johansson, Frölunda, Marcus Högberg, Linköping samt Jakob Johansson, Timrå, som målvakter.

Sam Hallam storstädar i den nya truppen, jämfört med uppställningen som mötte Finland i Umeå i två matcher i veckan.  Tio nya spelare in, bland dem sex NHL-proffs.

Och några ska komma till sjunde himlen!

NHL-historien är fylld av statistik kring den av myter omgärdade ”game seven”, då allt ställs på sin spets. Ligans första ”game seven” avgjordes 1939. Boston, ett av favoritlagen i årets slutspel, är jämte Montreal mesta vinnare i match sju, med 15 segrar vardera.

Svensk hockeystatistik är inte alls lika uttömmande, att vända 0-3 till seger har aldrig hänt i vår ishockey, att vända 1-3 till seger i match 7 har hänt endast fem gånger på 76 tillfällen.

Där har vi Djurgårdens odds inför söndagens ödesmatch mot Modo i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik. Och apropå sjunde -. vilka spelare ska lyckas och komma till sjunde himlen...

 

 Modo hade 3-1 i segrar, men har nu bränt två matchbollar, senast i fredags kväll i Avici Arena. 3-2 för Djurgården efter avgörande i inledningen av förlängningens femte period. En retfull styrning med klubba skaft av Fredrik Forsberg, efter backskott Calle Odelius.

SVT satsar på att bli friidrottskanalen

Han har missat tre Finnkamper i rad. Men i september när det är dags igen på Stadion, då är han med. 2023 års tävling vill en förväntansfull Armand Duplantis vara med. Räkna med att biljettena kommer att säljas snabbt, 

"Det ska bli riktigt roligt", säger stavhoppsstjärnan.

Årets Finnkampen avgörs på Stockholms stadion 2–3 september, en vecka efter stavhoppsfinalen på VM i Budapest.

"Jag ser verkligen fram emot Finnkampen, att vara med och slåss för en svensk seger på hemmaplan", säger 23-åringen i ett pressmeddelande.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist:

"''Mondo' är världens bästa friidrottare alla kategorier. När han hör av sig, ger klartecken till Finnkampen och berättar hur taggad han är så blir man väldigt glad", säger hon och fortsätter:

Guldfesten med lyckliga smålänningar

En segerfest som hör till. På onsdagen gällde samling på Stortorget för lyckliga smålänningar. dit bygdens hjältar, ishockeyns mästarlag, Växjö Lakers kom för att hyllas av nära 10 000 personer.

kommunstyrelses ordförande Malin Lauber (s) hade ingen avundsvärd roll. Vad skulle hon ge en klubb som har 40 miljoner i eget kapital och där spelarna är högavlönade med sexsiffriga belopp..

Tomas Ekelius, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, hittade en lösning. En check på 25 000 krono avsedd att gynna klubbens ungdomsverksamhet fick det bli.

- Det finns inget som slår ett sådant här mottagande, det är fantastiskt att så här många människor har kommit hit, betonade lagkaptenen Erik Josefsson.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.