Event

Stolthet och lycka i Eskilstuna

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

 

Stadsrace för specialbyggda elbilar

Tävlingskalendern för STCC nästa säsong växer när banracing i Sverige tar största steget framåt, alternativt gasar mer än någon gång sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

 

Här är nyheterna som ger STCC en ny look och skapar både spänning och intresse: 

Stadsracet i Helsingborg står värd för premiären

Falkenberg är tillbaka för första gången sedan 2019

Antalet tävlingshelger utökas till sju

Annorlunda och uppskattat

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Hockeyfansen ska utse vinnare

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

– Under de första 100 åren av svensk ishockey har vi fått uppleva många häftiga ögonblick, som har berört den svenska folksjälen. Att välja ett favoritögonblick av de tio nominerade är i stort sett omöjligt, men vi kan vara säkra på att vinnaren får ett prestigefyllt och folkkärt pris, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet.

Omröstningen sker via SVT:s app Duo och öppnar idag. Omröstningen pågår till och med sändningen av Tidernas Hockeygala, där vinnaren presenteras efter en Jerringpris-liknande resultatredovisning.

Här är kandidaterna

10 000 löpare fattades i Lidingöloppet

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

"Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten", betonade Sebastian Coe,förre världsstjärnan på medeldistans och numera ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Nu hade Coe uppgiften att  tilldela Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse.

Massivt intresse för cuperna på Heden

Det bara rasade in anmälningar när både handbollsturneringen Partille Cupoch fotbollsturneringen Gothia Cup öppnade slussarna för anmälningar  till medverkan 2023. Ungdomar från hela världen vill komma till Göteborg och uppleva äventyr.

Heden förvandlas till en arena med spel på flera planer samtidigt och matcher pågår ständigt dagtid inför tusentals åskådare på läktarna.

Totalt anmälde sig drygt 400 lag till Gothia Cup 2023 under det första dygnet. Utöver Sverige har lag från Tyskland, England, Irland, Norge, Skottland, Tunisien, Algeriet och USA  hört av sig.

Arrangörerna för Partille Cup upplevde en liknande anstormning

Motorstjärnor lovar att starta igen i norr

Nästa Race Of Champions återvänder till Piteå efter vinterns lyckade premiär. Den 28-29 januari 2023 geomdörs andra upplagan av megaeventet på snön och isen i Pite Havsbad. Fredrik Johnson, initiativtagaren till arrangemanget har på några månader fått klartecken från partners och kan berätta att tävlingen återkommer.

Fredrik avslöjar också att några av motorsportens genom tiderna största stjärnor har gett klartecken till medverkan. De ser fram emot att tävla head-to-head i identiska bilar på en ikonisk parallellbana.

Formel 1-världsmästarna Sebastian Vettel och Mika Hakkinen kommer att att delta och likaså dubble W Series-mästaren Jamie Chadwick. Norges Petter och Oliver Solberg ska försöka försvara swegern från i mars och de utmanas av bl a  fyrfaldige FIA-världsmästare i rallycross, Johan Kristoffersson

Guldtips till Frölunda, men oron växer

SHL:s vd, Jenny Silfverstrand, varnade för pågående energikris, när de 14 SHL-lagen samlades för upptaktsträff inför lördagens premiäromgång.

-Vi är 14 lag med 14 olika förutsättningar. Elpriserna slår väldigt olika och det kommer absolut att påverka några av våra klubbar. Men vi är vana att hantera utmaningar, vi har precis kommit ur pandemin, men vi hade gärna sluppit oron för våra klubbars energikostnader, sade hon.

Det är främst föreningar i energiområde 4 som känner oro. Rögles vd. Daniel Koch har redan i olika intervjuer  berättat om Rögles situation.

-Springer priserna i väg ytterligare är hela vårt eget kapital ( 22 miljoner) snart uppätet, och vi hamnar i farozon för att inte beviljas elitlicens inför säsongen 2023-2024.. 

Dystert besked

Farhågorna växte ytterligare under tisdagen med beskedet att Vattenfall förlänger stoppet för Ringhals 4 till slutet av januari 2023. Återstart sker därmed två månader senare än vad som tidigare sagts.

Lidingö - lugnet före stormen

Sista helgen i september är det dags för årets upplaga av TCS Lidingöloppet. Nytt för i år är en lagtävling för tre personer där man springer fem kilometer var. Kortare lopp i ett socialt sammanhang är något som normalt är uppskattat bland motionärer som Lidingöloppet vill locka. 

Lidingöloppet har över åren utvecklats från att bara fokusera på den klassiska 30 kilometersdistansen till att ge en bredd av löpalternativ till de som vill springa på mjukt underlag och samtidigt uppleva ett stort löparrangemang. I år har spåren på Lidingö  inte mindre än 41 lopp under tre dagar.

I likhet med sina kollegor i branschen har de senaste åren varit tuffa och utmanande. Därför är det viktigt att se till att säkerställa att deltagarna åter känner igen Lidingöloppet och får en minnesvärd upplevelse.

Fotboll-VM mitt i julruschen

Mycket kan sägas om ett fotbolls-VM i höstmörker och julrusch. Men det är fotboll och det är VM – så vi sittter där ändå. Det är ofrånkomligt. VM i Qatar, så kritiserat och ifrågasatt. Men Fifa tog beslutet och vi är snart där. När solen bränner på arenorna vid Persiska viken medan vi här hemma eldar i vedkaminen. Ur led är tiden...

SVT och TV4 håller fast vid traditionen. De går armkrok och delar på godbitarna. Med öppningsmatch 21 november och final 18 december. 

Med drygt fem månader kvar till fotbolls-VM har nu samtliga 32 lag kvalat in. SVT och TV4 delar på rättigheterna och har tagit beslutet om - fördelningen.32 matcherna vardera

Se framåt – 64 (!) VM-matcher väntar…

Eva-Lena kan motions-Sverige

Eva-Lena Frick blir ny förbundschef vid Göteborgs Friidrottsförbund och därmed ytterst ansvarig för Göteborgsvarvet!hon fullföljer därmed en trippel som chef för Vätternrundan,Vasaloppet och nu Göteborgsvarvet.

Under 50 års tid har hon betraktat hur motionsrörelsen i Sverige formats och utvecklats i takt med samhällets förändring. Sedan 2003 har hon haft VD-rollen för först  Vätternrundan och sedan Vasaloppet. Den 1 december kommer hon till Göteborg och friidrotten. 

“För att ge barn, ungdomar och vuxna en utvecklande och meningsfull fritid”, säger Eva-Lena. 

Bangolf-VM 2023 till Sverige

2023 års världsmästerskap i bangolf (minigolf) har tilldelats Sverige och ska genomföras i Uppsala 22 – 26 augusti 2023.

Att just Sverige blir VM-arrangör  är en konsekvens av ett nära samarbete med World Minigolf sport Federation (WMF) och tack vare den starka ställning som Sverige har internationellt inom sporten.

- Det här betyder jättemycket för vår sport, för Idrotts-Sverige. Jag tror och hoppas på en en ordentlig boost för bangolfen i landet. I synnerhet som när alla mästerskap varit inställda under två års pandemi, säger Svenska Bangolfförbundets ordförande Mats Söderkvist.

25 stjärnor köpta för miljarder

Antalet världsstjärnor som köps till den saudifinansierade LIV-touren blir bara fler och fler. På tisdagen kom bekräftelsen att världstvåan och och British Open-segraren i somras, australiensaren Cameron Smith också är klar för LIV. Han ska ha fått motsvarande1,5 miljard kronor för att ta stegettill LIV.  Därmed ska antalet storspelare vara upp i runt 25.

Flera golfstjärnor, från både USA och Europa, har de senaste månaderna tagit klivet över till den saudifinansierade LIV-touren.

Redan vid helgens Fedex Cup cirkulerade uppgifter om att Smith tagit beslutet.

Det ledde till en egentligen osannolik scen under torsdagens öppningsrunda, då en mycket kylig stämning blev tydlig mellan Cameron Smith och Scottie Scheffler.

Var tredje startande är en kvinna i dag

Vasaloppets organisation har tagit beslutet:  – Vi måste få flera kvinnor att delta i våra lopp!

I dag är var tredje startande en kvinna!

Både män och kvinnor åker skidor, springer och cyklar de olika loppen – såväl motionärer som elit, men de manliga deltagarna är alltjämt i majoritet. Därför inleds nu ett arbete för att mer aktivt locka fler kvinnor att delta både under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.

– Vi vill uppnå en jämnare könsfördelning i våra lopp, och därför ber vi nu även om hjälp utifrån för att få fler kvinnor att delta i Vasaloppets arrangemang, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

Strävan efter att nå ökad jämlikhet är en del av Vasaloppets hållbarhetsarbete som bygger på Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. 

"Måste anstränga oss"

Fakta är att 2022 utgjorde kvinnorna 32 procent av deltagarna i Vasaloppets olika lopp. Men det är alltså en bit kvar till att ha samma andel kvinnor som män.

Ett mycket billigare skid-VM än 2015

Glädjebeskedet har i dag nått Dalarna och Falun. Internationella skidförbundet FIS styrelse gav klartecken på onsdagen. Efter VM-arrangemang 1954, 1974, 1993 och 2015 kommer världseliten till Lugnet även 2027.

– Det är förstås jätteroligt att vi åter får vara värd för ett VM här i Sverige. Tillsammans, hållbart och modernt är ledorden som ska genomsyra hela arbetet fram till, under och efter ett VM 2027. VM på hemmaplan ska inspirera fler att vilja åka skidor, men arvet från VM ska även vara långsiktigt – på riktigt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet.

Joakim Storck, kommunalråd i Falu kommun, instämmer:

– Det känns fantastiskt att med ett skid-VM i Falun igen. Jag ser verkligen fram emot en ny folkfest och att få jubla tillsammans med tiotusentals andra, säger Joakim Storck, kommunalråd i Falu kommun.

Stor glädje uppstod i Falun, där många hade samlats för att invänta beskedet.  

I dag kommer beslutet om VM i Falun

På onsdagen får Falun beskedet på ansökan från FIS om VM i Falun 2027. Vid ett ja blir konsekvensen att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det står också klart att det inte kommer att bli några ryska eller belarusiska deltagare i Vasaloppet nästa år. Det beslutet har nu Worldloppet tagit.

På onsdagen fattas beslut om var VM i de nordiska grenarna ska avgöras 2027. Falun är den enda kandidaten, och precis allt tyder på att arrangemanget då tilldelas Sverige och dalaorten.

Mästerskapet ska  i så fall att avgöras i månadsskiftet februari-mars. Och det innebära att den avslutande femmilen ska genomföras  7 mars.

Övertygade Ymer om Stockholm Open

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Mikael Ymer klar för spel i Stockholm Open 2022. Bild från Australian Open, foto: Peter Staples/ATP TourMikael Ymer väljer Stockholm Open

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken tillStockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

 

Politiker i möte med idrotten

I Örebro gör man det enda vettiga, sammanför idrottens representanter med politikerna och pratar framtid. Vad vill de politiska partierna?, är den centrala frågan med ett fokus på anläggningar och idrottsmiljöer. Resultatet från en anläggningsenkät presenteras samtidigt. Mötet är modell för många andra kommuner och föreningar

Två av fem idrottsföreningar i Örebro kommun har stort behov av fler tider och ytor att idrotta på visar en nationell enkätundersökning som Riksidrottsförbundet nyligen gjort. En allvarlig konsekvens är att föreningar måste säga nej till barn och ungdomar som vill delta. 

I Örebro uppger var tredje förening att de någon gång under de senaste tre åren sagt nej till nya medlemmar på grund av brist på tider eller yta på den plats som de idrottar på.

Världstvåan valde också LIV-touren

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Värvningen är anmärkningsvärd med anledning av att LIV tidigare främst kontrakterat äldre spelare och som passerat 40 års strecket – som Henrik Stenson. Cam Smiths val kan ses som ett trendbrott.

Redan när Cam Smith hyllades efter triumfen på St. Andrews och British Open ryktades att Smith hade gjort sitt val, han vägrade under presskonferensen att svara på frågor om LIV-touren.

Norman ligger bakkom

Det är också hans landsman, Greg Norman, som är ambassadör för LIV och ansvarig för spelarkontakter. Cam Smith väntas göra debut på LIV-touren den 2 september.

SVT sänder 100 timmar från EM-veckan

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

SVT  sänder inte mindre än 100 timmar i tv och cirka 100 timmar exklusivt på SVT Play. Mer eller mindre alla finalpass birdirektsända. 

Bland de svenska höjdpunkter finns till exempel herrarnas stavhoppsfinal lördag 20 augusti –  förhoppningsvis med Armand Duplantis i en huvudroll Eftermiddagen söndag 21 aug är det dags för singelfinal i bordtennis där man också kan hoppas på svenskt deltagande, någon som kanske även kan inträffa under dubbelfinalen.

 

Hoppas på en annorlunda framtid

På fredagen slår Henrik Stenson sitt första slag på kritiserade omsusade LIV-touren.

Vid torsdagens pressträff undkom han inte frågor runt sitt beslut som fick sådana konsekvenser. Han petades som kapten i Ryder Cup och han tappade en av sina största sponsorer och det senaste - att han förlorar förtroendeuppdraget på en stor svensk golfbana.

– Såklart jag är besviken, säger han själv.

– Jag har gjort alla möjliga justeringar för att det ska vara möjligt att fullfölja mina uppdrag som kapten. Och jag har haft jättebra hjälp från LIV för att kunna göra det.

Men det hjälpte inte.

– Vi hade flera diskussioner och jag berättade att jag skulle spela LIV-touren. 

– Efter en kortare period fick jag veta att jag skulle bli borttagen, men... nu är det bara att gå vidare.

Det saudiska investeringsbolaget har obegränsade medel och har köpt ett antal toppspelare.

Total oenighet, styrelse står mot sektion

Mitt under friidrotts-VM i USA kommer rapporterna om total splittring i en klassisk klubb i vardagens friidrotts-Sverige. 

Ärla IF har en stark och framgångsrik tradition i och runt Eskistuna. Men när en visselblåsare ville slå larm om en ”osund verksamhet” var det inledningen till flera år med osämja, håda ord och skilda uppfattningar.

Det är huvudstyrelsen mot friidrottssektionen och de har totalt motsatt uppfattning om bakgrund, beteende och åtgärder., Nu råder ett ”Vi och dom” och i yttersta fall kan det bli aktuellt att lägga ned klubben!

Friidrottsentusiasterna hävdar också att de har jobbat ihop 1 miljon kronor och att huvudstyrelsen nu lägger beslag på pengarna.

Upptakten var ett brev från en visselblåsare till Ärla IF:s huvudstyrelse, och det följdes av ytterligare två larmrapporter som innebar att RF/Sist samt Friidrottsförbundet blev inblandade.

Visselblåsnings regelverk

Utredningar inleddes, möten enskilt och i grupp hölls, men i dag har huvudstyrelsen och Friidrottssektionen mycket olika åsikter om vad som beslutades, om konnsekvensernaoch inte minst om hur framtiden ska formas.

Nils van der Poel i ny utmaning

Öarna Styrsö, Vrångö, Donsö, Brännö, Köpstadsö – ett pärlband i Göteborgs skärgård och nu blivande tävlingsområde vidarrangemanget ”Ö till Ö”. . Här ska 600 deltagarea simmandes utforska ett underbart område. Bland dem finns Nils van der Poel, skrinnareleganten som gillar äventyr och nu vill testa det här också.

Ö till Ö®  arrangeras den 6 augusti och det blir med inte mindre än 600 deltagare från upp till 25 nationer. Tävlingsdagen innehåller lopp som täcker hela spektrat av deltagare från nybörjare till den yttersta världseliten.

Den kortaste distansen är Experiencemen omfattar ändå 9,4 km. Det finns en mellandistans som heter Sprint, den är 17,7 km lång med det största provet är World Series om 33,3 km . Alla distanser är öppna för lag om två personer eller för solodeltagare. 

Stenson tappar tung sponsor

I spåren av tillkomsten avLIV-touren i golf, framkommer allt mera fakta om en den penninglavin som har utlösts. Det statliga saudiarabiska investeringsfonden PIF:s resurser tycks omåttliga. Siktet var också inställt, förstås på Tiger  Woods, men han sa ifrån.

 

Woods ska ha varit erbjuden 1 miljard dollar, men var mycket kallsinnig och sa tvärt nej

– Jag vet vad PGA Tour står för och vad den gett oss spelare genom åren. Jag tycker spelarna vänder detta ryggen. De gör det för garanterade pengar, och varför ska de då ens träna? Varför ska de slita då de i alla fall får pengar.

Storsponsor säger ifrån

Henrik Stenson sa emellertid ja och nu framkommer att en konsekvens som han säkerligen inte hade räknat med är att är en av hans största sponsorer vägrar fortsätta samarbetet,

Fråga till ditt samvete: hör du till tredjedelen?

Mer än var tredje svensk prioriterar träning under sommarsemestern. Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WW ViktVäktarna. Nästan sex av tio listar vandring som den träningsaktivitet de allra helst vill utföra under semestern, följt av cykling och löpning.

Träning i alla dess former är en stor del av svenskarnas vardag och den stundande sommarsemestern utgör inget undantag. En ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av WW Viktväktarna visar att drygt var tredje svensk (38 procent) ser träning under sommaren som ganska eller mycket viktigt. 

Träningsintresset är som störst i åldersgruppen 35–55 år; 42 procent i den här åldersgruppen prioriterar semesterträningen jämfört med 37 procent av de som är 16–34 år.

De har cyklat in 230 miljoner

Här är de verkliga hjältarna, 2 500 cyklister, varav 480 svenska cyklade till Paris och som ett resultat av välgörenhetsarrangemanget doneras årligen mångmiljonbelopp till Barncancerfonden..I fjol så mycket som 98,96 miljoner kronor. Nu har cykelkaravanen nått Paris för årets evnemang.

Team Rynkeby är ett välgörenhetscykellag som sedan 2002 arrangerat ett cykellopp till Paris och totalt har 230 mijoner samlats in till förmån för barn som drabbats av svår sjukdom

.  

 

I det första loppet 2002 deltog 11 motionscyklister som cyklade från Ringe i Danmark till Paris för att se slutet på Tour de France.  

i år är loppet är tillbaka efter två års annorlunda upplägg p g a pandemin.

De har samlat ihop 230 miljoner

Här är de verkliga hjältarna, 2 500 cyklister, varav 480 svenska cyklade till Paris och som ett resultat av välgörenhetsarrangemanget doneras årligen mångmiljonbelopp till Barncancerfonden..I fjol så mycket som 98,96 miljoner kronor. Nu har cykelkaravanen nått Paris för årets evenemang.

Här är de verkliga hjältarna, 2 500 cyklister, varav 480 svenska cyklade till Paris och som ett resultat av välgörenhetsarrangemanget doneras årligen mångmiljonbelopp till Barncancerfonden..I fjol så mycket som 98,96 miljoner kronor. Nu har cykelkaravanen nått Paris för årets evnemang.

Team Rynkeby är ett välgörenhetscykellag som sedan 2002 arrangerat ett cykellopp till Paris där pengar samlas in till förmån för barn som drabbats av svår sjukdom.  

Taggar

Nu får EM-laget höga segerpremier

Damlandslaget har säkrat en plats i kvartsfinal i EM Det innebär att spelarna får en rekordbonus i fotbolls-EM.

Framgångarn fårtll följd att det blir belöningar för alla personer som ingår i EM-truppen och dessutom för Svenska Fotbollförbundet.

En tid innan EM berättade förbundet öppet om vad som gällde ekonomiskt.nu faller pengarna ut till vis del.

Enligt det nya mästerskapsavtalet som landslaget och fotbollsförbundet kommit överens om får spelarna 156 000 kronor extra vid avancemang från gruppspelet. Men i lönekuvertet finns också 261 000 kronor i grundpremie.

Totalt innebär det na att spelarna kan räkna in 417 000 kronor. Blir det seger även i kvartsfinalen blir det ytterligare 35 000 kronor.  Och 62 000 kr extravid en framgång i semifinalen. Skulle laget  lyckas hela vägen tillkommer 126 000 kr via en finalvinst.

578 00 kr är belöningen vid maximal lyckat, d vs när ett EM-guld är erövrat.

Han slår ett slag för padelns överlevnad

Att spela padel hör till, tyckte många. Och lika många lockades för ett par år sedan av nyhetens behag när sporten gjorde ett intrång i svensk idrott som ingen hade sett motsvarigheten till sedan innebandyns övertagande av spelare och halltider en gång i tiden.

Padelfolket skaffade sig egna aktivtetsytor. Entreprenörerna var nästan lika många som spelarna och det byggdes nya hallar överallt. Alla skulle spela padel och här gick det att tjäna pengar löd signalerna från hela landet.

2020 fanns totalt 1 600 padelbanor i Sverige. 2021 hade de mer än fördubblats till 3 500.

Padel United är störst i Sverige med 120 hallar. Allt började en kväll 2018 när bröderna Rikard och Marcus Hellqvist hade spelat i Stockholm och inte kunde få en ny tid förrän tre veckor senare. På kvällen bildade de Padel United.  Fyra år senare har de en miljard (!) i omsättning, investerare har bidragit till expansionen,  i varje hall finns anställda plus en styrelse och – besökarna/spelarna är åtskilliga. 

Med elbilar växer intresset för banracing

Beslutsfattarna i Helsingborg var på hugget inför chansen att arrangera ett ett streetrace i STCC och slog  till och sa ja. Nyheten har väckt uppmärksamhet, Många har notera, bl a via en stor artikel här på IA, och nu vill flera städer titta på möjlligheterna att anordna streetrace. STCC:s ledning har samtal med nya intressenter.

Samtidigt är det också flera nya team som vill medverka när nu elektrifieringern är aktuell inför 2023.

– Intresset är tveklöst större än vad vi förväntade oss, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Utöver nya team och förare så kan vi bekräfta att flertalet städer tagit kontakt för dialog om framtida evenemang. Detta är något som stärker oss i vår storsatsning till 2023 och framåt där vi vill inspirera samhället till en hållbar omställning genom spektakulär elektrifierad racing.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.