Event

Nya pokaler till minne av Benga

Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

 

De sätter fart på en halv miljard

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

 

Taggar

Många idrottsstjärnor ansluter sig

Idrottare, klubbar, sponsorer, förbund, media, supportrar och företag – inte någon part är utesluten – och just nu växer Sebastian Lundgrens lansering av en community som är tänkt att bli särklassigt störst i Sverige.
Han är säljaren och strategen som framgångsrikt har byggt sitt företag och stärkt affärsidén från att tidigare stått bakom ett företag som växte från 1,4 till 2,3 miljarder kr på två år.

 

AI förutsåg finska ligans vinnare

Om man kan och vill tro på artificiell intelligens tar USA, Kanada och Sverige topplaceringarna vid ishockey-VM. Artificiell intelligens kan mycket väl gissa rätt, eftersom den redan lyckades förutspå det finska mästerskapet i hockey, som slutspelades för några veckor sedan.

 

 

Trogna och starka klubbar belönas

Främjandekommittén i SCIF (Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande) bestående av en skara erfaren idrottsledare ledda av ordförande Doris Högne Rydheim, har gått igenom nomineringarna till det nya priset –  - och utsett tre vinnare Bland 160 nomineringar får nu tre klubbar  vardera100 000 kr!

Kriteriet är först och främst att föreningen uppvisar uthållighet över många år och ska ha bidragit till att aktiva har uppnått hög internationell nivå. 

Det råder ingen tvekan om att de tre utvalda föreningarna uppnått precis detta:

Helsingborgs simsällskap

Orienteringsklubben OK Ravinen, Nacka

Skidföreningen Åsarnas IF 

Helsingborgs simsällskap har under en lång tid fostrat duktiga simmare, inte minst på den kvinnliga sidan som Emma Igelström, Johanna Sjöberg och systrarna Sophie och Louise Hansson.

Fler internationella lag till Göteborg

Fotbollskanalen och TV4 Play. har försäkrat sig om TV-rättigheterna till Gothia Cup. Det är blir självklar succé. eftersom fotbollen från världens största ungdomsturnering ofta bjuder  på sevärda och tekniska matcher med entusiastiska spelare.

I år vill dock ödet att turneringen inleds samma dag , 14 juli, som EM-finalen spelas i Berlin

 Förra sommaren fick de ghananska publikfavoriterna Right to Dream Academy och det storspelande amerikanska laget Minnesota Thunder Academy lyfta pokalerna i Gothia Puma Trophy. Det är just dengruppen med 17-årtingar somTV4 riktar in kamerorna motnu klart att den prestigefyllda Gothia Cup-kategorin för 17-åringar även i år kommer att sändas live på 

Dress for blågul success i Paris

Klädmärket Uniqlo kunde på tisdagen tillsammans  med SOK visa upp de nya kläderna för de svenska atleterna i OS och Paralympics i Paris. 
De svenska OS-satsningen beräknas totalt kosta dryga 100 miljoner.  Den 24 juli, en onsdag, inleds tävlandet men invigningen sker den 26 juli med avslutning söndagen den 11 augusti 2024.

Värdet avkollektionen påvisas av att Uniqlo har tagit fram kläder till alla aktiva och ledare för både den olympiska och paralympiska truppen. Totalt ingår det ca 110 personer i den olympiska truppen och ca 60 personer i den paralympiska truppen.

En sådan stor garderob med så många plagg till totalt 170 person - då talar vi om flera mijoner i kostnader.

Som Sveriges officiella klädleverantör till OS och Paralympics har Uniqlo utvecklat den nya klädkollektionen i samarbete med idrottarna för att skapa rätt förutsättningar för optimal prestation under spelen i Paris. 

Idrott och kultur i unikt samarbete

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

 

Nej, "Varvet" får behålla pengarna

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

KO stämde friidrottsförbundet och ansåg att de skulle betala tillbaka pengarna. Men patent- och marknadsdomstolen valde att gå på friidrottsförbundets linje. De ansåg att pengarna inte behövde betalas tillbaka.

– Jag tycker att det är klart att man inte kan ta betalt för någonting och sen inte genomföra det och sen inte ge tillbaks pengarna, har Pär Magnusson, processråd på Konsumentverket tidigare sagt till GP.

Här är pengarna bakom Tiomila

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

 

 

"SOK kan ta ett tydligare elitansvar"

Svensk idrottsrörelse söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  Storbritannien satsar varje år  mer pengar på segling än vad som går sammanlagt till RF:s, SOK:s och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma budget... 

 

Mångmiljonsatsning närmare premiär

Samtliga tolv fordon i en flotta av racerbilar är nu levererade till STCC inför säsongen 2024. De t handlar om specialbyggda bilar för flera miljoner som ska sätta nytt signum på racing i Sverige i år.

 

Taggar

Ingen Annicka och ingen Henrik

Årets Scandinavian Mixed arrangeras på Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg i början på  juni. 2021 var det premiär för den tävling som ersatte Scandinavian Masters. Då på Vallda, och med Annicka Sörenstam och Henrik Stenson som värdar för tävlingen. Men sedan lockades Henrik till LIV-touren och Annicka blev ensam som ett frontnamn, men nu utgår även hon.
Och, oavsett, drömmar om att få se Ludvig Åberg medverkan  stannar det vid förhoppningar

 

Damidrott och elit i fokus på möte

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Programmet i Baltiska hallen den 15 maj:
• 16.00 Sabina Jacobsen (handboll), Andréa Jacobsson (volleyboll) och Ida Marko-Varga (simning),  berättar om sina karriärer och förutsättningar och vad de gör idag.
• Fika
• 17.00 Idrottsprofessor Johan R. Norberg undervisar och forskar till vardags om idrottens roll i samhället och om idrottspolitik. Norberg är även verksam som utredare inom Centrum för idrottsforskning (CIF) och med ansvar att leda CIF:s uppföljning av statens stöd till idrotten.

Planer på byggen av velodromer

 En modern velodrom planeras i en multiarena i Jönköping, där det även ska byggas ett hotell .

- Samtidigt pågår ett försök att bygga en hall i Kviberg utanför Göteborg, Det är ett oerhört lyft för svensk cykelsport och vi hoppas att anläggningen i Jönköpingkan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel”, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

2010 invigdes Sveriges endainomhusvelodrom, YA Arena i Falun, som är den första i sitt slag sedan arenan på Kristinebergs IP i Stockholm revs i slutet av 1920-talet.

Flera svenska cyklister har tävlat genom åren, bland annat bröderna Fåglum somdeltog i de olympiska spelen i grenen.

Ger en adralinkick

Det är en sport som kräver teknik och kondition  samtidigt som den ger  en garanterad adrenalinkick. 

Ökad konkurrens för Madicken

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

 

Två mångmiljonföretag ska göra upp

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

 

Taggar

Räkna med nytt publikrekord

 

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

- Att Sinner kommer till Båstad i sommar är ofattbart egentligen. Han har en otrolig kapacitet och jag tror att han kommer bli nummer ett så småningom. Vi är självklart nöjda och han är peppad på att komma hit, berättar Hult.

- Det är enormt kul. Man får nypa sig i armen över att han valde Båstad före andra tävlingar som går samma vecka, då han är en av de hetaste idrottarna i världen. Han är trevlig, ger alltid 100 procent och vi ser verkligen fram emot att se honom i Nordea Open, betonar Norman.

200 Miljoner ska motivera ungdomar

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

− En av tre barn- och ungdomsföreningar tvingas idag tacka nej till nya medlemmar på grund av brist på tid och plats. 

Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, tycker förstås att det är galet.

− Att det finns anläggningar och idrottsmiljöer för idrott är en helt avgörande. −  vi ska även i framtiden vara en h pådrivande samhällskraft. Regeringen ser det behovet och skjuter till resurser. 

Fyra går samman - får 38,5 miljoner

Projektet ”Lokal ungdomsidrott sänker trösklar beviljas 38,5 miljoner kronor via Postkodlotteriet.
SOk, Fryshuset, Svenska Skidförbundet och Svenska Seglarförbundet är aktörer med delvis olika kompetens men tillsammans kan de nå ut till de unga och erbjuda fysisk aktivitet, sysselsättning och delaktighet. 

 

Taggar

"Svensk elitidrott är i ett vägskäl"

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).

– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

 

Rögle har tjänat 10 miljoner extra

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

 

En eldsjäl som gjorde det omvända

Som en av landets främsta basketspelare genom tiderna är 42-årige Martin Ringström van vid att bli hyllad. Frågan är dock om inte statyetten han fick ta emot på Cirkus i Stockholm av Hans Sahlin, vd på Folkspel, och landslagsmålvakten Zećira Mušović är en av de priser som uppskattas mest.
– Tack alla eldsjälar som finns därute. Det är så många som betytt så mycket för mig.
 Sa Martin efter att ha blivit Årets Eldsjäl 2023/2024.

 

Plars ny chef med höga krav

Svenska  Fotbollförbund, har haft en personalomsättning som överträffar historien.  Nu tar det också fart på Ishockeyförbundet. Med ett år kvar till hemma-VM i Avicii Arena i maj 2025 står Svenska Ishockeyförbundet utan kommersiell chef. Christer Plars, 53 år, som innehaft tjänsten sedan 2018, har flyttats upp ett pinnhål och är förbundets nye generalsekreterare.  

Plars, med en bakgrund som klubbdirektör i Leksands IF, har tills nu även varit t f generalsekreterare. Han fick kliva in då Johan Stark mycket överraskande lämnade  GD-stolen efter JVM i Göteborg vid årsskiftet 2023-2024.

Dubbla VM enligt nytt koncept

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

Med ny ledning i Villa Lidköping BK, Per Alexandersson, ny ordförande och Jakob Kaufmann ny tf klubbchef, blåser det nya vindar. I denna klubb nyvunna SM-guld.

Till förändringen hör också ett tränarskifte, Pelle Fosshaug tar över efter långköraren Johan Sixtensson. 

En viss is (!)bröts i Lidköping när P17- VM spelades där 2020 och F17-VM 2022.

Vid bägge tillfällena var det Lidköpings AIK som åtog sig eventrollen, med dåvarande ordförande Ingemar Sixtensson som primus motor. LAIK, samt andra lokala klubbar  är delaktiga som arrangörer även denna gång.

Lidköping tar initiativ även för VM

Åby-Tjureda och Växjö skapade modellen i fjol. Nu blir det en upprepning. Sverige får arrangera bandy-VM2025 för både damer och herrar – och platsen blir  Lidköping den las 25–30 mars.

"Den internationella bandyn behöver en stark drivkraft och åter visar vi att svensk bandy är den motorn", säger Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska bandyförbundet.

Eftersom Ryssland är avstängt är konkurrensen om att få arrangera VM liten. I Småland i fjol blev det svenskt  guld för både damerna och herrarna.

Nu har Internationella Bandyförbundet (FIB) har tagit beslutet att tilldela Sverige Bandy-VM även2025.. 

En avsiktsförklaring är tecknad mellan Svenska Bandyförbundet och Villa Lidköping BK, den dominanta klubben i svensk bandy.

Racerbilarna står på rad i samhället

I Vikmanshyttan, en gammal bruksort på drygt 800 invånare i södra Dalarna byggs framtidens racerbilar i  Sverige.
Hit har finansfamiljen Wallenbergs återvänt efter nästan 65 års frånvaro.
Här pågår en av Sveriges största racingsatsningar när CTEK och PWR Racing Team genom ett unikt partnerskap skapar teamets nya bas. 

 

Golf och pingis profilerar Halmstad

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Blågul jättetrupp till Paris-OS

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

 

 

 SOK:s sportdirektör Peter Reinebo medgav också:

- Truppen till Paris blir minst 25 idrottare större via denna andra uttagning. Bilden är också att OS-truppen successivt blir starkare och att kapaciteten inför Paris är högre än inför Tokyo.

Fler än till Tokyo

Ttruppen är större än tidigare vid samma tidpunkt jämfört med exempelvis OS i Tokyo.

Utgifterna ökar, men det finns ingen ekonomisk begränsning för truppens storlek.

En av Postkods största satsningar

38,5 miljoner stod till förfogande, tack vare Postkodlotteriet. De första förmånstagarna är nu utsedda och får ta del av den här enorma guldpotten.
Postkod satsar inte mindre än 38,5 miljoner i Drömprojekt initierat av RF, SOK och Sveriges Paralympiska Kommitté 

 

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.