Event

Mångmiljonspelet åter på Lugnet

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

– Det är förstås jätteroligt att vi åter kommer vara värd för ett VM på hemmaplan. Tillsammans, hållbart och modernt är ledorden som ska genomsyra hela arbetet fram till, under och efter ett VM 2027. Arrangemanget ska inspirera fler att vilja åka skidor, men arvet från VM ska även vara långsiktigt – på riktigt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet.

Femte gången i Falun

Det blir femte gången som Falun arrangerar världsmästerskapen. Tidigare VM genomfördes 1954, 1974, 1993 och 2015. 

Uppladdning, med hatt, vid Elitloppet!

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Utifrån intervjuer med människor inom travet har duon gett ny skepnad åt den rosa hatt som årligen bärs av tusentals besökare under Elitloppet.  

Kärleken till hästen

– Det är otroligt vilken öppen och engagerad värld vi mötts av när vi pratat med människor inom travet. Kärleken till hästen förenar ung som gammal, vilket är något vi försökt fånga både i designen av hatten och genom foto. “With Love” är som ett kärleksbrev från oss och travet, ett sätt att göra travets värld och rika historia tillgänglig för fler, säger fotografen Rami Hanna.

Vasaloppet tvingas skifta helig dag?

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

På onsdag fattas beslut om var VM i de nordiska grenarna ska avgöras 2027. Falun är den enda kandidaten, och allt tyder på att arrangemanget då kommer att tilldelas Sverige och Falun.

Mästerskapet ska genomföras i så fall att i månadsskiftet februari-mars, och det innebär att den den avslutande femmilen blir placerad den 7 mars.

Enda gången ”i modern” tid som Vasaloppet inte körts första söndagen i mars var 2015 då Falun senast stod som VM-värd. 

Men den gången kördes VM-femmilen 1 mars och Vasaloppet 8 mars.

44 000 personer knyter skorna i Göteborg

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Göteborgsvarvet arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen. Cirka 4 000 funktionärer är engagerade. Överskottet går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras i  de15 ägarföreningar och driften av träningsanläggningen Friidrottens Hus.

 

 

Göteborgsvarvet i siffror

Anmälda: 44 154 (torsdag 09.00)

Nationaliteter: 63

Löpare som sprungit alla 41 Göteborgsvarvet: 26

Yngsta deltagare: 17 år

Äldsta deltagare: 86 år

 

Andel män: 63 %

- Betala gästarbetarna 4,4 miljarder!

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Med ett halvår kvar till fotbolls-VM i Qatar kräver Amnesty att Fifa ska kompensera migrantarbetarna med motsvarande 4,4 miljarder kronor – lika mycket som betalas ut i prispengar – för människorättsliga övergrepp.

– Riskerna gick att förutse och förhindra, men Fifa har blundat för dem, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Klart med partners i Kungliga

SVT och Stockholm Open har via sportmediabolaget Spring Media träffat avtal om sändningar och produktion av turneringen som spelas i Kungliga Tennishallen den 15-23 Oktober. 

Turneringen ska sändas på SVT1, SVT2 och SVT Play. SVT bygger också en studio i hallen under finalhelgen.

Stockholm Open är världens äldsta inomhusturnering och arrangerades för första gången 1969, vilket redan då sändes av SVT. Sedan dess är turneringen årets svenska höjdpunkt i tennis med flera världsstjärnor i turneringen är en av de mest omtyckta bland spelarna och även publiken, för den delen. I fjol lockades nästan 30 000 besökare 

Fantastiska festen på Ullevi är här igen

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jätteevenemanget  är tillbaka i Göteborg igen. Den 18 juli inleds turneringen traditionsenligt med en stor invigningsfest på Ullevi. Under invigningen samlas runt 50 000 ledare, supportrar och publik från världens alla hörn för ett magiskt ögonblick fyllt av glädje och gemenskap.

Färjestad blev dubbel vinnare

Nattiné – ja, gärna för oss kan man tycka i Färjestad hockey i den pågående finalserien. Torsdagens märkliga möte med Luleå i Löfberg Arena blev unikt och gav mera i utbyte än vad någon annan finalmatch har gjort under åren.

Värmlänningarna blev dubbla segrare. Matchen gav intäkter som aldrig förr. Klubben satte nytt omsättningsrekord för ett enskilt evenemang.  Plus behållningen av segern, 3-2efter förlängning.

Luleå hade det jobbigare. På grund av tekniska problem kunde inte Hockeygängets flygplan lyfta från Kallax i tid till den fjärde finalen i Karlstad och matchen sköts upp i nästan två timmar. Dessutom blev det en extremt lång match med förlängning och slutsignal först efter midnatt. 

Men värmlänningarna blev alltså dubbla vinnare. Många av de 8250 åskådarna kom troget och i tid. De spenderade pengar på dryck och mat på bl a den nya uteserveringen 

Efter matchen kunde FBK räkna ihop ett nytt omsättningsrekord för ett enskilt klubbevenemang.

OS-firande i Gyllene Salen

Mera guldfest kan det knappast bli. I Stockholms stadshus samlades Sveriges 27 OS-medaljörer och firade tillsammans med kungafamiljen, regeringsrepresentanter och dessutomsamtliga atleter från spelen i Tokyo och Peking.

För första gången sedan 1990-talet gjorde pandemin att olympiska sommar- och vinterspel hölls med mindre än sex månaders mellanrum. Sveriges Olympiska Kommitté passade därför på att bjuda in båda trupperna till en jättefest i Stockholms stadshus. 

Totalt tog Sverige 18 medaljer under vinterspelen i Peking i februari i år och nio medaljer under sommar-OS i Tokyo förra sommaren. Alla hjältar var nu samlade.

Kungen höll tal

Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silva och Kronprinsessan Victoria fanns på plats i Gyllene Salen. Kungen höll ett inspirerande tal till trupperna och längtade tillatt få besöka OS på plats igen i Paris 2024.

Pia kommer med sina stjärnor

Pia Sundhage kommer med sitt brasilianska landslag till Norden i slutet av juni för att möta Sverige och Danmark. Intresset är redan stort och inom båda förbunden tror man på publikrekord vid landskamperna.

I Danmark har biljettförsäljningen redan startat och  10 000 biljetter har sålts till matchen den 24 juni, då damerna för första gången ska spela på Parken i Köpenhamn.

Danmarks publikrekord för damer är inte högre än 9 337 åskådare, från en match mot Finland 2006.

Till Friends Arena kommer Pia och hennes tjejer den 28 juni. . Då är förhoppningarna bra mycket större. Rekordet från en landskamp mot  Tyskland 2019, på 25 882, ska överträffas, heter det i förbundets ambition..

Matchen är iockså ett genrep inför EM.

Taggar

Men "TV-bolagen styr inte programmet"

TV styr ofta tillvaron, för ofta och påverkar många människor. Man behöver inte gå längre än till sig själv för att inse att det är så.

 Nu bedömer SHL och hockeyns finalklubbar, Luleå och Färjestad att TV4:s succé, Masked Singer, är så  populärt att antalet åskådare kan minska och därmed också påverka intäkterna. Där för blir det ingen match fredag kväll.

Spelarna i finalklubbarna pressas hårt, och för den delen även åskådarna. Efter en lång säsong med grundserie och slutspel återstår nu uppgörelsen om SM-guldet enligt följande:

Svettigt program

SM-finalen (spelas i bäst av sju matcher)

Final1 Lör 30 april  

Final 2 Mån 2 maj  

Final 3 Tis 3 maj  

Efterlängtat - två förbund blir ett

Svenska Friidrottsförbundet är i dag det enda nationsförbundet i friidrottsvärlden som inte har grenen gång inkluderad i verksamheten, men nu ska det alltså bli ändring på detta.

Men nu har Svenska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet sagt ja till varandra. Formellt kan samgåendet realiseras 1 april 2023. 

- Jättekul och spännande att vi nu är redo att börja jobba ihop, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

På Svensk Friidrotts förbundsårsmöte den 26 mars röstade stämman ja till styrelsens förslag att Svenska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet går samman till ett specialidrottsförbund med namnet Svenska Friidrottsförbundet.

Den gångna helgen sade även Gång- och Vandrarförbundets årsmöte ja till ett samgående och nu väntar ett viktigt planeringsjobb så att processen blir lyckad för båda parter.

Inomhusidrotter drabbades hårdast av pandemin

Ungdomsidrotten i Sverige minskade med tio procent under pandemins första år. Centrum för idrottsforskning (CIF) har på regeringens uppdrag analyserat pandemins effekter och presenterar nu fakta. Idrotterna påverkades väldigt olika. Vissa drabbades hårt, medan andra var helt opåverkade.

I dag  överlämnar CIF en rapport till Idrottsminister Anders Ygeman, 

Analysen visar även stora skillnader mellan idrotter. Pandemin drabbade framför allt ”hallidrotter” som bedrivs inomhus, till exempel de stora barn- och ungdomsidrotterna gymnastik, handboll, innebandy och basket. Även kampsporter drabbades hårt.

Utomhusidrotter klarade sig betydligt bättre. Den största barn- och ungdomsidrotten, fotbollen, ökade till och med antalet aktiviteter under 2020.

Kraftsamlar för ett jämställt idrottssverige

Svenska Spel Damhockeyligan (SDHL) sjösätter ett innovationsråd tillsammans med framträdande personer från näringslivet för att öka attraktionskraften för flick– och damidrotten. 

Det första steget är att var fjärde spelare ska kunna leva på sin hockey 2025. Det andra steget är att samtliga spelare ska leva på sin hockey.

Rådet ska tillsammans utveckla strategiunderlag som gynnar den kommersiella utvecklingen av damhockey – och i sin tur svensk damidrott. 

– Ska vi lyckas öka den kommersiella dragningskraften för damhockeyn så måste vi ta andra vägar än andra, tänka i nya banor och vara innovativa. Det gör vi på bästa sätt genom att ta hjälp av duktiga personer i näringslivet med spetskompetens som vill vara med att ändra spelplanen för framtidens hockeytjejer, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef för SDHL. 

Ingen flour och elskotrar introduceras

Miljömedvetandet inom snösporten ökar. Från nästa säsong råder det totalförbud mot all typ av fluorvalla inom skidskyttet och längdskidåkningen internationellt. Samtidigt finns det förespråkare för mindre användning av snöskotrar vid tävling och träning. Här är SkiStar först ut att  introducera världens första serietillverkade elsnöskotrar

För att kunna anta ett totalförbud mot fluorvalla har det handlat mycket om  en helt tillförlitlig testmetod. Nu tycker förbunden att de är på rätt spår,ja, att de till och med har hittat rätt.

– Nu har vi har en mätmetod som vi känner oss trygga i och som gör att vi verkligen kan löpa linan ut, säger Olle Dahlin, ordförande i internationella skidskytteförbundet, IBU, till SVT Sport.

Taggar

Ohälsa är något som få vill prata om

Skidförbundet vill prata om det som vi inte pratar om

– Det är dags att  vågar göra det. Tränare och aktiva diskuterar allt för sällan mental ohälsa, stress, energibrist, stört ätande eller menstruationsrelaterade problem och symptom, viktiga ämnen som betyder mycket för den totala hälsan och prestationen, säger Martina Höök, som är tränare för Team Svenska Spel och doktorerar på Mittuniversitetet. 

Varningssignaler kring Frida Karlssons hälsa under vintern har bidragit till ett större medvetande.  

På Svenska Skidförbundet finns nu en plan för att öka kompetensen kring energibalans och de konsekvenser en längre tids energibrist kan få för prestation och karriär. Målet är att bli fler hållbara och hälsosamma i synnerhet skidåkare.

Taggar

Fotbollstjejernas extremt tuffa attityd

Damfotbollslagets  matchanalytiker, Anders Eriksson och företrädare för adidas ligger bakom påhittet – konstruktionen av . 

nyalandslagströja inför EM i sommar. Lanseringen benämns Abby world och Adidas har gett namn till en tuff kampanj, ”How to stop Sweden”. 

Detär en unik tröja till varje spelare och den innehåller en komplett guide om spelarna och hur man ska slå damlandslaget…

Det finns en tanke om att blågult ska skicka en kaxig hälsning till motståndarna via den nya tröjan.

– De senaste årens framgångar har tagit svensk damfotboll till en helt ny plats, och det är dags att slå sig för bröstet och fira damlandslagets position globalt, säger My Bäck, marknadsdirektör på Adidas.

– Det är med enorm stolthet och ett stort engagemang som vi ställer oss bakom det svenska damlandslaget.

Landslaget är tvåa på Fifas världsranking och favorittippade i EM.

Anbudet att arrangera EM är skickat till Uefa

Svenska Fotbollförbundet fullföljer ambitionen att få arrangera EM i fotboll för damer 2025 tillsammans med Danmark, Finland och Norge med stöd av Island och Färöarna. En preliminär ansökan har skickats till Uefa. Finalen ska spelas på Friends.

Det var inget problem att komma överens om var finalen skulle förläggas, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Det är den största arenan i de här länderna, så det föll sig ganska givet. Det var ingen hård batalj, säger han.

En slutgiltig ansökan ska lämnas in i oktober – och då ska detaljerna i planeringen vara klara. 

Det blir konkurrens från ytterligare en pakt med Frankrike, Polen, Schweiz och Ukraina.

Nya ungdomstävlingar stoppas

Plötsligt kom det överraskande beskedet. Arrangören ställer in de planerade WTT-tävlingarna i tennis i Långtora utanför Enköping. ”Omständigheterna i omvärlden haft stor påverkan på oss och vi saknar förutsättningar”, lyder ett något kryptiskt meddelande från arrangörerna 

Därför är avtalet mellan Lackmann Holding AB och Svenska Tennisförbundet rivet. Det blir inga åtta internationella tävlingar med start 2022, som det var avtalat. Premiären i juni är inställd och alla är förlorare, arrangörerna, ungdomsspelarna och Svenska Tennisförbundet.

 Efter femtioelva turer, och både stor irritation och mycket frustration, enades parterna på sensommaren. Entreprenören Jens Lackmann och fd elitspelaren Andreas Vinciguerra drev på hårt i övertygelse att genomföra sitt  tävlingsupplägg på den nya anläggningen och ett förslag med ekonomiska garantier om 6,5 miljoner kr. Tennisförbundet dröjde länge med besked och kritiserades, men gav slutligen klartecken och det  blev en status av ITF World Tennis Tour och beviljad sanktion av Internationella tennisförbundet.

Jättarna enas om en löpartävling

På med springskorna – ni som kan och har lite till vilja. Nu blir det tidernas löparfest.. Lidingöloppet går samman med Göteborgsvarvet och Marathongruppen och anordnar en digital löparfest -  den största någonsin är det tänkt.

De tre arrangörerna anordnar för första gången gemensamt en LIVE digital löparfest ”GET UP RUN OUT” den 24 april. Det blir en fullspäckad digital löpardag med livepoddar, DJs, träningstips och inspiration från löpare asv yppersta rang. Och, tro det eller ej, Eventet är gratis och öppet för alla.

- Vi ville skapa en unik upplevelse för att motivera och inspirera hela löpar-sverige säger, Fredrik Montgomery Marknad- och kommunikationsansvarig på Lidingöloppet.

" 750 föreningar kan göra skillnad"

Riksidrottsförbundet äskar 50 miljoner kronor för insatser för de människor som kommer till Sverige på grund av situationen i Ukraina.

– Ingen kan idag vara säker på hur lång tid flyktingarna från Ukraina blir kvar och hur länge idrottsrörelsens insatser behövs. Vi ser detta som ett första steg för att kunna erbjuda verksamhet här den närmaste tiden, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

han betonar att Inkludering är ständigt aktuellt och pågående och en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling.

På många platser i Sverige har föreningar svarat för strålande engagemang och ansvar för att erbjuda träning och aktiviteter av olika slag till nyanlända personer och till de som varit här ett tag.

Inte minst från 2015 och framåt har föreningar visat att ökad inkludering av nyanlända leder till att både idrotten och samhället utvecklas till det bättre. 

Taggar

Stoockholmslagen utmanar MFF

Förberedelserna är i det närmaste slutförda. Styrelsen i klubbarna har gjort sitt runt om i fotbolls-Sverige och mobiliserat för att få ihop ekonomin, spelartrupperna är spikade, tränarna funderar på de sista justeringarna till premiärlaget, materialförvaltarna har tvättat dressarna och pumpat bollarna. Nu blir det avspark.

Den allsvenska fotbollsstarten närmar sig premiär. Via SEF (Svensk Elitfotboll) och Discovery har landets fotbollsjournalister, med närhet till ett allsvenskt lag, uppmanat att tippa hur det går i år. 

Här ser du resultatet  av deras tips:

Malmö FF tar hem serien, det var journalisterna överens om. AIK och Djurgården är de största utmanarna. Samt Elfsborg. 

Helsingborg och Sundsvall åker ur. De har inte lyckats övertyga journalisterna. 

Värnamo och Degerfors har inte heller så stort förtroende i mediekåren.

Planterar Råsunda på Friends Arena i ett unikt event

AIK Fotboll har en speciell förmåga att knyta fans och supportrar närmare klubben. Senaste initiativet är unikt. När Råsunda fotbollsstadion revs för snart tio års sedan tilläts supportrar att ta med sig minnessaker från arenan – bl a gräsmattan. Nu samlar AIK Fotboll in och kultiverar Råsundas gräs på mittpunkten på Friends Arena.

I tio år har supportrar till AIK Fotboll skött om delar av det gräs som tidigare växte på Råsunda. För att säkerställa dess fortsatta överlevnad ska klubben starta stiftelsen Råsundas Gräs vars uppgift är att förvalta gräset och få det att växa vidare. Inför AIK Fotbolls allsvenska hemmapremiär söndagen den 10 april kommer gräset tillbaka då det planteras på mittpunkten på Friends Arena.

Värdet av att ha en egen ambassadör

Betydelsen för en kommun eller bygd  av att ha en ambassadör bevisades med all tydlighet på lördagen när hjälten kom hem. 

– Tänk alla minnen jag har från alla träningspass just här, staden är starkt förankrad i den jag blev, betonade han själv.

Klart att de jublade, de flera tusen Trollhättebor som hade samlats på stadens ens torg för att hylla  sin egen hjälte, Erik van der Poel.

På lördagen hyllades OS han på Drottningtorget i Trollhättan!

Många bland ville personligen gratulera honom och tacka för den uppmärksamhet och PR han har gett Trollhättan. Där var alla -  från skolklasser, enskilda, ung som gamla och kommunalrådet.

Men trots all upp skattning unde inte Nils dölja att han snart flyttar från Trollhättan.

– Det är dags flytta hemifrån när man är 26, sa han efter festen.

Oron inför framtiden ökar inom idrotten

Mer än varannan idrottsförening är orolig för framtiden och för det tapp av medlemmar, ledare och tränare som skett under två år med corona. Störst är oron för att tappa tonåringar. Idrottsföreningarna är även bekymrade för ekonomin.

I Riksidrottsförbundets rapport "Två år med corona" har närmare 2500 idrottsföreningar svarat på enkätfrågor, specialidrottsförbund och ytterligare idrottsföreningar intervjuats om effekterna av pandemin. 

Och slutresultatet är dystert. Tillsammans med preliminär statistik från LOK-stödet (aktivitetsstöd) framkommer en bild av djup oro.

Nu stod Felix främst av alla

Först tog han emot utmärkelsen i kategori Ledare. En stund senare meddelade idrottsminister Anders Ygeman och Folkspels vd, Hans Sahlin vem som utsetts till Årets Eldsjäl 2022. En sådan galakväll för Felix Brink från Varberg.

Årets viktigaste gala är genomförd. Den stora vinnaren på Cirkus i Stockholm blev en brottningsledare från Varbergs BoIS som med outtröttlig energi och imponerande kreativitet under en två år lång pandemi lyckades behålla varenda deltagare.

För sitt engagemang och sin sociala insats fick Felix Brink ta emot pris som Årets Ledare och stående ovationer från den stora publiken.

Kärleksfull och rak

– Ingen kan förstå hur många timmar som ligger bakom detta. Eller ni som ni förstår.  

De oumbärliga i huvudrollerna

Värme, beundran och en afton att minnas. Årets Eldsjäls galakväll är genomförd. 

– En helt fantastisk tillställning och ett fint minne för livet, säger en av de inbjudna gästerna, handbollsprofilen och EM-hjälten Andreas Palicka. 

Anrika Cirkus på Djurgården i Stockholm var smakfullt smyckad denna vackra vårdag i huvudstaden. En efter en anlände gästerna till en afton som saknats, för årets viktigaste galakväll. Som under två år med pandemi inte varit sig lik, till ett evenemang ideella Folkspel är oerhört stolt över.

Profiler kom till galan

Nu, 16 mars 2022, var det åter dags att hylla eldsjälar som de förtjänar, att på plats beundra de ideella krafter som gör vårt föreningsliv möjligt.

En efter en droppade profilerna in till det mingel som var inledningen till något riktigt fint.

Ryskt krav, sprid krigspropaganda!

Enligt den ryska sajten sports.ru begär det ryska förbundet, i brev  till  KHL-klubbarna, att de ska bedriva krigspropaganda under pågående slutspel. Ordförande i förbundet är tidigare stjärnmålvakten Vladislav Tretjak.

-Observera att denna kampanj är obligatorisk och måste rapporters, skriver förbundet.

I svenska Hockeytvåan rör Borås Hockey, med sex ryska spelare, upp känslorna hos konkurrenten Tyringe.

-Det är rent rasistiskt och hets mot folkgrupp, svarar Claes Fagerblom, ordförande i Borås.

...och 40 svenskar spelar i Ryssland

-Man behöver ta av sig hockeykepsen och titta på problemet, vidhållet Tyringes ordförande Anders Hjärner i en intervju med Expressen.

Ishockey och KHL, som vid säsongstarten, hade närmare 40 svenska spelare, är president Vladimir Putins sportsliga hemvist.

Taggar

Nej till VM osannolikt men logiskt

- Då kan vi glömma VM!

Det säger förbundskapten Janne Andersson rakt och tydligt. Något som aldrig kunnat ske framstår nu som fullt möjligt. Sverige säger nej till ett VM-slutspel i fotboll. 

Det tänkta VM-kvalet kommer med all sannolikhet inte att genomföras. Då blir det heller ingen svensk medverkan i VM-slutspelet i Qatar lagom till jul, en sådan högklassig idrottshändelse där alla länder vill vara med, egentligen.

”Det är ett tufft beslut, och sista ordet är inte sagt” säger han i Lundhs podcast.

VM-platsen kan offras, men Ukraina-kriget har också vänt upp och ned på alla normala beslut och vägval.

Jonna och Calle vinterns succépar

Det var helgen när en framtidstro återkom inom svensk skidåkning. När sporten med fog hamnade i huvudrubrikerna igen. Helgen då svenska skidåkare blev vinnare igen. Tacka Jonna Sundling och Calle Halfvarsson. 

De stod för formidabla insatser i ett soldränkt Falun inför tusentals åskådare och miljoner TTV-tittare.

Båda gjorde succé såväl på lördagen som söndagen. Jonna blev rikligt belönad.

Körde hem 1 miljon kr

Segern i den sista världscuptävlingen innebar att hon kan räkna hem över 1 miljon kronor i prispengar den här säsongen.

– Inte klokt sånt flyt jag har, utbrast Jonna i en av många intervjuer.

Både i kval och i final på lördagen utklassade hon konkurrenterna. Och Så följde hon upp med en triumf i söndagens par-sprint med Calle Halfvarsson.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.