Dokumentär om Zlatan sänds i SVT

Söndagen den 3 juni sänds dokumentären ”Zlatan – för Sverige i tiden” i SVT och SVT Play. Zlatan pratar om sin kärlek till Sverige, mångfalden och vikten att vara annorlunda.

Zlatan i Carson, Kalifornien. Foto: AP Photo/Chris Carlson

Han intervjuvas av Leo Razzak, en 30-årig skådespelare och föreläsare, som jobbar med företag och samhällskontakter på Fryshuset i Stockholm.

– Filmen har tagit ett och ett halvt år att göra. Alla intervjuer har gjorts i Sverige på olika platser. När man sett dokumentären förstår man Zlatan på ett annat sätt än det som kommit fram i tidigare intervjuer, säger producenten Pelle Nilsson.

Zlatan Ibrahimovic berättar om sin uppväxt, sina magiska fotbollsögonblick och om smygrasism, fattigdom och en sträng uppväxt i Rosengård i Malmö, öppenhjärtigt och frispråkigt.

Hans pappa var vaktmästare, mamman städerska och uppfostrade fem barn. Familjen var fattig.

Kunde ätit upp papperet

– Det var inte lätt men du får också den överlevnadsinstinkten. När jag kom hem till någon som bjöd på mat, fuck det, då åt du dig mätt för tre dagar framåt bara för att känna att du var mätt, säger Zlatan i pressmeddelandet.

– Nu, om någon bjuder mig på choklad, säger du ”nej, det är okej”. Hade du sagt det till mig för 20 år sen hade jag ätit upp papperet också

Något dalt med barnen förekom inte.

Fick en örfil av mamman

Zlatan hade lekt på ett tak och ramlat ned. Han kommer hem med största bulan. Han gråter inför sin mamma. Hon ger honom en lavett, säger:

– Vem sa åt dig att klättra upp på taket?

I dokumentären trycker Zlatan på all kärlek han fått från det svenska folket. Men han säger att han hämtat drivkraft från den rasism han upplevt både under uppväxten och efter genombrottet.

– Ju mer de kastat skit på mig, ju mer hat, desto mer triggar det igång mig, säger han.

Filmen sänds klockan 19.

 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.