Efter succéåret – nu ska ÖFK spela teater med Glada Hudik

Efter ett sportsligt succéår, tar Östersunds FK sats inför en ny kultursatsning. I årets kulturakademi samarbetar ÖFK med Glada Hudik-teatern

Foto: Daniel Kindberg och Pär Johansson (fotomontage). Foto: Robert Henriksson / TT, Claudio Bresciani / SCANPIX

– Alla människor är lika mycket värda oavsett diskrimineringsgrund. Kan vi ta tillvara på våra olikheter och styrkor kommer vi bli oövervinneliga, säger Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds Fotbollsklubb.

Glada Hudik-teatern är en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare. Målet med verksamheten är att alla ska få göra det man är bra på och att skapa en utvecklande och något meningsfullt för personer med funktionsnedsättning. Teatern möjliggör möten som inte skulle ha skett i vanliga fall, vilket gör att rädslor och fördomar övergår till förståelse och vänskap, säger Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern.

Teatern har rönt stora framgångar med föreställningen Elvis, långfilmen Hur många lingon finns det i världen? ICA-Jerry och nu senast med den moderna tolkningen av Trollkarlen från Oz, med specialskriven musik av Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe.

– I årets kulturakademi ska vi tillsammans med Glada Hudik-teatern sätta upp en musikal, något Glada Hudik-teatern har tidigare erfarenheter av och där vi har mycket att lära, betonar Karin Wahlén, kuturcoach i ÖFK.

– Som gammal fotbollsspelare ser jag extra mycket fram emot att jobba med Östersunds Fotbollsklubb, framhåller Pär Johansson.

– För det första tycker jag att vi har mycket gemensamt, vi håller oss inte inom några satta ramar, vi följer ingen norm. Det här visar på vilket mod ÖFK har, att de med ett öppet sinne tar sig an vilken utmaning de än ställs inför. Det är uppfriskande och utvecklande för alla inblandade, fortsätter Pär Johansson.

Musikalen kommer att få premiär i november.

Fakta

Sedan våren 2012 har ÖFK jobbat långsiktigt med kultur för att vinna fler matcher. På och utanför planen.

2012 Kulturmöten

2013 Teater

2014 Boken Min resa till ÖFK

2014 Konst

2015 Passa boken

2015 Svansjön

2016 En musikalisk manifestation för dem som just nu flyr genom Europa

2017 Sapmi Represent

Under hösten 2016 blev ÖFK Sveriges första hbtq-certifierade idrottsförening.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.