Två miljoner i potten i backen

På tisdag är det dags för en succé i repris: parallellslalom i Världscupen i Hammarbybacken, Stockholm. 7 500 biljetter är i det närmaste slut.

Sveriges Frida Hansdotter i aktion under parallellslalom i 2017-års upplaga av världscupen i Hammarbybacken i Stockholm. Foto: Pontus Lundhal / TT

Det är tredje året i rad som världscupen gästar Hammarbybacken. 16 damer, 16 herrar gör upp om två miljoner kronor som finns i prispotten.

Färre biljetter

– Tävlingen omsätter nio miljoner kronor. Nästar år avgörs tävlingen den 19 februari. Vi är säkra på att vi får arrangera tävlingen även 2020 och 2021, säger Åres VM-general Niklas Carlsson.

Tävlingarna 2016 och 2017 var succéer med slutsålda biljetter. I fjol var 9 000 personer på plats. I år blir publiksiffran lägre.

– Vi har tryckt upp färre biljetter av säkerhetsskäl, säger Niklas Carlsson.

Underlaget rapporteras som bra i backen trots mildvädret. Svenska favoriter som Frida Hansdotter och Andre Myhrer är på plats. Den definitiva startlistan presenteras på måndag kväll.

Backen är 180 meter lång med 20 portar och två hopp. Först i mål gäller. Varje deltagare får två chanser.

Stora prispengar

De fyra första i dam-och herrklassen får dela på de två miljonerna. Ettorna får 55 000 schweizerfranc, 463 000 kronor, tvåorna får 35 000 CHF, 295 000 kronor, treorna får 20 000 CHF, 168 000 kronor och fyrorna 10 000 CHF, 84 000 kronor.

Stjärnor som är klara är världscupledaren Marcel Hirscher, Österrike, Henrik Kristoffersson, Norge, Petra Vlhova, Slovenien och Wendy Holdener, Schweiz.

Det finns en lista på vilka som är anmälda, men damernas tävling på söndag i slalom i Lenzerheide i Schweiz avgör vilka som kvalar in till Stockholm.

Förmodligen går publiken miste om de norska stjärnorna Aksel Svindal och Kjetil Jansrud. Orsaken är att störtloppet är den första alpina tävlingen i OS.

VM i Åre 2019

I fjol vann Michaela Shiffrin damklassen. Hon besegrade slovenskan Veronika Velez-Zuzulova i finalen. Linus Strasser, Tyskland, vann överraskande herrklassen. Fransmannen Alexis Pinturarault var tvåa.

Frida Hansdotter var fyra, Mattias Hargin trea.

Det stora som händer i alpinväg i Sverige är dock världscupavslutningen i Åre 14-18 mars. Och Niklas Carlssons största uppgift kommer nästa år då Åre arrangerar alpina VM för tredje gången. Datum: 5-17 februari.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.