Tunga namn bakom uppror i AIK

De tidigare vd:arna inom AIK Fotboll, Mikael Ahlerup och Charlie Granfelt, hör till dem som via sociala medier stöttar förslaget till ny styrelse i AIK Fotboll. Simon Strand har lyckats locka många tunga namn inom näringslivet visar en kartläggning av det uppror som pågår i AIK Fotboll. 

Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX; Skärmdumpar från Simon Strand

Strand står bakom det alternativa förslaget till ny ledning. Hans förslag och arbete har väckt stor uppmärksamhet i idrotts-Sverige.

En rad etablerade namn inom olika branscher finns också bland anhängarna till ett förändrat AIK. Där märks Oscar Stege Unger, Wallenbergarnas talesperson och Director på Wallenbergstiftelserna, näringsminister Mikael Damberg och Pär Henriksson, Vice President of Brand Management på Saab.

Likaså musikprofiler som producenten Arnthor Birgisson som jobbat med flera stora världsartister och artisten Niklas Strömstedt. Alla har de retweetat eller gillat Strands kampanjande i sociala medier.

Ett öppet brev

Han har verkligen antagit uppgiften att utmana etablissemanget i klubben.

AIK Fotbolls ordinarie valberedning har tidigare föreslagit att ordförande Per Bystedt ska väljas om på årsmötet.

Men Simon Strand, AIK-medlem som tidigare legat bakom flera uppmärksammade kampanjer för klubben, såg sig tvingad att agera. Han publicerade ett öppet brev med sin syn på hur fotbollsverksamheten sköttes i klubben. Ett brev som spreds på sociala medier och fick många anhängare:

”Problemens yttringar kan sammanfattas med att en handfull medarbetare och förtroendevalda mer eller mindre jagats ut ur klubben med hjälp av smutskastningsmetoder, trakasserier och ibland hot.”

Provokativt

Strands tillägg var provokativt:

Om minst 500 personer skrev upp sig på en lista där de förband sig att komma på årsmötet och rösta för ett nytt ledarskap lovade Strand att han skulle presentera ett alternativt förslag till ny styrelse.

Åsikterna vann alltså stort gehör. 619 personer har skrivit upp sig på listan.

Nu har Strand spelat ut sitt nästa kort – ett förslag till ny styrelse med flera tunga namn även här.

Som ny ordförande lanseras konsulten Eric Ljunggren – tidigare chefredaktör och vice vd på Metro.

Simon Strand framhåller:

”Eric har ett stort AIK-hjärta, är en aktiv supporter och har tidigare varit med och etablerat Metro i många olika städer internationellt under tidningens storhetstid då den expanderade och blev världens mest lästa tidning. Eric är bra på att leda och utveckla team, är en god talesperson men också stark inom affärsutveckling.

I förslaget föreslås ytterligare åtta personer till styrelsen: Anders Appell, Joen Averstad, Marianne Bogle, Oscar Chröisty, Patrick Englund, Robert Falck, Helena Roxtorp och Jonas Svanberg. Appell och Englund ärsedan tidigare invalda på mandat som fortsätter över 2018. Och förslaget är att de får fortsätta i sina roller och via respektive erfarenhet.

Så engageras flera

”Ett stort valdeltagande och en aktiv debatt är viktig för att föreningsdemokratin ska utvecklas och bevara sitt existensberättigande. Jag är glad om vi AIK-medlemmar kan bidra till det på måndagens årsmöte. Oavsett vad ens personliga uppfattning kring alternativen är vill jag tro att detta initiativ bidrar till att involvera och engagera fler”, säger Simon Strand i en skriftlig kommentar till Sportbladet.

Marianne Bogle och Helena Roxtorp haräven föreslagits som nya ledamöter av AIK Fotbolls valberedning.

Thomas Ejderhov

Fakta

Det nya styrelseförslaget i sin helhet:

  • Eric Ljunggren (ordförande)
  • Joen Averstad
  • Marianne Bogle
  • Oscar Chröisty
  • Robert Falck
  • Helena Roxtorp
  • Jonas Svanberg
  • Anders Appell (redan vald för 2018)
  • Patrick Englund (redan vald för 2018)​

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.