Allt är bra utom isen

På måndagen skrev Idrottens Affärer om det konstiga beslutet att lägga bandy-VM i Chengde i Kina. Stig Bertilsson är förutom ordförande i Svenska bandyförbundet också 1:e vice ordförande i FIB (Internationella förbundet). Stig är på plats i Kina men håller inte med om att beslutet om spelplats är en skandal.

Foto: hansbenn (CC0)

– Nej, det tycker jag inte. Vi vill bredda bandyn, få fotfäste i fler länder. Här är allt bra, utom isen. Bollen hoppar hit och dit och det är sprickor i isen. Det är lite primitivt här (se gårdagens artikel) men full acceptabelt i övrigt. Vi blir fint omhändertagna, säger han.

Sverige vann sin första match mot USA, 5-0. På onsdagen väntar Ryssland.

Den gamle stordomaren Olle Modin är ordförande i FIB:s regel – och domarkommitté. Det var Olle som satte fart på vaktmästarna på måndagen så ismaskinen började användas.

– Om inte isen hade varit spelduglig hade det inte blivit något spel. FIB borde ha lagt mer krut på förberedelserna, säger Bertilsson.

Matchtiderna ändras

Matcherna avgörs mitt inne i staden på en sjö i en park som anlades 1703. Alla matcher spelas 2x30 minuter eftersom elljus saknas. Semifinalerna och finalen skulle avgöras samma dag var det sagt. Efter ett möte på tisdagen har det blivit ändring. Semifinalerna och placeringsmatcherna spelas på fredagen, final-och bronsmatcherna spelas på lördagen. När det gäller medaljmatcherna blir speltiden 2x45 minuter.

Bertilsson berättar entusiastiskt om den pampiga invigningen.

– Den var otroligt fin. Det var säkert ett par tusen åskådare på plats. Jag såg 25 till 30 fotografer. Hur många som var skrivande media kan jag inte svara på. Inte heller om matcherna sänds i tv. Men alla matcher filmas. Det är ett stort medialt intresse för turneringen.

Finns det någon läktare?

– Nej, men en tribun som rymmer ett par hundra åskådare.

Hur många dambandyspelare finns det i Kina?

– Det vet jag inte. Det kinesiska laget består av ishockeyspelare.

Planen mäter 100x60 meter. Alla domare är kvinnor från Finland, Norge, Ryssland, Sverige och USA.

VM-staden ligger 16 mil nordväst om Peking. Tidsskillnaden är sju timmar framåt jämfört med Sverige. Trots den långa resan från Sverige till Chengde anlände på tisdagen ett 20-tal svenska supportrar klädda i blågult.

Det skiljer sju tidszoner mellan Chengde och Sverige. Men resan är tydligen inte för lång för de som vill se världens vackraste sport.

 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.