Danmark planerar, men inte Sverige

Skall Sverige och Danmark lyckas med det som Sverige, Danmark, Norge och Finland misslyckades med inför 2025, att få arrangera fotbolls-EM för damer? De hoppas fotbollsförbunden SvFF och DBU som vill arrangera det genom tiderna största EM för damer 2029 – något som satt fart på den danska debatten om att bygga fler stadion.

Efter att den officiella intresseanmälan nu sänts till UEFA skall detaljer konkretiseras inför den gemensamma ansökan som ska skickas in i augusti 2025. Till de mer brännande frågorna hör ekonomin och stadionkapaciteten.

Medan kritiken har haglat över Svenska fotbollsförbundets organisation och ledarskap på sistone och ett sparbeting på 30 miljoner kronor ligger är diskussionen i Danmark i stället inriktad på stadionkapaciteten.

UEFA kräver fyra arenor

UEFA kräver att arrangörerna har en stadion med plats för 50 000 åskådare, tre stadion med plats för 30 000 åskådare och fyra stadion med plats för 20 000 åskådare. 

Strawberry Arena, Ullevi, Parken och 3 Arena uppfyller kraven för större stadion, men vad gäller de fyra för minst 20 000 åskådare ser det sämre ut. 

Brøndby stadion med 23 400 sittplatser och Eleda i Malmö med 22 500 sittplatser borde vara självskrivna, liksom Aarhus nya stadion med 22 000 sittplatser som planeras invigas i juli 2026. Men vilken är den åttonde stadion? DBU:s ordförande Jesper Møller är helt inriktad på att den måste ligga i Danmark och de båda värdländerna jämnt skall erbjuda fyra stadion var. 

En ny Nationalarena?

Som nordjyde från Aalborg ser han helst att diskussionerna i hemstaden leder fram till en ny stadion med en kapacitet för minst 20 000 åskådare. Han anser även att det är dags att bygga en helt ny nationalarena för 50 000 åskådare eller utvidga Parken, som i dagsläget ”endast” har plats för 38 065 åskådare.

Han har haft möten med kulturminister Jakob Engel-Schmidt, dåvarande överborgmästaren Sofie Hæstorp Andersen i Köpenhamns kommun och borgmästaren Jacob Bundsgaard i Aarhus kommun för att skapa politisk uppbackning för stadionsatsningar.

Även Sport Event Denmark och investerarna i form av pensionsbolagen, fastighetsutvecklare och Parken Sport & Entertainment, som äger Parken och fotbollsklubben FC Köpenhamn, har involverats. 

Så här långt är det politiska intresset klart större än investerarnas. Damfotbollen är stor och på uppåtgående, precis som  i Sverige och andra länder generellt, och viljan att arrangera mästerskap het så politiken förefaller beredd att bidra. Parkens publikkapacitet har diskuterats under många år och även en försäljning av stadion har varit aktuell, men investerarna har varit avvisande. Parken Sport & Entertainment argumenterar för att nuvarande publikkapacitet uppfyller koncernens krav.

I fallet med Aarhus nya stadion ryckte externa intressenter in: Salling Fondene och Lind Invest med vars 250 miljoner danska kronor. Fotbollsklubben AGF behövde ”bara” skjuta till 150 miljoner danska kronor. En typisk dansk överenskommelse med stadionsatsningar i både Jylland och Själland framöver – geografisk likabehandling - skall inte uteslutas. 

För den gemensamma dansk-svenska ansökan vore det bra, men Sverige bör även ställa frågan om något kan göras från svensk sida. Ju större gemensam publikkapacitet ju högre chans att få arrangera mästerskapet. Närmast till hands vore att bygga ut Eleda stadion då Malmö FF:s matcher en längre tid varit närmast fullsatta med ett genomsnitt på 20 075 åskådare 2023.

MFF-basen avvisade förslag

Men i en intervju i Fotbollskanalen avvisade styrelseordförande Anders Pålsson supportrarnas önskemål om en utbyggnad: ”Det är en mycket, mycket stor investering som ska göras. Man bygger inte om här för 2-3 000 platser, utan då måste det vara en kapacitet på kanske 10 000 platser - och det är en mycket hög investering. Så pass hög att vi måste låna pengar, vår likviditet räcker inte till det.” 

Målsättningen är istället att damlaget ska få plats på en ny arena när stadens ombyggnation av hela arenaområdet, inklusuve en inomhusarena, är klar. Då, i fas tre, hoppas Malmö FF på en ny stadion för i huvudsak damlaget med en kapacitet på kanske 6000-7000 åskådare.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.