Nya hallar och arenor ska byggas

Planer på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Malmö Stadion från 1958 kommer att försvinna när hela området får en helt ny design med nya arenor och hallar. Foto: Andreas Hillergren,TT

Det är huvudinnehållet i Malmös omfattande planer för stadionområdet som förändras i tre etapper. Etapp 1 innehåller en idrottsgrundskola och en sporthall, står redan klara. I etapp 2 med  en 15 meter hög multihall byggs 2025 mellan Malmö stadion och John Ericssons väg invid Pildammsparken, som skall innehålla en fullskalig fotbollsplan inomhus, med plats för 700–800 åskådare vid fotbollsmatcher och som också är lämplig för cuper i till exempel innebandy eller bordtennis. Hallen skall användas för fotbollsträning och skola, men också ha en träningshall för basket. Den är ritad av Gert Wingårdh och byggentreprenör är Skanska. Arenan bir inte att godkänd för tävlingsfotboll. 

Ny fotbolls- och friidrottsarena

För att kunna bygga multisportarenan ska den norra läktaren av gamla Malmö stadion från 1958 att börja rivas under våren 2025. Resten rivs under 2026 för att bereda plats för den nya fotbolls- och friidrottsarenan. Rivningskostnaderna beräknas till 78 miljoner kronor plus ytterligare 13 miljoner för saneringskostnader.

I etapp 3, som Sydsvenskan redogör för i en artikel med fritidsdirektören Johan Hermansson och driftschefen vid fritidsförvaltningen Thomas Sterner, byggs den nya fotbolls- och friidrottsarenan i nord-sydlig riktning, liksom Eleda stadion. Den placeras där nuvarande Malmö stadion ligger - mellan den nya multihallen och stadiontorget framför Eleda.

Fotbollsplanen ska förses med hybridgräs, friidrottsdelen får nio löparbanor och långsidorna ska ha läktare på båda sidor med sittplatser under tak. Det skall finnas loger och hospitality- och vip-ytor, café- eller restaurangmöjligheter och arenan skall vara godkänd för Europaspel och allsvenskt spel för både herrar och damer. 

Fritidsdirektören Johan Hermansson framhåller dock att det i nuläget inte finns en skiss, långt mindre en ritning, på hur nya Malmö stadion ska se ut. 

MFF vill ha snabbare beslut

Malmö stads avsiktsförklaring med Malmö FF att Malmö stadion ska stå klar 2028 blir svår att uppnå och den nya stadion lär tidigast kunna använda våren 2029. Malmö FF har förhoppningen om en en snabare  processerna för att etapp 3 skall komma i gång. Det handlar inte minst om att damlaget ska få plats på den nya arenan, som sett till storlek bedöms passa bättre än den större Eleda stadion. 

Malmö FF:s damlag stormar fram mot allsvenskan, vilket innebär intressanta derbyn mot lokalkonkurrenten och svenska mästaren FC Rosengård redan nästa år. MFF har samma vision för damlaget som för herrlaget: att vara bäst i Sverige, ledande i Norden och ta sig ut i Europa. FC Rosengård-Malmö FF i kamp om guldet?- det vore något.

Frågan är om inte publikrekordet - 18 537 åskådare för en match i OBOS Damallsvenskan mellan Hammarby och AIK den 10 oktober 2021 - då skulle kunna överträffas. Men det kommer inte ske på den nya arenan. Malmö FF:s damlag kommer även fortsättningsvis att spela vissa matcher på Eleda stadion.

– Nu fortsätter vi omvandlingen och lyftet av Stadionområdet från det ödsliga betonggråa området som jag växte upp vid till att bli en levande, trygg och modern stadsdel präglad av idrott, utbildning och hållbarhet. Alla Malmöbor kan känna sig stolta över att vi anpassar området för en ny tid som gör att Malmö bibehåller sin framskjutna plats som idrottsstad, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.