Grid girls i Ryssland och Monaco

Efter 2017 tog amerikanska Liberty Media över arrangörskapet av Formel 1. Företaget beslutade att sluta med grid girls 2018. Två F1-arrangörer vägrar: Ryssland och Monaco. ”Tack Jesus”, skriver världsmästaren Lewis Hamilton på Instagram efter det beskedet.

Grid girls vid Grand Prix av Turkiet år 2007. Arkivbild. Foto: AP Photo/Daniel Maurer

Det är SportExpressen på nätet som skriver om beskedet från Hamilton, som också lägger upp en bild på sex grid girls där hans kommentar ”Tack Jesus” inte kan missförstås.

Engelsmannen Hamilton blev världsmästare 2017. Han har tre tidigare VM-titlar, 2008, 2014 och 2015. Hans konkurrenter Sebastian Vettel och Nico Hülkenberg tyckte att ”det var synd att bort ögongodiset från starten”.

Traditionen med grid girls är en var en 50-årig tradition i Formel 1 och finns även i andra motorsporter.

Grid girls ersattes av grid kids.

Förlegad tradition

Liberty Media tog bort de ofta lättklädda ”startflickorna”, mellan 18 och 30 år, med motiveringen ”… vi känner att det inte är i samklang med våra grundvärderingar och det hör helt klart inte hemma i ett modernt samhälle”, skrev ledningen i ett pressmeddelande.

– I alla typer av motorsport används kvinnor som marknadsför bilarna harmoniskt och på ett angenämnt sätt. Om vi lyckas komma överens så är vår plan att återinföra den här traditionen. Våra kvinnor är trots allt de vackraste, säger Dmitry Kozak, Rysslands vice statsminiser till BBC.

Rysslands GP avgörs i OS-staden Sotji 28-30 september.

”Kvinnorna är vackra”

Michel Boeri är ordförande för Automobil Club de Monaco. Han säger:

– Vi har inte haft några problem med Liberty Media, med undantag av det här. Kvinnorna kommer att vara där, på startgridden, men de kommer inte att hålla i några skyltar.

– De är vackra och kamerorna kommer att riktas mot dem ännu en gång, säger han till ESPN.

Det klassiska loppet i Monaco avgörs 24-27 maj.

I Hallstavik arrangeras på Rospiggarnas hemmabana en deltävling i speedway-VM den 7 juli. Norrtälje kommun liksom stjärnföraren Andreas Jonsson har hittills förgäves försökt få bort grid girls från tävlingen.

VM-seriens storsponsor, dryckesföretaget Monster, har inga planer på att de bort kvinnorna.

– Flickorna har en funktion, de är inte där för sitt utseende eller något sådant. De är väldigt populära bland våra fans. Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnornas rättigheter, har speedwaypampen Torben Olsen sagt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.