Läktarvåldet nästan helt borta

Våld och bråk har varit ett genomgående problem på brittiska fotbollsläktare. Men problemen har minskat visar en undersökning gjord av sportal.se. Arresteringar av supportrar hos olika klubbar och alkoholproblem och är i dag nästan helt borta i Premier League och engelsk fotboll.

fansen i England hetsar upp sig till den graden att de mentala spärrarna viker. Men en klar förbättring har skett de senaste åren Foto: TT

England är ett av de länder som genom åren har haft störst problem med läktarvåld och huliganism. Kulturen med våld i samband med engelska fotbollsmatcher växte fram i skiftet från 60-tal till 70-talet.

Den första riktigt stora huliganrelaterade händelsen inträffade när Manchester United trillade ner i andradivisionen 1974, och firman ”Red Army” reste omkring i England och förstörde arenor runtom i landet.

Samma år, i en Championshipmatch, knivhögg en Boltonsupporter ett ungt Blackpoolfan till döds på Bloomfield Road. De två händelserna ledde till att England införde delade läktarsektioner och infördestängsel på fotbollsarenor i landet.

Muren gav vika

Trots åtgärderna fortsatte våldet att vara vardag i samband med fotbollsmatcher. Supportrarna tog dessutom med den dåliga ovanan ut i Europa, och inför Europacupfinalen mellan Juventus och Liverpool i maj 1985, på Heyselstadion i Belgien, inträffade en stor tragedi.

Strax före avspark började Liverpool- och Juventussupportrar att ropa glåpord och kasta små missiler mot varandra. Liverpoolsupportrarna bestämde sig för att förstöra stängslet som separerade dem från Juventusfansen, och gick till attack mot italienarna.

De italienska fansen flydde, och pressades mot en betongmur. Muren gav vika, och 39 människor kvävdes och klämdes till döds. Till följd av detta stängdes engelska klubblag av från europeisk fotboll i fem år, och Liverpool FC i sex år.

Återstår en del arbete

Under tiden då de engelska klubbarna var avstängda från europeisk fotboll, riktades stora resurser mot att minska läktarvåldet i landet. Polisen och klubbarna blev delaktiga och ansträngningarna har belönats.

Den senaste riktigt allvarliga incidenten skedde i bottenmötet mellan Newcastle United och Sunderland i april 2013, på St James’ Park. Newcastle förlorade derbyt med 0-3, och klubbens supportrar startade upplopp mot det egna laget. Flaskor kastades in på planen, soptunnor brändes upp och slag utdelades på en polishäst. Hela 29 arresteringar skedde i samband med den matchen.

Det återstår med andra ord en hel del arbete att göra, för att nå slutmålet att ha fotbollsläktarna helt fria från våld.

Huliganer & fotbollsvåld i Premier League: Statistik

Den här grafiken visar vilka lag som har de största problemen med våld i samband med fotbollsmatcher i England. Faktaunderlaget är från säsongen 2016/17.​

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.