Rune har sponsrat 100 miljoner

Nu erkänner affärsmannen Rune Andersson:

– Jag har sponsrat Trelleborgs FF med över 100 miljoner kronor.

Rune Andersson är miljardären som både privat och via bolag har bidragit till att Trelleborgs FF har kunnat behålla en position inom svensk elitfotboll. Arkivbild från 2012. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

– Det kan mycket väl bli det dubbla när det här är klart, säger han i podcasten Lundh

Rune Andersson är miljardären som både privat och via bolag har bidragit till att Trelleborgs FF har kunnat behålla en position inom svensk elitfotboll.

Privata pengar och företagsstöd

TFF har spelat 17 år i allsvenskan och totalt tillhört de främsta klubbarna i 30 år nonstop. Mycket tack vare Rune Andersson. Det medger också föreningen förre ordförande, Per-Anders Abrahamsson.

– Elitspel hade aldrig varit möjligt utan Runes stöd.

Han har drivit en lyckosam affärsverksamhet inom flera företag, Trelleborg AB, Getinge och Mellby Gård och är miljardär. Både med privata pengar och via bolagens sponsring har han kunnat stärka fotbollsföreningens kassa. Nu bekräftar han att det totalt rör sig om över 100 miljoner kronor.

De kan få ännu mer i år

I podcasten Lundh framkommer, hur klubben fick 5 miljoner i fjol. Frågan är hur många det blir i år.

– Nu har de haft lite otur och kanske blivit av med en av de bästa spelarna och en annan är skadad. Man kanske måste förstärka, och då får vi gå in och hjälpa till.

– Dessutom är vårt reklamvärde större i allsvenskan än i Superettan rent kommersiellt. Vi har vårt företag på bröstet och de flesta dotterbolag på ryggen. Vi räknar med att höja. Vi hade något år på 90-talet där jag tror att vi sponsrade med tvåsiffriga miljoner. Annars har det legat och slagit mellan ett par-tre och sju-åtta under alla de andra åren.

Sedan några år är han hedersmedlem i föreningen.

Sonens förtjänst

Förklaringen till hans välvilja är som i många andra sammanhang inte annat än barnen. Sonen Johan, född 78, började spela fotboll som 5-åring och avancerade i ungdomslagen.

– Det var väldigt roligt, hela laget var på ett ställe, där bollen var, hela tiden. Det dröjde ett par år innan de började placera ut sig. Det växte ihop. Mitt fotbollsintresse, den skickliga ordföranden Per-Anders Abrahamsson Persson och sonen i juniorlaget. Johan tränade så mycket att han fick dispens från vissa lektioner på gymnasiet. Det var de grejerna sammantaget som gjorde det, berättar Rune i podcasten Lundh.

I dag har Johan Andersson tagit över som vd och han berättade i en intervju nyligen att ambitionen hos familjen Anderssons var att hjälpa Trelleborg kvar i allsvenskan.

– Vår uppgift är att se till att pengarna satsas där de verkligen behövs, på ett rätt sätt. Det kan vara spelare, men ungdomsverksamheten är viktig också för där får man påfyllning i nästa generation. Men visst, ingen är gladare än vi om de stannar kvar i allsvenskan. Vi vet hur tufft det är.

Rune Andersson gick själv in i fotbollsstyrelsen under mitten av 80-talet samtidigt som han var vd för storföretaget Trelleborg AB.

Johan spelade i TFF upp till och med juniorlaget. 2014 tog han över efter fadern som vd i Trelleborgs AB.
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.