Slipper betala 3 miljoner kr

Kammarrätten har ändrat förvaltningsrättens dom och gett Svenska Handbollslandslaget AB rätt gentemot Skatteverket i en fråga gällande arrangörsskapet av VM i handboll för herrar 2011. Därmed är en mycket långlivad skattetvist löst.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX; Christine Olsson / TT; Fotomontage: Thomas Selig, Idrottens Affärer

Bakgrunden till tvisten, där Skatteverket genom upptaxering och skattetillägg krävde över tre miljoner kronor från Svenska Handbollslandslaget AB (SHLAB), gäller VM 2011. Svenska Handbollförbundet (SHF) tilldelades arrangörsskapet och fick i samband med det ett bidrag av Internationella Handbollförbundet (IHF) på 1 200 000 schweizerfranc.

För att inte ta resurser från den dagliga verksamheten lät förbundet ett helägt dotterbolag, som i dag heter Svenska Handbollslandslaget AB, ansvara för det praktiska arrangemanget mot att SHLAB fick rätt till sponsor- och biljettintäkter.

Skatteverket har ansett att bidraget från IHF till SHF borde tas upp till beskattning i SHLAB, medan SHLAB ansett att bidraget hela tiden varit SHF:s i egenskap av avtalspart, nationsförbund och officiell arrangör.

Förvaltningsrätten gav förra året Skatteverket rätt, en dom som överklagades av SHLAB och som nu alltså Kammarrätten har ändrat. SHLAB beviljas också ersättning för kostnader i förvaltningsrätten och kammarrätten med totalt 135 000 kronor.

– Det är mycket tillfredsställande att kammarrättens dom utfallit till Svenska Handbollslandslaget AB:s fördel. Svensk Handboll försöker alltid vara transparent och handla på ett korrekt sätt och det visar kammarrättens dom att vi har gjort, säger Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet.

Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB, känner en lättnad efter domen och den process som varit.

– Vi har hela tiden varit övertygade om att vi har hanterat det här riktigt och gjort rätt för oss på alla sätt, vilket nu kammarrätten fastslår. Det känns givetvis oerhört skönt, säger han.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.