Vikten av idrotten i framtidens Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att vi kommer minnas denna tid är jag alldeles säker på. Många pratar om efter Corona men jag är övertygad om att det snarare handlar om en gradvis återgång men att allt inte kommer bli sig likt. Som i många kriser blir den första fasen att hantera det mest akuta och att få stöd här och nu. 

Gemenskapen och umgänget i en idrottsförening har större värden än vad vi inser till vardags.r

Efter en tid börjar man så smått att anpassa sig efter det nya läget och sedan börjar man blicka framåt. Att se vart idrottsrörelsen kommer befinna sig om ett år, fem år eller tio år kan vi sia om, vi kan inte veta säkert men jag hoppas att denna period av pandemi har lärt oss något. 

Trots att många har drabbats hårt kommer också denna tid att förhoppningsvis ha lett till något positivt. 

Vi har gjort upptäckter

Många jag träffar vittnar om att det trots allt fanns ganska mycket att upptäcka i Sverige under sommaren. Man fick tid till att vara hemma och upptäcka sitt närområde ännu mer eller kanske genomförde man den där första fjällvandringen eller den första kanotpaddlingen. 

Flera upptäckte föreningar som helt plötsligt syntes utomhus eller så fick man den där tiden att engagera sig i lokalföreningen eller så orkade man kanske ändå ta sig iväg och springa de där kilometerna med löpargruppen. Om än med behörigt avstånd för att fortsatt bekämpa smittspridningen men där föreningarna ändå bidrog till ökad folkhälsa genom att hålla igång aktiviteterna. 

Vi är dock många som saknar elitidrotten och den stämning, nerv och energi som nästan går att ta på när toppatleter kämpar inför en entusiastisk publik.

Idrotten har drabbats hårt av corona- både ekonomiskt och idrottsligt. Jag är tacksam över det stöd som regeringen gett idrottsrörelsen genom det ekonomiska stödpaketet. När det gäller frågan om 50-gränsen för publik finns det nu förslag från regeringen. Här har Folkhälsomyndigheten öppnat för att ta in fler. 

För många idrotter är det ett glädjande besked om man ökar till 500 personer, till exempel för ungdomslag och seniorlag på lägre nivå är detta viktigt medan en del elitverksamhet så klart skulle vilja ha ännu fler. 

Antalet bevisar bredden

Utmaningar finns kvar när det gäller synen på deltagare och utövare. Antalet åskådare och deltagare visar på den bredd av idrotter vi har och vilka olika utmaningar vi har. Men för den breda majoriteten är det förslag som är bra och som går åt rätt håll. 

Många kommuner och regioner har också stöttat runt om i landet för att dämpa fallet för vår rörelse. Detta har möjliggjort att vi kunnat fortsätta verka och bidra under corona-pandemin. 

Men nu är vi i den fasen att det är dags att blicka framåt. Hur ska vi rusta idrottsrörelsen för framtiden? Hur ser vi till att vi får fortsätta vara den viktiga kraft i samhället som vi är?

Jag ser hur omvärlden ser idrottsrörelsens betydelse. 

Gemenskapens värden

Idrott i förening har uppmärksammats och hur betydelsefullt det är med att mötas, uppleva gemenskap och få känna sig delaktig. 

Likaså när föreningar erbjudit äldre träningsprogram digitalt eller hjälpt till att handla mat och hämta mediciner till dem som är i riskgrupp visar sig vårt föreningsliv från dess bästa sida. 

När barn och unga fått komma till sin träning och träffat sina kompisar och kanske för någon timme fått glömma allt det med corona och bara fokusera på det de älskar. 

Att civilsamhället behövs blir ännu tydligare under en sådan här period. Beslutsfattarna förstår vikten av att idrotten måste få rätt förutsättningar för att fortsätta vara stark. 

Sverige behöver en omstart och där vill idrotten vara en stark medspelare. Områden som fortsatt starkt stöd för vår basverksamhet där det livslånga idrottandet är målet, att kunna fortsatt satsa på sin elitidrott och att fortsatt arrangera evenemang och att finnas i områden där vi idag ännu inte är starka nog blir viktiga. Vi har därför lovat regeringen att återkomma inför 2021 och 2022 med ett antal scenarier vid fortsatt Corona-kris.

Jag ser fram emot att idrottsrörelsen kommer göra Sverige starkare. Både under och efter Corona och långt in i framtiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.