Vi klarar det med enad kraft

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi brukar stå och frysa i höstkylan på fotbollsläktare runt om i landet för att heja fram våra favoritlag. Vi brukar följa med våra barn eller barnbarn för att se dem spela och träna den idrotten eller de idrotterna de finner utmaning och glädje i och där de utvecklas och har sina kompisar. 

Äldre som yngre, alla behöver hjälpas åt i tider som dessa, betonar Björn Eriksson.

Och, vi brukar stå våra pass i föreningskiosken eller tvätta matchtröjor och anmäla oss till Vasaloppet, O-ringen eller Göteborgsvarvet för att få motivation att träna. 

En sådan enorm kraft

Den insats som idrottsrörelsen har gjort och gör för folkhälsan varje dag, året runt, är enorm. 3,3 miljoner medlemmar i 19 000 föreningar i 72 idrottsförbund som tillsammans samlar över 200 olika idrotter och håller i mer än 5,5 miljoner aktiviteter varje år. 

Men sedan i mars i år är inte mycket som det brukar. Idrottsrörelsen har flera gånger ställt om, varit kreativ, kämpat med ekonomin i föreningar både för barn- och ungdomsidrott till högsta elitverksamhet. 

Nu utmanas vi igen. Skärpta allmänna råd genomförs regionalt och precis som tidigare ser jag hur förbund och föreningar snabbt tar kloka beslut, ställer om och även ställer in eller skjuter upp. 

Riksidrottsförbundet tillsammans med våra 19 distrikt agerar som kontaktväg och informationskanal. Det är imponerade hur idrottsrörelsen samlat agerar under denna pandemikris. Det är heroiskt vid tanke på att detta görs samtidigt som ekonomin i många föreningar är oerhört ansträngd och ändå tar människor nya initiativ för att klara av att anpassa verksamheten för att hålla igång så mycket som möjligt – inte minst för barn- och ungdomar som kanske mer än någonsin behöver idrottsgemenskapen.

Visst har jag förståelse

Jag har förståelse för att förbud och restriktioner, som exempelvis förbud med maxgräns på 50 personer vid allmänna sammankomster, inte varit tänkta att användas vid pandemibekämpning och att det är svårt med gränsdragningar. Det blir inte rättvist. Ibland inte ens rimligt med utgångspunkt från minskad smittspridning. 

Ett exempel är att det måste gå snabbare att hitta en lösning för att idrotter som inte har en avgränsad arena utan där man idrottar på väg, vatten, snö och i skog – såsom cykel- och motionslopp, orientering med mera. I dessa idrotter är deltagare utspridda över stora områden helt utan trängsel. Ändå finns ett tak på 50 deltagare, samma som i en liten inomhushall, utifrån gällande förbud i antalet personer vid allmänna sammankomster. 

Visst måste det kunna lösas så dessa idrotter får rimliga förutsättningar att bedriva sin verksamhet utifrån risken för smittspridning  – och regeringen måste hantera det snabbare än man gjort. 

Pratar vi folkhälsa har vi tack vare dessa lopp och idrotter miljontals personer i rörelse under ett år. Många av dem tränar dessutom individuellt och så gott som alla utomhus. 

Det kommer många oroande rapporter om försämrad hälsa. Att vi mår bra fysiskt och psykiskt är en våra största utmaningar genom pandemin. Både för att klara av en eventuell smitta och för att må bra över huvud taget. 

Ska idrottsrörelsen orka hålla i och hålla ut måste orimliga orättvisor som uppdagas kunna åtgärdas så fort som möjligt. Jag har förståelse för att de medel som finns att ta till under en pandemi kan slå konstigt och skapa luckor. Jag har inte förståelse för att dessa luckor inte täpps igen så fort de uppdagas. 

Vi behöver hjälpas åt

Det är inte mycket som är som det brukar men idrottsrörelsen över hela landet och på alla nivåer gör allt som går för att så mycket som möjligt ska fortgå. 

Vi behöver fortsätta hjälpas åt. När vi sätts under långvarig press är det en risk att vi börjar se behov bara från vårt egna perspektiv. Men det är som samlad idrottsrörelse, som en enad kraft, vi tillsammans kan ta oss igenom detta på ett bra sätt och skapa förutsättningar för en fortsatt stark idrottsrörelse även efter pandemin. 

Idrottsrörelsen behöver också hjälp både från kommuner, regioner, Folkhälsomyndigheten och regeringen när det gäller beslut och förutsättningar. Att idrottsrörelsen har fått ekonomiskt stöd från stat, regioner och kommuner har varit avgörande. 

Vi kommer att behöva mer och här behöver politiken tänka långsiktigt och se till att idrottsrörelsen kan fortsätta vara den kraft vi vill vara. Det oroar mig att kommuner diskuterar att höja avgifter för hallhyra och till och med sänka bidrag till idrottsföreningarna. 

Det är kortsiktiga åtgärder som kommer att ha långtgående negativa effekter för de lokala idrottsföreningarna och invånarna i kommunerna. 

Idrottsrörelsen är en viktig medspelare för fysisk och psykisk hälsa. Både i att ge träning och i att ge sammanhang, tillhörighet och gemenskap. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.