900 miljoner behövs för ett återstartsstöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Denna höst liknar inte alla tidigare höstar. Att pandemin påverkat idrottsrörelsen är känt. Inställda träningar, matcher, cuper, tävlingar och evenemang har satt djupa spår bland föreningar och förbund. 

Jag möter i idrottsrörelsen oavsett nivå en stark längtan efter att få återgå till det normala, få slippa tänka på att hålla avstånd, få använda omklädningsrum och att få släppa in fler åskådare till tävlingar och matcher för att få till det tryck och den stämning som en bra tävling och match med fullsatt på läktarna innebär. Det märks inte minst på diskussionerna om vara eller icke vara vad gäller vaccinationsintyg/pass.

Just frågan om vaccinationsintyg/pass är komplex. Självklart vill vi alla i idrottsrörelsen ha fullsatta läktare. Men det är en fråga som handlar om risk för smittspridning och därför en fråga för Folkhälsomyndigheten som är experter på just det och för regeringen som tar det avgörande beslutet. Frågan har många etiska aspekter men också många avgränsningsproblem. Som omfattning, varaktighet och framtida nya scenarior när inskränkningar av medborgarnas rättigheter kan aktualiseras. Ett regeringsbeslut så vi vet vad vi har att förhålla oss till vore önskvärt

Vaccination självklart

Men sedan hoppas jag att vi alla, bland annat genom att vi som kan vaccinera oss ser till att göra det, har tålamod och fortsätter se till att hålla smittan nere – så att Folkhälsomyndigheten kan hitta alternativa lösningar och lätta restriktioner både i samhället och för publik på läktarna.

För bara några dagar sedan besökte jag flera idrottsföreningar på olika platser i Östergötland och mötte fantastiska ledare som under pandemin kämpat för att ställa om, göra om, anpassa och försöka hitta sätt att bedriva träning på något sätt. De har gjort imponerande insatser under en mycket svår tid och bidragit med energi och kreativitet. De möter sensommaren och hösten med stort engagemang – men också med en oro för de medlemmar i olika åldrar som lämnat verksamheten under pandemin. 

Att få till en återstart för hela idrottsrörelsen är ett måste för att inte tappa medlemmar och för att klara av att locka tillbaka de medlemmar som slutat med sin idrott under pandemin. Vi vill arbeta gemensamt och med kraft för att behålla, återrekrytera och rekrytera.

Stödet ska bidra till att få tillbaka barn, ungdomar, vuxna och äldre till idrottsrörelsen. Både som idrottare och som ledare. De 19 000 ideella idrottsföreningarna är idrottsrörelsens ryggrad som måste stå stark för att återstarten ska lyckas.

Inom ordinarie anslag

För att klara detta arbete behövs återstartsstöd. Vi behöver laga de revor som pandemin orsakat. Idrottsrörelsens samlade insatser med detta så viktiga arbete kommer att ta tid och behöva stöd under flera år framåt. För 2022 till 2024 ser vi ett behov av ytterligare återstartsstöd på 900 miljoner kronor inom ramen för våra ordinarie anslag. Det är den fråga vi just nu försöker koncentrera oss hårdast på under pågående budgetförhandlingar mellan de politiska partierna. 

För att orka och arbeta långsiktigt och bibehålla tålamodet i en prövningens tid behövs ett stabilt och långsiktigt stöd från beslutsfattare. Tillsammans kan vi göra Sverige starkare. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.