En kamp mellan nutid och framtid

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att balansera mellan folkhälsa och corona, det är också en kamp mellan nutid och framtid.

Just nu hoppas vi alla att de restriktioner som vi kämpar med att följa också ska visa sig leda till att smittspridningen minskar över hela landet. Vi ställer in oss på jul- och nyårsfirande i mindre skala och i hemmamiljö med de allra närmaste.  

Att vänta är påfrestande, destto viktigare att ägna sig åt en stärkande promenad.

Idrottsrörelsen, allmänheten, vi som idrottsförbund, våra föreningar och du och jag måste alla ta ansvar för våra handlingar och bidra till att trycka ner smittspridningen. Samtidigt behöver vi höja blicken för ett liv efter toppen på kurvan när smittspridningen är lägre

Att vi mår bra fysiskt och psykiskt är en våra största utmaningar genom pandemin. Både för att klara av en eventuell smitta och för att må bra över huvud taget. 

Att corona har påverkat oss råder det ingen tvekan om. Nu är smittläget allvarligt och vi gör allt vi kan för att ta stort ansvar i att hjälpa till med att minska smittspridningen men också bidra till att hålla igång träningar för våra barn för att minska ohälsan. 

Tonåringarna måste få träna!

På en punkt skiljer vi oss från Folkhälsomyndigheten. Vi vill få råd nu så att äldre tonåringar kan tillåtas träna – i smittsäkra former utomhus. De som är 16 år och äldre. 

Jag är djupt oroad för dessa ungdomar där idrotten är en plats för gemenskap, vänner och en chans att ha roligt att röra på sig – och för vissa som lägger all sin tid på satsningar mot eliten. Många i denna grupp studerar hemifrån, precis som i våras, stillasittandes eller liggandes med datorn på sängkanten. 

. Idrottsrörelsen riskerar att tappa många i den åldern ju längre tid utan gemensam träning som fortgår. Samhället riskerar att få en grupp där ohälsan ökar och blir svår att bryta.  Idrottsrörelsen har föreslagit former till Folkhälsomyndigheten för att kunna låta dessa ungdomar träna på ett smittsäkert sätt. Jag hoppas, för ungdomarnas skull att besked kommer snabbt.

Folkhälsomyndigheten har fått regeringens uppdrag att se över allmänna råd och rekommendationer för att möjliggöra lopp och tävlingar på väg och i vatten och skog. De idrotterna är precis som många kulturorganisationer i stort behov av att kunna planera. Flera idrotter befinner sig i skogen, på vatten, snö eller väg och äger rum utomhus på stora ytor och till skillnad från andra former av offentliga sammankomster är mobila på så sätt att mängder av människor inte samlas stationärt på samma plats.

Det innebär att till exempel alla motionslopp tveklöst kan följa Folkhälsomyndighetens generella riktlinjer om fysisk distansering. Självklart genom att lyda de allmänna och stärkta lokala råd som gäller vid varje specifikt tillfälle. Deras verksamheter bidrar till hälsa och behöver ha besked så att de kan planera och anpassa motionslopp för att ännu bättre vara den hälsoresurs för samhället som de är. Så det behöver gå fortare för att få till mer flexibla lösningar redan nu men också så att man kan planera på längre sikt. Mitt i krisen får vi inte glömma det långsiktiga perspektivet och hur vi vill att idrottsrörelsen ska vara och verka framöver. Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna.

20 miljarder i värde

Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. Forskaren Ola Segnestam Larsson har försökt mäta idrottsrörelsens ideella insatser i pengar. Det motsvarar mer än 20 miljarder kronor. Till det ska läggas minskade kostnader för ohälsa, brottslighet och så vidare. Men också det som kanske är allra svårast att mäta– idrotten som ett samhällskitt. Just nu befinner vi oss mitt i en pandemi men vi måste lyfta blicken och spana och planera framåt. Annars riskerar vi att hälsoklyftorna växer ännu mer än vad de redan gjorde innan pandemin.

Riksidrottsförbundet anser att det behövs en nationell samling för bättre folkhälsa där idrotten finns med som en del. Idrottsrörelsen kan inte lösa ohälsofrågan i samhället helt själv. Det är bra att regeringen nu tillsatt en kommitté för främjandet av ökad fysisk aktivitet. Här vill idrottsrörelsen spela en viktig roll. Vi vill bidra till att sluta ohälsoklyftorna i Sverige. Mellan stad och land, mellan rik och fattig, mellan inrikes och utrikes födda, mellan personer med och utan funktionsnedsättning. Det finns stora och oacceptabla skillnader i livslängd, förekomsten av välfärdssjukdomar och psykisk ohälsa mellan grupper. Något som pandemin riskerar att göra värre om vi inte nu fattar kloka beslut på lång sikt.

Vi vill utveckla idrottens absoluta kärnverksamhet. Nio av tio barn är med i en idrottsförening under sin uppväxt, men alltför många slutar allt för tidigt. Vi vill att fler rör sig mer. 78 procent av tjejerna och 56 procent  av killarna i 10-15 års ålder når inte de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet. 

Vi ska öka tillgängligheten

Vi vill att personer med funktionsnedsättning ska vara en minst lika väl representerad grupp inom idrottsrörelsen som befolkningen som en helhet. Idag är ungefär 5-10 procent bland personer med funktionsnedsättning medlemmar i en idrottsförening jämfört med över 50 procent av befolkningen som helhet. Vi vill öka tillgängligheten till idrott och tillgängligheten på idrottsanläggningar. 

Idrottsliga framgångar internationellt är inspirerande för unga och en tillgång och stolthet för samhället i stort. Det förstärker också bilden av Sverige som land. I tillägg stärker det, rätt använt, landets varumärke som en innovativ, hållbar och socialt framåtsyftande exportnation. Det handlar också om att våra elitidrottare som möjligheten att bli bästa och mäta sig globalt. Sett i ett internationellt perspektiv är de ekonomiska resurserna som anslås till svensk elitidrott små. Om Sverige ska hävda sig internationellt i framtiden krävs ytterligare satsningar på elitidrott.

Vi ser nu hur särskilda satsningar ger genomslag i idrotten. Att börja med ett projekt för att sedan inkorporera det i ordinarie verksamhet. Vi ser det genom det extra stödet vi fick för att arbeta med etablering och i utsatta områden, vi ser det i rörelsesatsningen i skolan och vi ser det genom stödet till idrott för äldre. Hur vi genom extra resurser lyckas nå nya målgrupper, nya områden och att det utvecklar vår verksamhet. Det är bra för både oss och för dem som nu kommer till idrottsrörelsen. Så länge satsningarna leder oss mot målen i strategi 2025 så kan de fungera som katalysator för att sedan efter en tid bli en del av det ordinarie stödet och verksamheten. Vi ser hur politiken också får en tydligare bild av vad idrotten bidrar med. Det som vi som redan är engagerade vet och som vi allt mer ser att beslutsfattarna också ser. 

Nu krävs snabba beslut idag och långsiktiga beslut för framtiden. Livslångt idrottande för alla gör Sverige starkare.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.