Den som väntar på något gott...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag förstår att det kan vara en utmaning att hänga med i turerna kring Stockholm 2026 som värd för OS och Paralympics, vad det egentligen skulle innebära och hur det skulle genomföras. 
En anledning till utmaningen att följa med i svängarna är att det just svänger. Hela arbetssättet och förväntningarna på en värdstad för OS och Paralympics har förändrats från att staden ska förändras för att passa för ett OS och Paralympics till att anpassa ett OS och Paralympics efter staden.
Mmånga av de idrotter som inte finns med i vinterspelen har ett alarmerande behov av anläggningar, påtalar Björn Eriksson. Foto:TT
Det har gått en vecka sedan Internationella Olympiska kommittén, IOK, röstade fram Sverige, med Stockholm, Åre, Falun och lettiska Sigulda, som en av tre kandidater till värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Glädje byttes på några dagar till bakslag när det nya styret i Stockholm meddelade att de inte var aktuellt med OS i Stockholm år 2026. 

Planerna har ändrats

 Inte nog med det – även Sveriges idé om hur OS och Paralympics i Stockholm ska genomföras har ändrats och utvecklats. De planer som fanns tidigare på att bygga nytt är borttagna och ersatts av en plan som sprider tävlingarna utifrån var anläggningar redan finns – Stockholm, Åre, Falun och lettiska Segulda.  Dessutom svänger och svingas synpunkter och åsikter i media. 

I Riksidrottsförbundets strategi för internationella evenemang som tagits fram tillsammans med besöksnäringen finns tydliga mål att Sverige år 2025 ska ha fördubblat antalet hållbara internationella idrottsevenemang och idrottsmöten. Därför är det självklart för idrotten att alla internationella mästerskap, även OS och Paralympics i Sverige 2026, ska vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara på en nivå som skapar ett internationellt föredöme. 

Att vi kan klara det är jag säker på. Många specialidrottsförbund, inte minst vinteridrotterna, är vana att arrangera världsmästerskap och världscuptävlingar som alltid håller absolut världsklass. I Sverige finns erfarenhet och kunskap. Riksidrottsförbundet har i arbetet med internationella evenemang också tagit fram stöd i form av 46 hållbarhetsaspekter för evenemang och ett prognosverktyg för att under planeringsfasen kunna räkna på hur olika förändringar i planering påverkar hållbarheten i flera perspektiv.

Så mycket mer än tävlingar

Ett OS och Paralympics skulle innebära mycket mer än de veckor som tävlingarna pågår. Det handlar om att inspirera till mångfald, jämställdhet och livslångt idrottande under tiden fram till själva genomförandet. För idrottsrörelsen i Sverige kan ett OS och Paralympics vara en möjlighet att stärka det förändringsarbete som hela idrottsrörelsen är inne i.

Visionen, svensk idrott – världens bästa, handlar både om att vara internationellt konkurrenskraftig i många idrotter och att utveckla idrott hela livet. Med OS och Paralympics 2026 kan vi växla upp arbetet för att få fler medaljer och en ny syn på träning och tävling för att få så många som möjligt att idrotta så länge som möjligt. 

Samtidigt har många av de idrotter som inte finns med i vinterspelen alarmerande behov av idrottsanläggningar. Vi måste få garantier att nybyggnation och nödvändig upprustning av dessa idrottsanläggningar och idrottsmiljöer inte påverkas negativt i berörda kommuner.

Omfattande strategi

För att lyckas med allt detta behövs: 

En bred politisk uppbackning och ekonomiskt stöd så att de olympiska och paralympiska spelen kan skapa mervärden för idrottsrörelsen. 

En ansökan om OS och Paralympics får inte påverka det nuvarande stödet till idrotten eller nödvändiga satsningar.
Tydliga strategier för hur OS och Paralympics blir en katalysator i idrottsrörelsens förändringsresa i Strategi 2025.
Statens stöd till elitidrotten behöver byggas ut för att stärka Sveriges internationella konkurrenskraft.
Ett OS och Paralympics ska komma hela idrottsrörelsen till del. 
De styrande politikerna i Stockholm har sagt nej till OS och Paralympics 2026. Politikerna i Falun och Åre är mer optimistiska.  Nu måste politiken – staten – sätta ner foten och ge idrottsrörelsen ett ja eller ett nej. Svaren från en tillträdande regering, värdstäder och allmänhet tillsammans med försäkran om rätt förutsättningar för idrottsrörelsen i stort blir avgörande för om svensk idrott - världens bästa, även ska arrangera världens bästa och mest hållbara OS och Paralympics 2026.  
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.