Anneli vill ha många gäster

Göteborg putsar och fejar – och rustar för folkfest vid målgången av Volvo Ocean Race 21-28 juni: ett viktigt genrep inför stadens 400-årsjubileum 2021. 

Volvo Ocean Race kommer att bli en av årets stora folkfester i Göteborg – och en milstolpe på vägen inför stadens 400-årsjubileum 2021. Målgången av jorden-runt-kappseglingen sker i Frihamnen, mitt i den framväxande Älvstaden. 

Vill närmare havet

- När vi frågat göteborgarna hur de vill utveckla sin stad, så är ett återkommande tema att de vill komma närmare vattnet och havet. Målgången kommer att bli ett öppet evenemang som uppfyller den viljan. Sedan tycker jag det blir särskilt spännande med lanseringen av de helt nya elektriska bussarna som börjar gå mellan Johanneberg och Lindholmen, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande, och avser busslinjen som går över Göta Älvbron, där passagerarna kan se båtar och besökare från “parkett” – dock en kortare stund då den miljövänliga bussen glider vidare med destination Lindholmen på Hisingen-sidan.

Målgången av Volvo Ocean Race har stor betydelse både för Göteborg som stad och för Västsverige som region, enligt Anneli Hulthén, som säger:

- Volvo Ocean Race är en drivkraft både för besöksnäringen och stadsutvecklingen. Vi får möjlighet att visa upp stadens arbete med innovation och hållbar stadsutveckling. Hela veckan bjuder vi in till aktiviteter och programpunkter. Det sätter också fokus på Frihamnen, ett tidigare outvecklat område som nu är centrum i en spännande förändring när vi bygger den nya Älvstaden. 

- Sammantaget kommer målgången att ge ny energi till hela Västsveriges samhälle och näringsliv, inte minst genom att människor från hela världen kommer på besök.

Idrott och integration

Idrottsevenemang har en speciell plats i göteborgarnas hjärta. På senare tid har de även blivit viktiga för integrationen av alla invånare i staden, det vill säga ett sätt att bryta utanförskapet.

- Göteborg är en stor idrottsstad och har alltid varit det. Idrottsevenemang ger människor möjlighet att mötas över gränser och umgås om sitt gemensamma intresse. De stora evenemangen blir samlingspunkter för intresserade och nyfikna - det kan samla göteborgarna. Oavsett om det handlar om lagsporter eller individuella grenar så är idrottsevenemang väldigt viktiga för Göteborg! Vi ser dessutom idrottsevenemangen som en investering som befäster Göteborgs position som evenemangsstad - en metod vi sedan länge använder för att stärka stadens attraktionskraft.

Volvo Personvagnar har sedan några år tillbaka kinesiska ägare. Det har dock inte nämnvärt påverkat företagets betydelse för Göteborg som stad, enligt Anneli Hulthén.

Goda kontakter med Kina

- Göteborg är en stad som är öppen för världen. Det har alltid varit en av Göteborgs styrkor och kommer fortsätta vara det framöver. Staden har haft goda kontakter med Kina länge, ända sedan 1986 faktiskt. Volvos nya globala roll förstärker vikten av goda kontakter med omvärlden, samtidigt som det stärker Volvo som företag. 

Den som kan sin historia vet också att Göteborg och Kina har ett gott öga till varandra så långt tillbaka som mitten av 1700-talet, då Ostindiefararen Götheborg lämnade Göteborgs hamn (1743) för destination Kanton, Kina. Två år senare, 1745, återvände skeppet, men det ville sig inte bättre än att hon gick på grund i Göteborgs hamninlopp och sjönk till botten med sin dyrbara last i form av bland annat porslin, siden, te och kryddor.  

1986 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av ett nytt skepp utifrån originalritningar. Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. Under 20 månader, mellan 2005 och 2007, seglade skeppet den historiska rutten från Göteborg till Kanton och tillbaka igen. Sedan dess har hon varit ute på ett antal mindre expeditioner i Sverige, Norden och Europa. Sommaren 2010 deltog skeppet med besättning bland annat i festligheterna kring kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllop.

Premiär för Götheborg Marathon

Göteborg laddar sedan en tid tillbaka för stadens 400-årsjubileum 2021. År 1621 var det ju som bekant som kung Gustav II Adolf stod på Slottsberget i Slottskogen, pekade ned och uttalade de bevingade orden: “Här ska staden ligga!”. 

- Jubileet firar vi på många olika sätt varje år fram till och med jubileumsåret. Exempelvis kan man varje år springa Jubileumsloppet, och 2021 arrangerar vi Göteborg Marathon. Men dessförinnan har vi  Ryttar-EM 2017 som ett exempel på större idrottsevenemang, berättar Anneli Hulthén som slutligen har en önskan inför målgången:

- Volvo Ocean Race kommer att bli fantastiska dagar, men om jag får önska mig något mer skulle lite tur med vädret inte sitta helt fel!

Vid varje stopp är det ett stort pådrag från sponsorerna och staden, som här i brasilianska Itajai. Åtskilliga åskådare lockas och de studera båtarna och se vad som bjuds i den eventby som byggs speciellt för ändamålet.