Richards åttonde race viktigast

 

Göteborg: Hans åttonde Volvo Ocean Race har blivit hans mest viktiga och spännande. Anledningen är att Team SCA-satsningen har ett högre syfte än att "bara" vara en båt i en seglingstävling.

Båtarna har lagt till vid kaj i Frihamnen, Göteborg. Volvo Ocean Race 2014-2015 är över.

Men inte för Richard Brisius, teamchef för Team SCA. Uppföljningsmöten, träff med partners, intervjuer för media och ett och annat "Hej" till släkt och vänner - Richard är född och uppvuxen i Långedrag i västra Göteborg - fyller hans dagar mer än väl.

Hans åttonde race

Årets upplaga av jorden-runt-seglingen är Richard Brisius åttonde. Han började som besättningsman på Gatorade 1989-90, när tävlingen hette Whitbread Round the World Race, fortsatte på italienska Brooksfield, fortsatte som Shore Manager för EF:s satsning 1997-97 och vd för Ericsson Racing Team 2008-2009, där den ena av Ericssons två båtar likt Team EF Language blev slutsegrare.

Alla erfarenheter till trots. Den här upplagan av Volvo Ocean Race är speciell för den 46-årige göteborgaren.

- SCA:s satsning på en helt igenom kvinnlig besättning har ett högre syfte, att inspirera kvinnor och tjejer runt om i världen och våga och vilja förverkliga sina drömmar, säger Richard Brisius och tar sitt bästa exempel från stoppet i Newport:

- Vår fotograf Phill filmade på kajen när en flicka i fem-sexårsåldern kom fram och ville låna mikrofonen. Phill tvekade, men lämnade till slut över den varpå flickan tittade in i kameran och sa med klar stämma: "A girl can do what a boy can!"

Inspirera kvinnor

- Hon summerade i en mening exakt vad Team SCA-satsningen handlar om: att inspirera kvinnor och tjejer att våga, säger Richard Brisius med aningens glansiga ögon.

Utmaningarna är många för en vd för en seglingssatsning med enbart kvinnor. Att hitta besättning, exempelvis.

- Har du manlig besättning är det bara att handplocka och byta ut de som inte fungerar under resans gång. Med Team SCA fick vi gå ut och be kvinnliga tävlingsseglare att komma in med ansökningar. Vi fick in ett hundratal ansökningar, varav vi testade ett 40-tal innan vi valde ut en besättning och två reserver som genomförde tävlingen.

"Mina fördomar..."

En annan utmaning trodde Richard Brisius på förhand skulle vara att kommunicera med en helt igenom kvinnlig besättning.

- Där kom mina fördomar dock snabbt på skam. Det har fungerat bra. Hur det sedan har fungerat på båten vet jag inte, jag har ju inte varit med...

- Min övertygelse om att olikheter är bra har däremot blivit bekräftad. Olika nationaliteter, olika kulturell bakgrund och olika livserfarenheter är en styrka när du ska skapa ett team som lever tätt inpå varandra under extrema förhållanden, säger Richard Brisius.

Hur bestående är då Team SCA:s avtryck på kvinnor och flickor världen över?

- SCA:s satsning har helt klart inspirerat många. Det märker vi inte minst på alla möten och reaktioner under stoppen, och på alla digitala hälsningar. Nu är det viktigt att vår kvinnliga besättning för det här vidare, gärna redan under nästa Volvo Ocean Race.