Sexa - men ändå en vinnare

 

Göteborg: Efter nio månader gick den tolfte upplagan av Volvo Ocean Race i mål i Göteborg på måndagen - med tre båtar som vinnare.

Först att korsa mållinjen utanför Älvsborgs fästning, och därmed etappvinnare, blev holländska Team Brunel.

Vinnare av hela Volvo Ocean Race blev dock Team Abu Dhabi Ocean Racing.

Kvinnor kan

Svenska satsningen Team SCA med helt igenom kvinnlig besättning slutade som sjätte, och näst sista båt. Ändå känner sig besättningen med skepparen Sam Davies i spetsen som vinnare.

- Jag är stolt över vår insats. Vi vann en deltävling - mellan portugisiska Lissabon och franska Lorient - och vi vann In Port-racen i Auckland och Abu Dhabi. Vi har visat att kvinnor kan matcha männen under tuffa förhållanden och vi hoppas att vi har inspirerat kvinnor runt om i världen att försöka nå det dom vill nå, sade Sam Davies på presskonferensen, bara en halvtimme efter att Team SCA-båten angjort kajen i Frihamnen som för övrigt ska bli en helt ny stadsdel med "hållbarhet" som ledord, med start inom kort.

En trött Sam Davies sammanfattade de senaste nio månaderna.

- Vi har lärt oss massor och utvecklats enormt under den här tävlingen. Vi är ett helt annat team än när vi startade i Alicante i oktober. Nu hoppas jag att andra kvinnor tar över stafettpinnen, bildar ett nytt team och ställer upp med en båt i nästa Volvo Ocean Race.

En treårig resa

Sam Davies minns framför allt tre tillfällen under de senaste tre månaderna:

- Etappsegern in till Lorient, när vi rundade Kap Horn och när vi kom i mål här i Göteborg med fullt av fans i rosa som vinkade med rosa flaggor, sade Team SCA:s skeppare och korrigerades från scenen av moderatorn angående färgen på båten som inte alls är rosa, utan "magenta" - varpå kapten Davies ansikte blev lätt rosa...

Gabriella Ekelund, varumärkesansvarig på SCA, sken som en sol trots sjätteplatsen i tävlingen.

- En treårig resa är över. Den startade sommaren 2012 när vi introducerade vår satsning på en båt med allt igenom kvinnlig besättning. Vi är stolta över besättningens insats och vi har fått många nya fans - och många hjärtan som bultar för SCA:s satsning.

600 miljoner i mediavärde

Drygt 600 miljoner kronor är mediavärdet av SCA:s satsning så här långt. Det kommer att bli ett ännu högre när bokslut görs om några månader.

- Det är mycket bättre än förväntat. Vi har verkligen nått ut med vårt budskap - att göra livet lite bättre för kvinnor i speciellt i tredje världen, säger Gabriella Ekelund.

Martin Strömberg, vaktkapten på kinesiska satsningen Team Donfeng som slutade trea totalt, kände sig nog också som en vinnare när han seglade under Älvsborgsbron, eskorterad av Kustbevakningen, in i Göteborgs hamn - född och uppvuxen ett par slag från inloppet (Kungsten) som han är.