Grid girls på plats i Hallstavik

Den 7 juli kommer VM-serien i speedway till Rospiggarnas hemmabana i Hallstavik fyra mil från Norrtälje. Med som vanligt är de lättklädda damerna som kallas Grid girls eller Monster girls. Politikernas i Norrtälje protester förgäves.

”Grid girls” under Formel 1 Grand Prix i Monaco år 2017. F1 slutar med ”grid girls”, eftersom dessa enligt Sean Bratches, director of commercial operations, ”uppenbarligen står i strid med moderna samhällsnormer” . Foto: AP Photo/Frank Augstein, Arkivbild.

Speedwaypampen Torben Olsen, direktören för arrangören BSI (British Standard Institution) säger till DN:

– Vi menar faktiskt att det bidrar och visar vilken typ av varumärke vi står för. Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter.

Olsen tror inte att protesterna kommer att påverka varumärket negativt.

– Det är en liten minoritet som har starka åsikter. Om vi skulle göra en undersökning idag om att göra oss av med Monster girls så skulle jag bli väldigt förvånad om en majoritet röstade för att ta bort dem, säger han.

– Flickorna har en funktion, de är inte där för sitt utseende eller något sådant. De är väldigt populära bland våra fans, tillägger Olsen.

Flickornas uppgift

Han säger att det är tuffa uttagningar att bli en Monster Girl men han kan inte närmre nämna kriterierna utan hänvisar till sponsorn.

Damerna är mellan 18 och 30 år. Deras uppgift är att visa skyltar med förarnas namn och startpositioner. Om det regnar ska de skydda förarna med paraplyer.

Norrtäljes kommunalråd Ingrid Landin (MP) säger till DN:

– De undviker helt enkelt huvudfrågan. Det här är ett svar som vi absolut inte nöjer oss med, sa hon efter det brevsvar kommunen fått av Torben Olsen.

– Det är en kvinnosyn som Norrtälje kommun tar starkt avstånd från. Det har ingenting med speedway att göra, vi är väldigt glada för att speedway kommer hit. Däremot ser vi gärna att den här trenden bryts i Hallstavik.

Så blir det inte. VM-seriens storsponsor, dryckesföretaget Monster, har inga planer på att ta bort flickorna.

Formel 1 tänkte om

Formel 1-cirkusen tänker annorlunda. Från och med den här säsongen är de lättklädda damerna borta. De har efter mer än 50 år ersatts av Grids kids.

– Vi känner att traditionen inte passar in i våra värderingar och att det tydligt går emot dagens moderna samhällsformer, har Sean Bratches, marknadschef på F1, sagt.

Frid och fröjd i VM-serien i Formel 1? Icke så.

– Det var synd att ta bort ögongodiset från starten, säger Renaultföraren Nico Hülkenberg och fick medhåll av Ferrariföraren Sebastian Vettel, som vann F1-premiären i Melbourne i lördags.

 

Göran Söderlund

 

FOTNOT: Hallstavik ersätter Friends Arena som VM-arrangör. Friends fick inte nytt förtroende efter fem år. Den 11 augusti kommer VM-serien till Målilla. Premiären sker i Warszawa den 5 maj.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.