Åke Stolt ger ut sin nionde bok

Journalisten och författaren Åke Stolt utkommer den 30 maj med sin nionde bok – Den allvarliga leken. Boken bygger på krönikor från idrottens brokiga värld. Malmöboende Stolt har gjort sig känd som framför allt sportkrönikör med en vass men även humoristisk penna.

Åke Stolt skriver. Foto: privat

Han har som ingen annan nu levande krönikör i landet fortsatt att leverera, inte minst i Idrottens Affärer där han skrivit närmare 250 krönikor. Totalt med IA-krönikorna och i andra medier har han skrivit cirka 7.000 krönikor plus kåserier i Östgöta-Correspondentens lördagsbilaga. Dessutom är han föreläsare.

Åke Stolt har på plats upplevt 15 olympiska spel, åtta fotbolls-VM, tio friidrotts-VM plus en mängd andra internationella mästerskap. Han har följt den olympiska rörelsen nära, inte bara vid olympiska spel utan med ett flertal besök i det olympiska högkvarteret i Lausanne. På plats har han bevakat IOK:s sessioner och kongresser samt gjort exklusiva intervjuer med flera av IOK:s presidenter.

Journalisten Åke Stolt började sin bana på Östgöta-Bladet (1957-1963), fortsatte sedan på Upsala Nya Tidning (1963-1966), Östgöta-Correspondenten (1966-1989), Sydsvenska Dagbladet, sportchef och krönikör (1989-2006). Därefter allmän krönikör på frilansbasis.

Stolt intresserar sig mest för spelet runt idrotten, idrottens roll i samhället och därför handlar hans krönikor ofta om hur idrotten är sammanflätad med ekonomi, politik, juridik, medicin och samhälle.

Han bevakade vinter-OS i PyongChang ur TV- perspektiv med tolv krönikor för Idrottens Affärer. Åke kommer att följa fotbolls-VM från TV-fåtöljen för Idrottens Affärer.

Hans mediala förebilder bland kolumnister är Allan Fagerström (1916-1985), Jolo (Jan Olof Olsson, 1920-1974) och hans litterära (svenska) förebild är P O Enquist, född 1934.

Bland Åkes utmärkelser: Fick Stora Journalistpriset 1990 som den förste sportjournalisten, och Östergötlands Landstings kulturpris 1985.

Han har varit programledare en sommar i SvT; medverkat i mängder av debattprogram i TV och radio.  Åke var dessutom svensk television förste krönikör, först i TV4 och därefter SvT och har varit värd för radions Sommar. Utöver detta har han skrivit och spelat revyer under några år i Linköping.

Böcker som Åke Stolt har utgivit:

  • Motionera – ett sätt att leva
  • Inlägg från Åby – tillsammans med förbundskaptenen Georg Åby Ericson
  • En sorts kärlek – idrottens lustar och laster
  • Fobollskriget – kaptenerna i nationens tjänst
  • Man lever bara två gånger – boken om Percy Nilsson
  • Zlatans röda skor – krönikor från idrottens värld
    Dessutom, inte minst, två stora verk på Bonniers förlag om de olympiska spelen:
  • Ingen lek utan eld – en olympisk krönika från Aten till Aten samt
  • Ringar av is – en olympisk vinterkrönika.

Han har även gett ut Stolta ögonblick – en dvd om utvalda, historiska händelser.

Åke Stolt älskar jazz, teater, film, bra romaner samt Svenska Dagbladets korsord – och Malmö.

– En fantastisk charrmig och mångfacetterad stad utan motstycke i Sverige. Staden avnjuter jag gärna gående eller per cykel, säger han.

FOTNOT: Den nya boken kommer ut på Arx förlag, Malmö.

Åke har skrivit 241 krönikor som ligger på Idrottens Affärer. Ett antal av dem kommer nu i bokform. Vi publicerar en krönika  från åren på Sydsvenskan som var ett inlägg i debatten, en tidsbild från 2004 om den sexualiserade idrotten. Den krönikan hittar du här: Den nakna sanningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.