Inga pengar till fotbollsdamerna

Fifa delar frikostigt med sig till klubbarna som har spelare i VM. 70 000 kronor per spelare och dag. Hur mycket klubbarna får när det är dam-VM? Noll kronor.

Sveriges Mimmi Larsson gör 1-4 under VM-kvalmatchen i fotboll mellan Ungern och Sverige på Haladas Sportkomplex. Det är nog inte de icke-befintliga FIFA-pengarna hon gläds över... Foto Jessica Gow / TT

– För jävigt. Vi har hållit på länge och försökt påverka alla instanser men Sverige är inte tillräckligt starka, säger Kopparbergs/Göteborg FC:s sportchef Lasse Svensson till Göteborgs-Posten.

Vid VM i Brasilien för fyra år sedan var ersättningen 20 000 per klubb. Fyra år senare har summan nästan fyrdubblats. Pengarna förs in på klubbarnas konton 14 dagar innan VM börjar (14 juni) och penningrullningen avslutas när laget åker ur VM.

Sverige var den liga som hade tredje flest spelare i förra EM. I vårt land finns 120 000 aktiva kvinnor och flickor.

GP har talat med Linda Wikström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam, dessutom vice ordförande i europeiska klubborganisationen ECA:s damkommitté.

För lite pengar i damfotbollen

– De tycker att det är för lite pengar i damfotbollen och för liten skillnad mellan amatörer och proffs. Vi behöver se över konceptet för att investera i damfotbollen, säger Wikström.

ECA tog upp problemet vid sitt senaste möte och kommer att ställa en skarp skrivning till Fifa och Uefa nästa vecka.

– De menar att det är tydligare på herrsidan och att det finns för lite pengar på damsidan. Men det gör ju bara att pengarna betyder ännu mer för de klubbarna. Som det är nu får de ingen kickback för sin verksamhet, säger Wikström.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.