Kambua värvade Brolin, Frank och Waldner

[Uppdaterad] Kambua International är ett sport trading-företag registrerat på Malta. Bolaget med kontor i Stockholm har värvat idrottskändisarna Tomas Brolin, Frank Andersson och J-O Waldner.

Skärmdump http://www.kambua.com/sv/

Kambula International skriver på hemsidan att företaget är en av världens största aktörer på marknaden för sports trading. Bolaget omsättning, med fem anställda, var senast 2,448 miljoner kronor. Bolaget är en ekonomisk förening och då är det svårt att få fram exakta omsättningssiffror.

 

”Omöjlig affärsidé”

Joakim Bordnord, sparekonom på Nordnet, anser att bolaget är en bluff.

Kambua har verkat sedan 2012 och har runt 1 000 kunder. Bolaget lovar en avkastning på inte mindre än 25 procent.

– Kambuas affärsidé är omöjlig. Jag är helt övertygad om att det inte pågår någon verksamhet i bolaget, säger Joakim Bornold till SvD Näringsliv.

Kambuas grundare Stefan Sandström har legat i tvist med Skatteverket i flera år för skatteskulder på flera miljoner kronor. Tidningen Barometern har granskat bolaget och tidningens uppgifter får Skatteverkets utredare att ifrågasätta företagets legitimitet.

Kambua sponsrar ishockeylaget Kalmar HC med ett sjusiffrigt belopp över tre år. Klubben tog sig den gångna säsongen från division 2 till Hockeyettan.

Företaget uppger att det har ett samarbete med banken HSBC Hong Kong. Företrädare för banken i Hong Kong hävdar att något samarbete inte finns med Kambua.

Ett bedrägeri säger experter

En rad experter som Barometern talat med säger att affärsverksamheten är ett så kallat ponzibedrägeri. Det innebär en form av investeringsbedrägeri som attraherar investerare genom att utlova hög avkastning men som i stället använder insatta medel för att finansiera utbetalningar och hålla bedrägeriet igång.

Kambua hävdar att bolaget har en mjukvara som scannar av den europeiska spelmarknaden och hittar matcher med rätt odds att spela på. Skatteverket har inte kunnat konstatera att mjukvaran verkligen existerar och ifrågasätter bolagets verksamhet.

”Barometern ljuger”

Mikael Elmér är rådgivare och tillfällig talesperson för bolaget. Barometern har dragit felaktiga slutsatser i sin granskning hävdar han och säger:

– De försöker göra Kambua till ett skitföretag men det finns ingen sanning i det de skriver.

Kambua International bestrider kritiken och anser att den är obefogad.

Elmér säger att tillvägagångssättet som möjliggör den skyhöga avkastningen på 25 procent är en företagshemlighet. Tidigare var bolaget registrerat i skatteparadiset Seychellerna.

Han medger att varningslamporna just därför kunde blinka rött.

De värvade, svenska legendarerna verkar inte bekymra sig över kritiken mot Kambua.

– Jag fick en öppen genomlysning av företaget och verksamheten. Och det gick snabbt för mig att begripa den smarta affärsidén och välja att själv placera i produkten, säger Tomas Brolin.

Även Frank Andersson och J-O Waldner har ingått partnerskap med företaget.

Frank är en vinnare

– Jag har gjort både dåliga och bra placeringar men med Kambua är jag alltid en vinnare, säger Frank.

De ska vara företagets ambassadörer och medverka vid några av Kambua Internationals mer kundvårdande aktiviteter men ibland uppträda som publika partners.

SvD har varit i kontakt med Allmänna Reklamationsnämnden (Arn) som uppger att ingen kund har kommit med anmälan mot Kambua International.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.