Nu ska Årets Eldsjäl utses

 

De finns i många tusental.

De är oumbärliga för svenskt föreningsliv.

Nu ska Årets Eldsjäl utses.

 

Torsdag 9 mars är det stor galafinal. På Berns Salonger ska 20 utvalda tävla om en titel som är finare än alla andra.

Årets Eldsjäl 2016 ska utses.

Projektet som drivs av Folkspel startade redan förra våren och har tagit fram fyra finalister i fem olika kategorier. Det handlar om Integration, Hälsa, Kamratskap, Ledare och en Öppen klass.

– Vi har fått in tusentals nomineringar, där alla egentligen är lika mycket vinnare som de utvalda. Det gäller för övrigt alla fantastiska människor som bidrar till att vi har ett unikt föreningsliv i Sverige och vilket för samhällsinsatser som inte kan räknas i pengar, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel.

Vinnaren får bil

Samtliga 20 finalister kommer att belönas med vardera 10 000 kronor. Vinnarna i respektive kategori kommer dessutom att få 15 000 i ett personligt stipendium och inte minst, 50 000 kronor till ett projekt eller till den förening de verkar för.

Bland de fem vinnarna utses slutligen en person som blir Årets Eldsjäl 2016 och som utöver den stora äran även får en ny bil från Volkswagen.

– Vi kommer aldrig att tillräckligt nog kunna lyfta fram alla ideella föreningsmänniskor och deras insatser. Med den här galan vill dock vi på Folkspel bidra till att sätta fokus på ett antal som verkligen förtjänar det, fortsätter Hans Sahlin.

Festkvällen kommer att ledas av Ida Björnstad. TV - profilen har själv en gedigen bakgrund inom föreningslivet och stor kunskap om vad det bidrar till i vårt samhälle och vilka hjältar som den här aftonen ska premieras.

Eldsjälar överallt

– Jag brinner för att idrotten ska välkomna alla och det känns otroligt roligt och hedrande att få leda den här kvällen. Tack vare alla eldsjälar runtom i Sverige kan barn och ungdomar uppleva föreningslivets gemenskap och glädje, säger Ida och fortsätter:

– Eldsjälar finns i alla föreningar – allt från ledare till materialförvaltare, de som städar lokalerna, står i kiosker, säljer Bingolotter. Galan är ett fint sätt att uppmärksamma alla i Sverige som jobbar ideellt. Jag har varit med på flera lokala idrottsgalor, och när det handlar om att få lyfta fram de lokala eldsjälarna känns det extra starkt.

På www.eldsjal.se kan man följa galakvällen och vinnarna via filmklipp och textmaterial. Galan kommer också att bevakas av Expressens tv-redaktion.