Miljarder ska spridas

 

Det finns inget vinstintresse i bolaget. I stället sprider man ut pengar, år från år. Hittills 16 miljarder. Sexton! Hur går det här till egentligen?

16 miljarder kronor till Sveriges föreningsliv. Det har Folkspel bidragit med under 25 år. Pengarna har gått rakt in i föreningarna, gett dem växtkraft och hjälpt människor att må bättre.

Notera fakta, inget annat svenskt bolag ökade omsättningen under 2015 mer än vad Folkspel gjorde. 

Blivit föreningarnas eget spelbolag

I Sverige finns ungefär 5 miljoner föreningsmedlemmar – alltså mer än halva befolkningen! Föreningar och organisationer som samlar människor med gemensamma intressen under organiserade former.

Men de här föreningarna är inget naturligt i samhället. Det krävs engagemang, tid och – framför allt – pengar.

- Folkspel är föreningslivets egna spelbolag och vi har genererat otroliga 16 miljarder kronor till Sveriges föreningsliv under de 25 år som vi har verkat, säger försäljningschefen Johan Lindqvist.

Det handlar om en ideell och politiskt obunden organisation som har 72 riksorganisationer som medlemmar. Uppdraget är att generera pengar till dem.

- Allt överskott går direkt tillbaka till föreningarna eftersom vi inte har några privata vinstintressen. På så sätt hjälper vi Sveriges föreningar och riksorganisationer att få en stabil ekonomisk tillväxt, säger Folkspels vd Hans Sahlin.

Träffar med partners och föreningar

Genom Folkspels lotteriprodukter tjänar föreningarna pengar som gör att de kan fortsätta bedriva sin verksamhet. Den mest kända produkten är förstås Bingolotto som varit med sedan starten och nu firar 25-årsjubileum.

De lite nyare tillskotten är Sverigelotten, Bingolottos Julkalender samt Online-Bingo på bingolotto.se – alla med enorm potential att inbringa välbehövligt klirr i föreningskassorna.

Ni står bakom föreningarna som får allt ert överskott och samtidigt jobbar ni med kommersiella partners. Hur går det ihop?

- Våra kommersiella partners gör investeringar hos oss som är väldigt viktiga för hela vår verksamhet. Vi har exempelvis varor i våra vinstplaner som vi är beroende av, berättar Johan Lindqvist.

- Men man kan också säga att vi bygger broar mellan våra kommersiella partners och ideella medlemsorganisationer. Vi har nätverksträffar med jämna mellanrum som vi har utvecklat till något riktigt bra.

9 000 föreningar säljer

Den svenska spelmarknaden stod i stort sett stilla under 2015 och omsättningen i spelbolagen förändrades obetydligt. Med ett undantag, Folkspel. 

- Vi ökade med hela 21 procent och eftersom Folkspels hela överskott går tillbaka till föreningslivet så känns ökningen extra bra, säger marknadschefen Henrik Lindroth. 

I dag säljer över 9 000 föreningar bolagets produkter och det har blivit en viktig inkomstkälla för allt från idrottsklubbar till scouter, körer och pensionärsföreningar. Totalt fick föreningslivet i fjol tillbaka närmare 160 miljoner kronor till sin verksamhet. 

- Förutom att lottköparna gillar våra produkter, inte minst Bingolotto och Sverigelotten, så känns det extra bra att man väljer att köpa lotter av oss och därmed delar vår övertygelse om att svenskt föreningsliv gör Sverige bättre för alla, säger Henrik Lindroth. 

Spelbolag under 2015

Svenska spelbolags utveckling under 2015 

Bruttoomsättning 

Folkspel +21 procent 

ATG +2 procent 

IOGT-NTO +1 procent 

Svenska Spel 0 procent 

Svenska Postkodföreningen -1 procent