”Vi vet att Folkspel gör skillnad”

Uppemot 17 miljarder sedan starten.

Över 200 miljoner senaste verksamhetsåret.

Vi vet att överskottet från ideella Folkspel gjort och gör skillnad för föreningslivet.

Efter en – minst sagt – annorlunda sommar går ideella Folkspel in i en ny säsong. Låt vara att Sverigelotten rullar på året om, söndag 23 augusti är det premiär för dragloket Bingolotto.

Enastående siffror

Ska vi tala idrottsspråk kommer vi till avspark, nedsläpp, uppkast, med ett mycket gott självförtroende. Detta efter en vår som var över förväntan för vår del.

Som för alla fanns det självklart en stor oro i och med att en global pandemi vände upp och ner på hela världen, inte enbart medicinskt. 

För många branscher innebar det omfattande ekonomiska kriser. För några andra – exempelvis bygg– och dagligvaruhandeln – var det tvärtom. Även vi på Folkspel stod på den vinnande planhalvan, om man nu kan uttrycka sig så i den största världskrisen sedan andra världskriget. 

I takt med covid19 avslutades säsongen 2019/2020 på ett enastående vis med siffror långt över våra prognoser, inte minst då det handlade om BingoLotto.

Det handlade givetvis om ett fantastiskt program innehållande spänning, vinnare, underhållning och ett suveränt programledarskap av Lotta Engberg. Men jag vill också tro att omsorgen om vårt föreningsliv spelade in då vi vecka efter vecka ökade vår försäljning och uppnådde siffror som var de bästa på 15 år. Att det, via nyttjande av våra lotterier, BingoLotto och Sverigelotten, fanns en stor medvetenhet i att stödja sina lokala föreningar i ett mycket utsatt läge med inställda cuper, lopp, tävlingar, matcher och andra inkomstbringande arrangemang. 

Betydelsen av så mycket pengar

Det är också för att ge föreningslivet växtkraft och göra Sverige bättre som vi på ideella Folkspel finns till genom att hela vårt överskott går tillbaka till våra medlemmar.

Sedan starten 1991 närmar sig den totala summan 17 miljarder.

För senaste verksamhetsåret kommer det att landa på över 200 miljoner, att jämföra med 189 miljoner föregående år.

Det är respektabla siffror.

Jag vet att det för många klubbar och organisationer är väldigt viktiga tillskott till den vardagliga verksamheten. 

Som i sin tur är till godo för hela Sverige, för vår folkhälsa och samhällsnytta till vilka föreningslivet bidrar mer än någon annan rörelse.

Riksidrottsförbundet har räknat ut att nära 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening och att det ideella arbete som 800 000 ledare årligen lägger ner skulle vara värt 20 miljarder om de varit avlönade.

Behovet större än någonsin

Då vi går in den höst som väntar blir deras uppdrag än viktigare. Behovet av eldsjälar och föreningshjältar för att hantera de åtgärder en pandemi ser ut att orsaka även ett bra tag framöver, kommer att kräva mer och fler.

Vi är stolta över förmånen att vara en aktör som bidrar till en del av de arbetet.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.