”Vi vet att Folkspel gör skillnad”

Uppemot 17 miljarder sedan starten.

Över 200 miljoner senaste verksamhetsåret.

Vi vet att överskottet från ideella Folkspel gjort och gör skillnad för föreningslivet.

Efter en – minst sagt – annorlunda sommar går ideella Folkspel in i en ny säsong. Låt vara att Sverigelotten rullar på året om, söndag 23 augusti är det premiär för dragloket Bingolotto.

Enastående siffror

Ska vi tala idrottsspråk kommer vi till avspark, nedsläpp, uppkast, med ett mycket gott självförtroende. Detta efter en vår som var över förväntan för vår del.

Som för alla fanns det självklart en stor oro i och med att en global pandemi vände upp och ner på hela världen, inte enbart medicinskt. 

För många branscher innebar det omfattande ekonomiska kriser. För några andra – exempelvis bygg– och dagligvaruhandeln – var det tvärtom. Även vi på Folkspel stod på den vinnande planhalvan, om man nu kan uttrycka sig så i den största världskrisen sedan andra världskriget. 

I takt med covid19 avslutades säsongen 2019/2020 på ett enastående vis med siffror långt över våra prognoser, inte minst då det handlade om BingoLotto.

Det handlade givetvis om ett fantastiskt program innehållande spänning, vinnare, underhållning och ett suveränt programledarskap av Lotta Engberg. Men jag vill också tro att omsorgen om vårt föreningsliv spelade in då vi vecka efter vecka ökade vår försäljning och uppnådde siffror som var de bästa på 15 år. Att det, via nyttjande av våra lotterier, BingoLotto och Sverigelotten, fanns en stor medvetenhet i att stödja sina lokala föreningar i ett mycket utsatt läge med inställda cuper, lopp, tävlingar, matcher och andra inkomstbringande arrangemang. 

Betydelsen av så mycket pengar

Det är också för att ge föreningslivet växtkraft och göra Sverige bättre som vi på ideella Folkspel finns till genom att hela vårt överskott går tillbaka till våra medlemmar.

Sedan starten 1991 närmar sig den totala summan 17 miljarder.

För senaste verksamhetsåret kommer det att landa på över 200 miljoner, att jämföra med 189 miljoner föregående år.

Det är respektabla siffror.

Jag vet att det för många klubbar och organisationer är väldigt viktiga tillskott till den vardagliga verksamheten. 

Som i sin tur är till godo för hela Sverige, för vår folkhälsa och samhällsnytta till vilka föreningslivet bidrar mer än någon annan rörelse.

Riksidrottsförbundet har räknat ut att nära 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening och att det ideella arbete som 800 000 ledare årligen lägger ner skulle vara värt 20 miljarder om de varit avlönade.

Behovet större än någonsin

Då vi går in den höst som väntar blir deras uppdrag än viktigare. Behovet av eldsjälar och föreningshjältar för att hantera de åtgärder en pandemi ser ut att orsaka även ett bra tag framöver, kommer att kräva mer och fler.

Vi är stolta över förmånen att vara en aktör som bidrar till en del av de arbetet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.