”Vi vet att Folkspel gör skillnad”

Uppemot 17 miljarder sedan starten.

Över 200 miljoner senaste verksamhetsåret.

Vi vet att överskottet från ideella Folkspel gjort och gör skillnad för föreningslivet.

Efter en – minst sagt – annorlunda sommar går ideella Folkspel in i en ny säsong. Låt vara att Sverigelotten rullar på året om, söndag 23 augusti är det premiär för dragloket Bingolotto.

Enastående siffror

Ska vi tala idrottsspråk kommer vi till avspark, nedsläpp, uppkast, med ett mycket gott självförtroende. Detta efter en vår som var över förväntan för vår del.

Som för alla fanns det självklart en stor oro i och med att en global pandemi vände upp och ner på hela världen, inte enbart medicinskt. 

För många branscher innebar det omfattande ekonomiska kriser. För några andra – exempelvis bygg– och dagligvaruhandeln – var det tvärtom. Även vi på Folkspel stod på den vinnande planhalvan, om man nu kan uttrycka sig så i den största världskrisen sedan andra världskriget. 

I takt med covid19 avslutades säsongen 2019/2020 på ett enastående vis med siffror långt över våra prognoser, inte minst då det handlade om BingoLotto.

Det handlade givetvis om ett fantastiskt program innehållande spänning, vinnare, underhållning och ett suveränt programledarskap av Lotta Engberg. Men jag vill också tro att omsorgen om vårt föreningsliv spelade in då vi vecka efter vecka ökade vår försäljning och uppnådde siffror som var de bästa på 15 år. Att det, via nyttjande av våra lotterier, BingoLotto och Sverigelotten, fanns en stor medvetenhet i att stödja sina lokala föreningar i ett mycket utsatt läge med inställda cuper, lopp, tävlingar, matcher och andra inkomstbringande arrangemang. 

Betydelsen av så mycket pengar

Det är också för att ge föreningslivet växtkraft och göra Sverige bättre som vi på ideella Folkspel finns till genom att hela vårt överskott går tillbaka till våra medlemmar.

Sedan starten 1991 närmar sig den totala summan 17 miljarder.

För senaste verksamhetsåret kommer det att landa på över 200 miljoner, att jämföra med 189 miljoner föregående år.

Det är respektabla siffror.

Jag vet att det för många klubbar och organisationer är väldigt viktiga tillskott till den vardagliga verksamheten. 

Som i sin tur är till godo för hela Sverige, för vår folkhälsa och samhällsnytta till vilka föreningslivet bidrar mer än någon annan rörelse.

Riksidrottsförbundet har räknat ut att nära 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening och att det ideella arbete som 800 000 ledare årligen lägger ner skulle vara värt 20 miljarder om de varit avlönade.

Behovet större än någonsin

Då vi går in den höst som väntar blir deras uppdrag än viktigare. Behovet av eldsjälar och föreningshjältar för att hantera de åtgärder en pandemi ser ut att orsaka även ett bra tag framöver, kommer att kräva mer och fler.

Vi är stolta över förmånen att vara en aktör som bidrar till en del av de arbetet.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.