”Vi vet att Folkspel gör skillnad”

Uppemot 17 miljarder sedan starten.

Över 200 miljoner senaste verksamhetsåret.

Vi vet att överskottet från ideella Folkspel gjort och gör skillnad för föreningslivet.

Efter en – minst sagt – annorlunda sommar går ideella Folkspel in i en ny säsong. Låt vara att Sverigelotten rullar på året om, söndag 23 augusti är det premiär för dragloket Bingolotto.

Enastående siffror

Ska vi tala idrottsspråk kommer vi till avspark, nedsläpp, uppkast, med ett mycket gott självförtroende. Detta efter en vår som var över förväntan för vår del.

Som för alla fanns det självklart en stor oro i och med att en global pandemi vände upp och ner på hela världen, inte enbart medicinskt. 

För många branscher innebar det omfattande ekonomiska kriser. För några andra – exempelvis bygg– och dagligvaruhandeln – var det tvärtom. Även vi på Folkspel stod på den vinnande planhalvan, om man nu kan uttrycka sig så i den största världskrisen sedan andra världskriget. 

I takt med covid19 avslutades säsongen 2019/2020 på ett enastående vis med siffror långt över våra prognoser, inte minst då det handlade om BingoLotto.

Det handlade givetvis om ett fantastiskt program innehållande spänning, vinnare, underhållning och ett suveränt programledarskap av Lotta Engberg. Men jag vill också tro att omsorgen om vårt föreningsliv spelade in då vi vecka efter vecka ökade vår försäljning och uppnådde siffror som var de bästa på 15 år. Att det, via nyttjande av våra lotterier, BingoLotto och Sverigelotten, fanns en stor medvetenhet i att stödja sina lokala föreningar i ett mycket utsatt läge med inställda cuper, lopp, tävlingar, matcher och andra inkomstbringande arrangemang. 

Betydelsen av så mycket pengar

Det är också för att ge föreningslivet växtkraft och göra Sverige bättre som vi på ideella Folkspel finns till genom att hela vårt överskott går tillbaka till våra medlemmar.

Sedan starten 1991 närmar sig den totala summan 17 miljarder.

För senaste verksamhetsåret kommer det att landa på över 200 miljoner, att jämföra med 189 miljoner föregående år.

Det är respektabla siffror.

Jag vet att det för många klubbar och organisationer är väldigt viktiga tillskott till den vardagliga verksamheten. 

Som i sin tur är till godo för hela Sverige, för vår folkhälsa och samhällsnytta till vilka föreningslivet bidrar mer än någon annan rörelse.

Riksidrottsförbundet har räknat ut att nära 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening och att det ideella arbete som 800 000 ledare årligen lägger ner skulle vara värt 20 miljarder om de varit avlönade.

Behovet större än någonsin

Då vi går in den höst som väntar blir deras uppdrag än viktigare. Behovet av eldsjälar och föreningshjältar för att hantera de åtgärder en pandemi ser ut att orsaka även ett bra tag framöver, kommer att kräva mer och fler.

Vi är stolta över förmånen att vara en aktör som bidrar till en del av de arbetet.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.