”Vi vet att Folkspel gör skillnad”

Uppemot 17 miljarder sedan starten.

Över 200 miljoner senaste verksamhetsåret.

Vi vet att överskottet från ideella Folkspel gjort och gör skillnad för föreningslivet.

Efter en – minst sagt – annorlunda sommar går ideella Folkspel in i en ny säsong. Låt vara att Sverigelotten rullar på året om, söndag 23 augusti är det premiär för dragloket Bingolotto.

Enastående siffror

Ska vi tala idrottsspråk kommer vi till avspark, nedsläpp, uppkast, med ett mycket gott självförtroende. Detta efter en vår som var över förväntan för vår del.

Som för alla fanns det självklart en stor oro i och med att en global pandemi vände upp och ner på hela världen, inte enbart medicinskt. 

För många branscher innebar det omfattande ekonomiska kriser. För några andra – exempelvis bygg– och dagligvaruhandeln – var det tvärtom. Även vi på Folkspel stod på den vinnande planhalvan, om man nu kan uttrycka sig så i den största världskrisen sedan andra världskriget. 

I takt med covid19 avslutades säsongen 2019/2020 på ett enastående vis med siffror långt över våra prognoser, inte minst då det handlade om BingoLotto.

Det handlade givetvis om ett fantastiskt program innehållande spänning, vinnare, underhållning och ett suveränt programledarskap av Lotta Engberg. Men jag vill också tro att omsorgen om vårt föreningsliv spelade in då vi vecka efter vecka ökade vår försäljning och uppnådde siffror som var de bästa på 15 år. Att det, via nyttjande av våra lotterier, BingoLotto och Sverigelotten, fanns en stor medvetenhet i att stödja sina lokala föreningar i ett mycket utsatt läge med inställda cuper, lopp, tävlingar, matcher och andra inkomstbringande arrangemang. 

Betydelsen av så mycket pengar

Det är också för att ge föreningslivet växtkraft och göra Sverige bättre som vi på ideella Folkspel finns till genom att hela vårt överskott går tillbaka till våra medlemmar.

Sedan starten 1991 närmar sig den totala summan 17 miljarder.

För senaste verksamhetsåret kommer det att landa på över 200 miljoner, att jämföra med 189 miljoner föregående år.

Det är respektabla siffror.

Jag vet att det för många klubbar och organisationer är väldigt viktiga tillskott till den vardagliga verksamheten. 

Som i sin tur är till godo för hela Sverige, för vår folkhälsa och samhällsnytta till vilka föreningslivet bidrar mer än någon annan rörelse.

Riksidrottsförbundet har räknat ut att nära 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening och att det ideella arbete som 800 000 ledare årligen lägger ner skulle vara värt 20 miljarder om de varit avlönade.

Behovet större än någonsin

Då vi går in den höst som väntar blir deras uppdrag än viktigare. Behovet av eldsjälar och föreningshjältar för att hantera de åtgärder en pandemi ser ut att orsaka även ett bra tag framöver, kommer att kräva mer och fler.

Vi är stolta över förmånen att vara en aktör som bidrar till en del av de arbetet.

Folkspels serie Eldsjälar

Folkspel - Om Folkspels överskott med Anna och Emil Jönsson Haag
Folkspel - Vi ger allt 2020!
Upsala Studenters IF
Örebro Simallians
Karlstad Segelsällskapv
Jönköping Curling Club

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.