"Vi är stolta över både oss och er"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

294 nya miljoner. Att addera till de 17,5 miljarder vi betalat ut sedan tidigare.

Klart vi på ideella Folkspel är mäkta stolta över det vi bidrar med. Men kanske framförallt av det imponerande arbete som landets klubbar och organisationer lägger ner i syfte att skapa intäkter till sin förening.

Ingen annan rörelse tar ett större samhällsansvar. 

Oavsett idrott, pengar behövs överallt. Foto: TT

Det är höst med allt vad det innebär. För oss på Folkspel handlar det bland annat om att presentera den behållning vi haft det stora nöjet att betala ut till det föreningsliv som sålt lotter från oss under senaste verksamhetsåret.

2022/2023 landar det på 294 miljoner kronor. Totalt under de 32 år vi funnits uppgår summan till drygt 17,5 miljarder och enbart de sista fem åren är överskottet 1,4 miljarder kronor.

Det räcker inte till allt – men gör tveklöst skillnad. 

Livsviktig forskning, nya bollar, anmälningsavgifter till cuper, en buffert som gör det möjligt för alla att vara med, det överskott som utgår från försäljningen av de lotter vi tillhandahåller används på olika vis.

Vi breddar den bästa vägen

Som – det är jag övertygad om – alla leder till ett friskare och bättre samhälle.

Ni som läser min blogg vet att jag ser föreningslivet som den absolut framgångsrikaste vägen i kampen mot våld, gängkriminalitet, fysisk och psykisk ohälsa. Likaså det i särklass framgångsrikaste receptet för en fungerande inkludering.

Responsen vi fått och får, från de vi verkar och finns till för, ger oss ny energi att även fortsatt arbeta hårt för att skapa intäktsmöjligheter för det föreningsliv vi är överens om är unikt.

I sammanhanget försöker Folkspel alltid att inta en ödmjuk profil. Vi finns till för våra föreningar, de är alla vårt varför, det är dem vi jobbar för.

Jag vill dock ändå lyfta fram några reaktioner på det överskott som betalats ut senaste verksamhetsåret.

Och, till sist,men inte minst

Här är bara några av många glada tillrop från föreningslivet i samband med att vi presenterade behållningen 

Karin Torneklint, Sportchef på Bandyförbundet:

”Det är fantastiskt att bandyn ännu en gång får ett så fint tillskott till sin verksamhet. Dessa intäkter är helt ovärderliga för att vår ungdomsidrott skall fortsätta utvecklas. Vi vet att alla ledare, våra nya bandyhallar och föreningarnas ungdomsverksamhet har lyft bandyn och ger fler chans att testa vår magiska vinteridrott. Så tusen tack Folkspel.”

Jan Larsson, Svenska Friidrottsförbundet:

”Vårt fina och framgångsrika samarbete med Folkspel fortsätter och har det senaste verksamhetsåret genererat 2 479 369 kronor i nya intäkter till våra föreningar. Vi ser en stor potential för föreningarna att öka sina intäkter ytterligare i samarbetet med Folkspel. Därför har vi nu förstärkt vår organisation i syfte att utveckla, och vara en resurs för föreningarna, i detta arbete.”

Martin Fredin, ordförande IBF Falun, barn– och ungdom:

”Tack vare vår försäljning av Bingolotter kan vi skicka 200 barn och 30 ledare på en helt kostnadsfri cup, samt att vi kan hjälpa flera spelare som har det tufft ekonomiskt med träningsavgifter och material, vilket är helt fantastiskt”, säger Mattias Fredin, ordförande i IBF Falun Ungdom & Barn.

Även om Riksidrottsförbundet, vars föreningar tillsammans tjänade 228 miljoner, på alla sätt och vis är vår största medlem representerar Folkspel även livsviktiga organisationer som exempelvis Bröstcancerförbundet.

Så här kommenterade Marit Jenset, generalsekreterare i Bröstcancerförbundet årets siffra, som under senaste verksamhetsåret inneburit en intäkt på över två miljoner kronor:

”Vi och våra bröstcancerföreningar är stolta över att vara en del av Folkspel. Tack vara försäljning av Sverigelotten och Bingolotto får vi in livsviktiga bidrag till forskning om bröstcancer och stöd åt drabbade.”

Vi tackar för alla vackra ord.

Vi är stolta över både oss och er.

Tack alla för ett gott samarbete som gör skillnad!

Hans Sahlin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen