Så många som kan känna stolthet
Vilket fantastiskt fotbollslandslag vi har. Tack vare ett unikt föreningsliv. Det får mig verkligen att känna stolthet.
Oavsett hur det slutar i kvartsfinalen mot England har vårt blågula landslag svarat för en enastående prestation i Ryssland.
Även utan en lång skåning.
Global föreningskarta
Världens största idrottsmästerskap sätter dessutom blågult föreningsliv på den globala kartan.
Om jag säger IFK Klagshamn (Skåne), Medskogsbrons SK (Medelpad) och Sandåkerns SK (Västerbotten) – vad svarar ni då?
Kanske att det är ett tvärsnitt av fantastiska föreningar som ser till att hålla barn och ungdomar i rörelse.
Att där finns hjältar som säljer korv och lotter för att ge tjejer och killar förutsättningar till en aktiv och välorganiserad fritid.
Öppet för alla
Att de har en öppen verksamhet där alla, oavsett bakgrund och färdighet, är välkomna.
Att där finns ett regelverk om sunda värderingar och att nummer 1 är att bidra till goda samhällsmedborgare.
Helt korrekt.
Dessutom ger en bra och klarsynt föreningskultur i slutänden även elitutövare att hålla tummarna för i TV-soffan och skapa fotbollsfeber på gator, torg och pubar
Hörde inför succén österut att experter ondgjorde sig över att det inte finns en enda allsvensk spelare med i förbundskapten Janne Anderssons trupp, att det är en signal om hur det står till med kvalitén på hemmaplan då alla uttagna kommer från utländska klubbar.
Jag väljer att se det helt annorlunda och som ett bevis på vilken fantastisk bredd och verksamhet det finns ute i vårt avlånga land.
För hur har de hamnat där?
Första stapplande stegen
Medveten om att de spelare vi skickat till Ryssland förädlats i ett antal storklubbars akademier, har en majoritet tagit sina första stapplande fotbollssteg i mindre föreningar och med duktiga ledare, eldsjälar och förebilder inspirerats till att ta sig hela vägen till eliten, landslaget och VM.
Robin Olsen har bland annat representerat IFK Klagshamn innan han hamnade i Malmö FF och FC Köpenhamn. Vår stjärna och matchhjälte mot Schweiz, Emil Forsberg, startade sin karriär i lilla Medskogsbrons SK. Anfallshoppet Marcus Berg har IFK Velen och Torsby IF i Värmland att tacka för mycket. Mikael Lustig hade inte tagit sig till skotska Celtic och världsmästerskapen utan Sandåkerns SK.
Jag fortsätter gärna med Påarps GIF (Andreas Granqvist), Arlövs IF (Pontus Jansson), IFK Värnamo (Victor Claesson), Azalea BK (Gustav Svensson), Jimmy Durmaz (BK Forward), Isaac Kiese Thelin (Karlslunds IF), Sebastian Larsson (IFK Eskilstuna) och Martin Olsson (Högaborg)…
Ni förstår själva…
Föreningar med dagligt slit
Som sagt, det handlar inte om de stora elitklubbarna med ekonomiska muskler. Vi pratar om mindre föreningar som dagligen sliter stenhårt för att erbjuda sina ungdomar en sund och utvecklande miljö.
Som fotbollsälskare är jag oerhört stolt över vad killarna uträttat så här långt.
Det som känns mest och varmast i bröstet är det dock att ett antal mindre klubbar i vårt föreningsliv gjort det möjligt.
Ni som medverkat till spelarnas utveckling och fortsatta intresse i riktigt unga år ska självklart känna extra delaktighet i den VM-hype som råder.
Den svenska truppen är inte i närheten av den stjärnstatus som merparten av våra motståndare har. Samtidigt är det som står på ett papper inte avgörande i idrott.
Det har vi sett så många exempel på. Inte minst med svenska lag och deltagare, som inte sällan är som bäst när de slår ur underläge.
Förklaringen
Hur det kommer sig att våra internationella idrottsrepresentanter presterar som mest när omgivningen tror som minst?
Enligt mig handlar det till stor del om det grundliga arbete som gjorts för våra unga tjejer och killar. Det som – om vi pratar lagidrott – handlar om kamratskap, solidaritet och att kämpa för varandra.
Värderingar vår förbundskapten, som i den lilla Halmstadklubben Alets IF tog sina första steg som tränare efter att ha varit föreningen trogen som spelare, vuxit upp med.
Tro mig, där lärde sig Janne Andersson vad det verkligen går ut på.
Heja Sverige.
Och heja alla er därute, som med er fantastiska och unika verksamhet är en stor anledning att vi är en av åtta nationer som fortfarande är kvar i turneringen.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar