Låt dem sova och bli mer alerta
Redan i slutet av 90-talet hörde jag talas om Bunkefloprojektet. Fotbollsklubben Bunkeflo IF samverkade med Universitetssjukhuset i Malmö och olika skolor. Syftet var att under hela grundskoletiden och dagligen erbjuda elever en timmes aktivitet varje dag och utifrån det sedan kunna styrka vilka fördelar, såväl fysiskt som psykiskt, det innebar.
Tyvärr blev det vardag
Dessutom var en grundtanke att aktivera även de som inte var med i någon idrottsförening på sin fritid.
Projektet hyllades under en lång tid och över hela landet.
Sedan blev det som med så många andra goda företeelser. Det blir en del av vardagen, nyhetens behag går över och det hela läggs lite åt sidan och hamnar i glömska.
Jag har förstått att det skånska projektet lever vidare och jag begriper att en av initiativtagarna, läkaren Per Gärdsell, är besviken på att genomslaget i svenska grundskolor inte blivit större och mer omfattande efter det mottagande och all publicitet i starten.
Likaså då han säger att schemalagd idrott bör betraktas som ett kärnämne och att den merkostnad det skulle innebära under grundskoletiden på sikt skulle bli en enorm vinst för samhället, eller som Gärdsell påpekar; ”har vi råd att inte ha råd?”
Måste få uppmärksamhet
Förhoppningsvis får ”Bunkefloprojektet” åter den uppmärksamhet som det förtjänar.
Kanske tack vare en före detta stavhoppare på elitnivå, som efter karriären studerade till läkare. Det handlar om Jesper Fritz, som 2013 började titta på just ”Bunkefloprojektet” och som häromveckan disputerade kring barns fysiska aktiviteter i skolan. Det Fritz kommit fram till är sensationella rön kring studieresultaten med en lektionstimme idrott varje dag. Inte minst gäller det pojkar.
Han säger i en intervju med Sydsvenskan:
”Pojkarna med extra skolidrott förbättrade sina slutbetyg i nionde klass. I denna grupp minskade även andelen individer som inte klarade behörighetskraven till gymnasial utbildning. Hos flickorna kunde inga akademiska gynnsamma effekter registreras. Kanske för att de redan har höga nivåer. Pojkarna påverkas på ett helt annat sätt.”
Lyssna på sömnforskaren
I Dagens Nyheter kan jag också läsa om morgontrötta tonårsbarn. En sömnforskare vid namn Torbjörn Åkerstedt påpekar att det inte handlar om lathet, utan ett biologiskt beteende. Inträde i puberteten innebär ökad hormontillväxt och att hjärnan växer, vilket kräver mer energi och ökad trötthet på morgonen.
I tonåren är man helt enkelt programmerad för att sova längre på morgonen.
Med ovanstående fakta i bagaget blir åtminstone mina reflektioner följande:
1. Att ägna ämnen som exempelvis matematik större kraft är helt okej. Med inte på bekostnad av fysiska aktiviteter. Det sistnämnda är uppenbart så viktigt att vi inte har råd att spara på det.
2. Låt barn i tonåren sova lite längre. Börja skolan 10.00 – men starta dagen med en timmes fysisk aktivitet 09.00.
Jag har i debatten även hört röster som talar om att alla faktiskt inte gillar att spela innebandy eller fotboll eller faktiskt känner sig obekväma i den gemensamma duschen.
Köper det. Men för mig kan en idrottslektion även innebära en långpromenad i lugn takt…
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar