Låt dem sova och bli mer alerta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrotten har och tar ett stort ansvar för ungdomars hälsa. Jag skulle gärna se att även skolan bidrar ytterligare. Gärna med längre sovmorgon följt av en timmes fysisk aktivitet varje dag.
Sömnforskare Torbjörn Åkerstedt påpekar att trötta elever inte handlar om lathet, utan om ett biologiskt beteende och därmed naturlig trötthet på morgonen. Foto: TT

 

Redan i slutet av 90-talet hörde jag talas om Bunkefloprojektet. Fotbollsklubben Bunkeflo IF samverkade med Universitetssjukhuset i Malmö och olika skolor. Syftet var att under hela grundskoletiden och dagligen erbjuda elever en timmes aktivitet varje dag och utifrån det sedan kunna styrka vilka fördelar, såväl fysiskt som psykiskt, det innebar.

Tyvärr blev det vardag

Dessutom var en grundtanke att aktivera även de som inte var med i någon idrottsförening på sin fritid.

Projektet hyllades under en lång tid och över hela landet. 

Sedan blev det som med så många andra goda företeelser. Det blir en del av vardagen, nyhetens behag går över och det hela läggs lite åt sidan och hamnar i glömska.

Jag har förstått att det skånska projektet lever vidare och jag begriper att en av initiativtagarna, läkaren Per Gärdsell, är besviken på att genomslaget i svenska grundskolor inte blivit större och mer omfattande efter det mottagande och all publicitet i starten.

Likaså då han säger att schemalagd idrott bör betraktas som ett kärnämne och att den merkostnad det skulle innebära under grundskoletiden på sikt skulle bli en enorm vinst för samhället, eller som Gärdsell påpekar; ”har vi råd att inte ha råd?” 

Måste få uppmärksamhet

Förhoppningsvis får ”Bunkefloprojektet” åter den uppmärksamhet som det förtjänar.

Kanske tack vare en före detta stavhoppare på elitnivå, som efter karriären studerade till läkare. Det handlar om Jesper Fritz, som 2013 började titta på just ”Bunkefloprojektet” och som häromveckan disputerade kring barns fysiska aktiviteter i skolan. Det Fritz kommit fram till är sensationella rön kring studieresultaten med en lektionstimme idrott varje dag. Inte minst gäller det pojkar.

Han säger i en intervju med Sydsvenskan:

”Pojkarna med extra skolidrott förbättrade sina slutbetyg i nionde klass. I denna grupp minskade även andelen individer som inte klarade behörighetskraven till gymnasial utbildning. Hos flickorna kunde inga akademiska gynnsamma effekter registreras. Kanske för att de redan har höga nivåer. Pojkarna påverkas på ett helt annat sätt.”

Lyssna på sömnforskaren

I Dagens Nyheter kan jag också läsa om morgontrötta tonårsbarn. En sömnforskare vid namn Torbjörn Åkerstedt påpekar att det inte handlar om lathet, utan ett biologiskt beteende. Inträde i puberteten innebär ökad hormontillväxt och att hjärnan växer, vilket kräver mer energi och ökad trötthet på morgonen.

I tonåren är man helt enkelt programmerad för att sova längre på morgonen.

Med ovanstående fakta i bagaget blir åtminstone mina reflektioner följande:

1. Att ägna ämnen som exempelvis matematik större kraft är helt okej. Med inte på bekostnad av fysiska aktiviteter. Det sistnämnda är uppenbart så viktigt att vi inte har råd att spara på det.

2. Låt barn i tonåren sova lite längre. Börja skolan 10.00 – men starta dagen med en timmes fysisk aktivitet 09.00.

Jag har i debatten även hört röster som talar om att alla faktiskt inte gillar att spela innebandy eller fotboll eller faktiskt känner sig obekväma i den gemensamma duschen.

Köper det. Men för mig kan en idrottslektion även innebära en långpromenad i lugn takt…

Hans Sahlin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.