Det här hade vi aldrig kunnat föreställa oss

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi på Folkspel har under många år pratat om att driva en kampanj för att påvisa hur ett nedmonterat föreningsliv skulle se ut och vilka konsekvenser det skulle få. Detta genom att symboliskt släcka ner hallar, planer och anläggningar. Nu är det ett mörker och scenario som dessvärre ser ut att kunna bli verklighet.

Jag är bekymrad. Riktigt orolig, till och med. 

Den ekonomiska verklighet vi befinner oss i kan få konsekvenser för föreningslivet som vi aldrig kunna föreställa oss. Dagligen kommer det rapporter om simbassänger som inte kan värmas upp som tidigare. Idrottshallar där elkostnaderna för belysning blir helt absurda. Isbanor som inte kan frysas.

Lokala vintersport i främst de södra delarna av landet som redan nu funderar på att ställa in kommande säsong då produktionen av konstsnö blir astronomiskt dyr.

Höjs från 350 000 till 1 miljon

Jag lyssnar på representanter för en av landets största ungdomsföreningar i handboll – Önnereds HK – som  befarar elkostnader som är tre gånger så höga än i ett normaltillstånd. Eller en höjning från 350 000 kronor upp till en miljon.

Det kan självklart komma att bli förödande för många. Inte minst de som driver sin verksamhet i egen regi.

Frågan är vad som måste göras?

Jag utgår från att landets kommuner är med och tar ett ansvar. Exempelvis som i Falköping. Där har kommunen tagit tillbaka driften av skidanläggningen på Mösseberg och från Falköping Alpin.

Hoppas politikerna förstår

Dessutom hoppas jag att våra styrande politiker verkligen förstår vikten av ett fungerande föreningsliv. Inte minst i de strama tider vi upplever. En nedmonterad fritidsverksamhet kommer i förlängningen att kosta samhället miljarder. Det har Sverige definitivt inte råd med.  

Inom några veckor presenterar vi överskottssiffrorna för senaste verksamhetsåret. Jag tänker inte här och nu avslöja hur mycket vi på Folkspel betalar ut till föreningar vi representerar som sålt lotter. Däremot meddela att det handlar om riktigt stora pengar.

Bland annat till Rädda Barnen.

 Jag vill dessutom poängtera att det inte enbart handlar om klubbar inom idrottsrörelsen, även om de utgör en stor majoritet. Utöver Riksidrottsförbundet har vi ytterligare 71 Riksorganisationer som medlemmar i vår ideella organisation.

Några av dem är kopplade till direkt livsviktiga insatser. Tänker exempelvis på Bröstcancerförbundet, på Prostatacancerförbundet, på Riksförbundet HjärtLung och Hjärtebarnsfonden. Gemensamt är att de bland annat bedriver forskning, bidrar med anhörigstöd, upplysning och utbildning. Allt i syfte att underlätta en svår och jobbig situation för de som drabbas av allvarlig sjukdom.

”Stopp! Min Kropp!”

En annan medlem som vi har ett nära samarbete med är Rädda Barnen. Vecka 41 (10–16) oktober har de extra fokus på sitt projekt, ”Stopp! Min Kropp!”, ett initiativ som genom upplysning och utbildning syftar till att motverka våld och sexuella övergrepp mot barn.

Under veckan väntar dagligen olika teman.

Ambitionen med detta viktiga projekt är att skolan och föreningslivet gemensamt ska arbeta med frågorna kring barns rätt till trygghet.

På raddabarnen.se finns mer att läsa om ett oerhört viktigt projekt som i den bästa av världar inte hade behövts.

Läser i Göteborgs-Posten en text från TT (Tidningarnas Telegrambyrå) där Helena Folcker på laget.se uttrycker en stor oro över den ekonomiska situation som även drabbar föreningslivet. Bland annat pekar hon på att allt fler klubbar hör av sig om familjers behov av att delbetala sina avgifter, att de tuffa ekonomiska omständigheter vi upplever kan leda till att flertalet helt enkelt inte har råd att med den tidigare så givna fritidsverksamheten.

Det är självklart också en signal att ta på största allvar.

Kan vi inte erbjuda våra barn- och ungdomar allt det goda som föreningslivet för med sig har vi ett monumentalt hälsoproblem framför oss.

Ett gigantiskt mörker över landets viktigare rörelse vi aldrig kunde föreställa oss

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen