Det här hade vi aldrig kunnat föreställa oss

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi på Folkspel har under många år pratat om att driva en kampanj för att påvisa hur ett nedmonterat föreningsliv skulle se ut och vilka konsekvenser det skulle få. Detta genom att symboliskt släcka ner hallar, planer och anläggningar. Nu är det ett mörker och scenario som dessvärre ser ut att kunna bli verklighet.

Jag är bekymrad. Riktigt orolig, till och med. 

Den ekonomiska verklighet vi befinner oss i kan få konsekvenser för föreningslivet som vi aldrig kunna föreställa oss. Dagligen kommer det rapporter om simbassänger som inte kan värmas upp som tidigare. Idrottshallar där elkostnaderna för belysning blir helt absurda. Isbanor som inte kan frysas.

Lokala vintersport i främst de södra delarna av landet som redan nu funderar på att ställa in kommande säsong då produktionen av konstsnö blir astronomiskt dyr.

Höjs från 350 000 till 1 miljon

Jag lyssnar på representanter för en av landets största ungdomsföreningar i handboll – Önnereds HK – som  befarar elkostnader som är tre gånger så höga än i ett normaltillstånd. Eller en höjning från 350 000 kronor upp till en miljon.

Det kan självklart komma att bli förödande för många. Inte minst de som driver sin verksamhet i egen regi.

Frågan är vad som måste göras?

Jag utgår från att landets kommuner är med och tar ett ansvar. Exempelvis som i Falköping. Där har kommunen tagit tillbaka driften av skidanläggningen på Mösseberg och från Falköping Alpin.

Hoppas politikerna förstår

Dessutom hoppas jag att våra styrande politiker verkligen förstår vikten av ett fungerande föreningsliv. Inte minst i de strama tider vi upplever. En nedmonterad fritidsverksamhet kommer i förlängningen att kosta samhället miljarder. Det har Sverige definitivt inte råd med.  

Inom några veckor presenterar vi överskottssiffrorna för senaste verksamhetsåret. Jag tänker inte här och nu avslöja hur mycket vi på Folkspel betalar ut till föreningar vi representerar som sålt lotter. Däremot meddela att det handlar om riktigt stora pengar.

Bland annat till Rädda Barnen.

 Jag vill dessutom poängtera att det inte enbart handlar om klubbar inom idrottsrörelsen, även om de utgör en stor majoritet. Utöver Riksidrottsförbundet har vi ytterligare 71 Riksorganisationer som medlemmar i vår ideella organisation.

Några av dem är kopplade till direkt livsviktiga insatser. Tänker exempelvis på Bröstcancerförbundet, på Prostatacancerförbundet, på Riksförbundet HjärtLung och Hjärtebarnsfonden. Gemensamt är att de bland annat bedriver forskning, bidrar med anhörigstöd, upplysning och utbildning. Allt i syfte att underlätta en svår och jobbig situation för de som drabbas av allvarlig sjukdom.

”Stopp! Min Kropp!”

En annan medlem som vi har ett nära samarbete med är Rädda Barnen. Vecka 41 (10–16) oktober har de extra fokus på sitt projekt, ”Stopp! Min Kropp!”, ett initiativ som genom upplysning och utbildning syftar till att motverka våld och sexuella övergrepp mot barn.

Under veckan väntar dagligen olika teman.

Ambitionen med detta viktiga projekt är att skolan och föreningslivet gemensamt ska arbeta med frågorna kring barns rätt till trygghet.

På raddabarnen.se finns mer att läsa om ett oerhört viktigt projekt som i den bästa av världar inte hade behövts.

Läser i Göteborgs-Posten en text från TT (Tidningarnas Telegrambyrå) där Helena Folcker på laget.se uttrycker en stor oro över den ekonomiska situation som även drabbar föreningslivet. Bland annat pekar hon på att allt fler klubbar hör av sig om familjers behov av att delbetala sina avgifter, att de tuffa ekonomiska omständigheter vi upplever kan leda till att flertalet helt enkelt inte har råd att med den tidigare så givna fritidsverksamheten.

Det är självklart också en signal att ta på största allvar.

Kan vi inte erbjuda våra barn- och ungdomar allt det goda som föreningslivet för med sig har vi ett monumentalt hälsoproblem framför oss.

Ett gigantiskt mörker över landets viktigare rörelse vi aldrig kunde föreställa oss

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.