Ur det lilla kommer det stora

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Spelen i Kina börjar närma sig slutet. Det ser ut att bli det framgångsrikaste någonsin för svensk vintersport. Alla blågula medaljer är givetvis värda den största respekt. Och Nils van der Poel bidrar med mer än så.   

Uppslutning i Nils van der Poels hemstad, Trollhättan. Hans före detta tränare Bengt Olofsson (i rutig skjorta) och pappa Göran van der Poel följer Nils lopp på 10 000 meter skridsko vid vinter-OS i Peking.

Ska inte hymla med att de nästan utomjordiska prestationer Nils van der Poel utförde känns extra varmt i hjärtat. 

Varför jag lyfter en framför många andra medaljörer?

Hans bragder

Egentligen räcker bragderna denne stod för som förklaring. 

Sedan finns det ett ytterligare parametrar som påverkar mina känslor. 

Jag är en äkta trollhättebo och tillåter mig att bli en aning provinsiell. Det Nils svarat för är givetvis den bästa PR Trollhättan kan få. Han har visat att det går att bli bäst i världen oavsett varifrån man kommer. Vi pratar dessutom om en stad som gjort sig ökänd för ideliga bilbränder och en ohygglig skoltragedi.

En 25-åring har visat att det finns andra vägar att ta.

SK Trollhättan är en av många idrottsföreningar i min stad. Med begränsade resurser utförs ett fantastiskt arbete med barn– och ungdomar i Slättbergshallen. Med Nils framgångar hoppas jag att klubben har en ljus framtid. Vet vilken stöttning unge herr van der Poel haft av fantastiska ledare och jordnära eldsjälar. 

Jag är övertygad om att han delar sina dubbla guld med många i skridskoklubben och att det är det som glädjer honom mest. 

Med sin inställning

Likaså kan jag mycket väl se Nils som en liknande eldsjäl i en förening om ett antal år. Med sin genuina inställning till livet i stort vet han vad det betyder för andra.

Jag hoppas också att förbundet och andra skridskoföreningar tar tillvara på den boom som borde vara självklar ett bra tag framöver. Kanske likt den effekt Björn Borg hade på svensk tennis en gång i tiden. Några år efter dennes framgångar ”ägde” Sverige världens baslinjer. Likadant med Stenmark. Hur många började inte att åka utför efter ”Stenis” uppvisningar i pister och hang?

En stor del av dagens unga generation har förmodligen aldrig noterat att det tävlas i 10 000 meter på skridsko i en tajt kroppsstrumpa.

Nu vet många av dem.

Det är värt mycket mer än dubbla guld och kan inspirera unga tjejer och killar till en idrott de inte visste fanns. 

Någonstans landar mitt resonemang ovan i det vi gör på Folkspel, vårt DNA, anledningen till vår existens och varför vi finns till.

Största samhällsnyttan

Att främja vårt föreningsliv som bidrar med den största samhällsnytta som finns. Som står för inkludering, integration, en godare folkhälsa. 

Det är naturligtvis underbart att framför TV:n jubla och känna stolthet över alla svenska framgångar, men det absolut viktigaste i dessa ögonblick är att de inspirerar andra att hitta sitt föreningsliv och sin fritid och att vi alla förstår betydelsen av ledare och eldsjälar. 

Mitt resonemang ovan landar egentligen i det vi på Folkspel står för och varför vi finns till. 

17 miljarder tll idrotten!

17 miljarder har vi betalat ut i överskott sedan starten av 1991. 352 miljoner enbart senaste verksamhetsåret. 

Vi vet med ödmjukhet att vårt överskott inte finansierar hela föreningslivet, men vi är också övertygade om att summan är så stor att den verkligen gör skillnad. I dag ser vi att många – från en välkänd hamburgerkedja till stor byggaktör – kommunicerar ut att de stöttar vår största folkrörelse. Det som skiljer oss är att vi ger allt tillbaka till landets föreningar, vilket vi har förmånen att kunna som en ideell organisation utan privata ägarintressen. 

Hans Sahlin

Fakta

på torsdagen gav Nils van der Pol klaetecken till start i allround-VM i Hamar 3-6 mars. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen