Klart att vi tillsammans gör skillnad
Det var ett statement från de som värnar om vår viktigaste rörelse.
Det var en styrkedemonstration signerat svenskt föreningsliv.
Det var en julklapp och en nyårsgåva på 125 miljoner kronor– som gör skillnad.
Vi på ideella Folkspel håller som bäst på att räkna fram slutresultatet från två fantastiska aftnar.
Tillsammans med miljontals TV-tittare myste vi oss igenom Uppesittarkvällen och firade därefter gemensamt Nyårsafton.
Sålde sex miljoner lotter
Tillsammans med hårt arbetande föreningar och organisationer såldes det uppemot fyra miljoner lotter till 23 december och närmare två miljoner till årets sista dag.
Tillsammans skapade vi – som finaler på ett år som överträffat alla förväntningar – något alldeles extra.
Tidigare i höstas kunde vi för senaste verksamhetsåret presentera ett överskott på 232 miljoner att fördela på de föreningsliv vi finns till för. Siffran var en ökning från föregående år med 43 miljoner.
Då vi summerar Uppesittarkvällen och Nyårsafton landar behållningen till våra klubbar och organisationer på 125 miljoner. Det ska jämföras med 2019 då vi var överväldigade över att generera 75 miljoner.
Klart jag är stolt.
Vinster för 168 miljoner
Varken det höjda lottpriset (på Uppesittaren) eller ett betydligt mer omfattande ansvarstänk i samband med försäljning och begränsat socialt umgänge, innebar någon märkbar skillnad i antalet sålda lotter jämfört med tidigare.
Tvärtom.
Då dessutom varje 100-kronorslott till Uppesittarkvällen gav 41 kronor i överskott mot tidigare 23 kronor kan var och en räkna ut vilka de stora vinnarna är.
Påpekas ska dessutom att höjningen – från 50 kronor till 100 kronor – inte handlade om ekonomisk vinning till någon privat ägare eller andra aktörer med vinstintresse. Som bekant är vi en ideell organisation som ägs av de 73 medlemmar vi representerar.
Prisjusteringen var heller inte avgörande för över fyra timmars direktsändning eller vinster i programmet till ett värde av 168 miljoner.
Vad det i grund och botten gick ut på var att kunna dela ut ännu fler välbehövliga miljoner till föreningslivet, ett uppdrag vi minst sagt lyckades med.
Blivit en fast punkt
Jag har ett flertal gånger ombetts förklara den framgångsrika period vi befinner oss i samtidigt som många andra branscher drabbats stenhårt av en pandemi som vänt upp och ner på hela världen.
Visst har BingoLotto varje söndag inneburit en fast punkt för många, en plats för samling och gemenskap, helt enkelt.
Visst serverar programledarna Lotta Engberg och Stefan Odelberg tillsammans med gänget kring dem suverän underhållning vecka efter vecka.
Visst lockar det att vinna miljoner, bilar och resor.
Men den största och anledningen drivkraften bakom vårt lyft är enligt min mening det engagemang och den omsorg vi har kring vår viktigaste rörelse och den samhällsnytta den gör.
Våra lotter får allt större betydelse
Jag vill utan någon som helst tvekan tro att vi – du, jag och alla andra – är medvetna om att behållningen från vår verksamhet går det till det godaste av allt.
I tider då många andra återkommande inkomstkällor som cuper, lopp, fikaförsäljning helt eller delvis försvunnit, har våra lotter fått en allt större betydelse.
Sedan starten uppgår det totala överskottet till närmare 17 miljarder.
Med hjälp av föreningar som slitit och sliter hårt för sin överlevnad.
Tack vare konsumenter som inser att varje stöttande krona spelar roll.
Klart vi gör skillnad.
Klart ni gör skillnad.
Klart vi tillsammans gör skillnad.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar