”Inte värdigt vårt föreningsliv”
Riksidrottsförbundet rapporterar att var fjärde idrottsförening tvingas tacka nej till nya medlemmar på grund av platsbrist och därmed tider!.
Antal träningstider som motsvarar efterfrågan minskar i alltför snabb takt. De anläggningar som redan finns är dessutom i stort behov av omvårdnad.
Vilka som drabbas hårdast? Vår unga generation.
Karl–Erik Nilsson, sedan i våras ordförande i Riksidrottsförbundet, är medveten om problemet och berättar att vi ligger 25 år efter Danmark i att samla kunskap och stimulera nybyggnation av anläggningar som motsvarar det behov som finns. En enkät från ifjol påvisar att en av fyra idrottsföreningar inte kan ta emot nya medlemmar. Störst problem är det i större städer.
Nästan varannan klubb har problem
Dessutom drabbas våra ungdomar. Nästan hälften – 43 procent – av de föreningar som riktar sig till barn och ungdomar upplever ett stort behov av fler tider.
För att upprätthålla den fysiska och psykiska status vi ser som så viktig för hälsan.
För att ingå i en gemenskap och en meningsfull fritid.
För att bli goda samhällsmedborgare.
För att ha sin givna plats i den folkrörelse vi håller så högt.
Att inte kunna erbjuda våra nya generationer en plats i föreningsliv är naturligtvis inte värdigt den rörelse vi alltid håller som unik.
Än värre blir situationen ovan av att renoveringsbehovet i fråga om befintliga anläggningar växer oroväckande fort, ännu ett problem som RF och Karl–Erik Nilsson tar upp (läs mer här: https://www.rf.se/nyhetsarkiv/nyheter/2023-09-04-renoveringsbehovet-vaxer---utan-anlaggningar-stannar-idrotten)
Ska vi åldersbestämma ett flertal av landets kommunala idrottsplatser blir det som 50-plussare. De byggdes på 60– och 70-talet och behöver minst sagt vård och omsorg, ett ansvar som vilar på såväl stat som kommun. Även föreningsägda idrottsplatser behöver första hjälpen i sammanhanget. I Halland exempelvis har en genomlysning gjorts på anläggningar i klubbarnas egen regi.
Två av tre är i behov av större åtgärder och några av dem är rena rivningsobjekt.
Det är inte heller värdigt det föreningsliv vi håller som unikt.
Satsar 380 miljoner
Nyligen meddelade regeringen att ett bidrag på 80 miljoner kronor nästa år betalas ut för att användas i förebyggande insatser mot gängkriminalitet med fokus på utanförskapsområden. Satsningen är långsiktig med ytterligare 150 miljoner i stöd 2025 och en lika stor summa att använda 2026, det vill säga totalt 380 miljoner under en treårsperiod.
Då – det har ni hört från mig förut – föreningslivet är den bästa vägen bort från våld och kriminalitet hoppas jag verkligen att bristen på ytor och därmed träningstider samt uppdateringen av befintliga anläggningar finns med då medlen ska fördelas.
Det vore värdigt föreningslivet.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar