”Inte värdigt vårt föreningsliv”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Riksidrottsförbundet rapporterar att var fjärde idrottsförening tvingas tacka nej till nya medlemmar på grund av platsbrist och därmed tider!.

Antal träningstider som motsvarar efterfrågan minskar i alltför snabb takt. De anläggningar som redan finns är dessutom i stort behov av omvårdnad. 

Vilka som drabbas hårdast? Vår unga generation. 

Många barn blir sittande, passiva och omotiverade eftersoom der inte finns utrymme nog i gamla, trista och trånga hallar. om

Karl–Erik Nilsson, sedan i våras ordförande i Riksidrottsförbundet, är medveten om problemet och berättar att vi ligger 25 år efter Danmark i att samla kunskap och stimulera nybyggnation av anläggningar som motsvarar det behov som finns. En enkät från ifjol påvisar att en av fyra idrottsföreningar inte kan ta emot nya medlemmar. Störst problem är det i större städer.

Nästan varannan klubb har problem

Dessutom drabbas våra ungdomar. Nästan hälften – 43 procent – av de föreningar som riktar sig till barn och ungdomar upplever ett stort behov av fler tider.

För att upprätthålla den fysiska och psykiska status vi ser som så viktig för hälsan.

För att ingå i en gemenskap och en meningsfull fritid.

För att bli goda samhällsmedborgare.

För att ha sin givna plats i den folkrörelse vi håller så högt.

Att inte kunna erbjuda våra nya generationer en plats i föreningsliv är naturligtvis inte värdigt den rörelse vi alltid håller som unik. 

Än värre blir situationen ovan av att renoveringsbehovet i fråga om befintliga anläggningar växer oroväckande fort, ännu ett problem som RF och Karl–Erik Nilsson tar upp (läs mer här: https://www.rf.se/nyhetsarkiv/nyheter/2023-09-04-renoveringsbehovet-vaxer---utan-anlaggningar-stannar-idrotten)

Ska vi åldersbestämma ett flertal av landets kommunala idrottsplatser blir det som 50-plussare. De byggdes på 60– och 70-talet och behöver minst sagt vård och omsorg, ett ansvar som vilar på såväl stat som kommun. Även föreningsägda idrottsplatser behöver första hjälpen i sammanhanget. I Halland exempelvis har en genomlysning gjorts på anläggningar i klubbarnas egen regi.

Två av tre är i behov av större åtgärder och några av dem är rena rivningsobjekt.  

Det är inte heller värdigt det föreningsliv vi håller som unikt.

Satsar 380 miljoner

Nyligen meddelade regeringen att ett bidrag på 80 miljoner kronor nästa år betalas ut för att användas i förebyggande insatser mot gängkriminalitet med fokus på utanförskapsområden. Satsningen är långsiktig med ytterligare 150 miljoner i stöd 2025 och en lika stor summa att använda 2026, det vill säga totalt 380 miljoner under en treårsperiod. 

Då – det har ni hört från mig förut – föreningslivet är den bästa vägen bort från våld och kriminalitet hoppas jag verkligen att bristen på ytor och därmed träningstider samt uppdateringen av befintliga anläggningar finns med då medlen ska fördelas. 

Det vore värdigt föreningslivet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.