”Inte värdigt vårt föreningsliv”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Riksidrottsförbundet rapporterar att var fjärde idrottsförening tvingas tacka nej till nya medlemmar på grund av platsbrist och därmed tider!.

Antal träningstider som motsvarar efterfrågan minskar i alltför snabb takt. De anläggningar som redan finns är dessutom i stort behov av omvårdnad. 

Vilka som drabbas hårdast? Vår unga generation. 

Många barn blir sittande, passiva och omotiverade eftersoom der inte finns utrymme nog i gamla, trista och trånga hallar. om

Karl–Erik Nilsson, sedan i våras ordförande i Riksidrottsförbundet, är medveten om problemet och berättar att vi ligger 25 år efter Danmark i att samla kunskap och stimulera nybyggnation av anläggningar som motsvarar det behov som finns. En enkät från ifjol påvisar att en av fyra idrottsföreningar inte kan ta emot nya medlemmar. Störst problem är det i större städer.

Nästan varannan klubb har problem

Dessutom drabbas våra ungdomar. Nästan hälften – 43 procent – av de föreningar som riktar sig till barn och ungdomar upplever ett stort behov av fler tider.

För att upprätthålla den fysiska och psykiska status vi ser som så viktig för hälsan.

För att ingå i en gemenskap och en meningsfull fritid.

För att bli goda samhällsmedborgare.

För att ha sin givna plats i den folkrörelse vi håller så högt.

Att inte kunna erbjuda våra nya generationer en plats i föreningsliv är naturligtvis inte värdigt den rörelse vi alltid håller som unik. 

Än värre blir situationen ovan av att renoveringsbehovet i fråga om befintliga anläggningar växer oroväckande fort, ännu ett problem som RF och Karl–Erik Nilsson tar upp (läs mer här: https://www.rf.se/nyhetsarkiv/nyheter/2023-09-04-renoveringsbehovet-vaxer---utan-anlaggningar-stannar-idrotten)

Ska vi åldersbestämma ett flertal av landets kommunala idrottsplatser blir det som 50-plussare. De byggdes på 60– och 70-talet och behöver minst sagt vård och omsorg, ett ansvar som vilar på såväl stat som kommun. Även föreningsägda idrottsplatser behöver första hjälpen i sammanhanget. I Halland exempelvis har en genomlysning gjorts på anläggningar i klubbarnas egen regi.

Två av tre är i behov av större åtgärder och några av dem är rena rivningsobjekt.  

Det är inte heller värdigt det föreningsliv vi håller som unikt.

Satsar 380 miljoner

Nyligen meddelade regeringen att ett bidrag på 80 miljoner kronor nästa år betalas ut för att användas i förebyggande insatser mot gängkriminalitet med fokus på utanförskapsområden. Satsningen är långsiktig med ytterligare 150 miljoner i stöd 2025 och en lika stor summa att använda 2026, det vill säga totalt 380 miljoner under en treårsperiod. 

Då – det har ni hört från mig förut – föreningslivet är den bästa vägen bort från våld och kriminalitet hoppas jag verkligen att bristen på ytor och därmed träningstider samt uppdateringen av befintliga anläggningar finns med då medlen ska fördelas. 

Det vore värdigt föreningslivet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen