Lagledaren som ska visa vägen...
Flyktingströmmar på grund av krig och terror. Oenighet inom Europa. Ett Ryssland i konflikter såväl i Ukraina som i Syrien. USA protesterar då deras egna intressen hotas runt om i världen. USA:s befolkning är missnöjda med etablissemanget och väljer Donald Trump till president och hemma i Sverige fortsätter vårt etablissemang att förfäras över Sverigedemokraternas fortsatt höga opinionsresultat.
Det blir bara ord
Här i Sverige bråkar man i migrationsfrågan, med fortsatta ID-kontroller vid gränsen och olika uppfattning om migrationsvolymer. Man pratar i medierna om att populism är det nya begreppet som man, antingen anklagas för eller använder som modeord i det allmänna samtalet.
Ur medborgarens perspektiv, tror jag, allt uppfattas som handlingsförlamning.
Begreppet migration och integration diskuteras som om vore det bara ord och, om man uttrycker sig elakt, ”floskler” i debatten. Kvarstår gör ändå, att det är fakta att gängkriminaliteten fortsätter – med skjutningar och bilbränder i våra större städer och i förorter till dessa. Politiken fortsätter att analysera, och endast det.
Se till att det fungerar
Partiledardebatterna handlar mer om att attackera motståndaren för vad denne inte gör eller gör fel, snarare än att tydligt redovisa vilket program man självt har för att lösa frågan. Populism? Eller är det rädslan att inte vara politiskt korrekt, oavsett var man står.
Fredrik Reinfeldt hävdar med emfas, att Sverige borde öka sin population, genom ökad invandring. Detta är bra, och viktigt, för Sverige. Vi behöver öka för att arbetskraften ska öka, Sverige ska bli ett större land befolkningsmässigt och att det med detta sagt – ska vara positivt för tillväxt och därmed ökad ekonomisk trygghet.
Jag är beredd att dela den uppfattningen. Det känns logiskt. Jag tror många håller med om det.
Men…
Då måste ju integrationen fungera så ofantligt mycket bättre. Det kan inte ta två-fyra år för en människa som, flyende från krig och terror, sökandes ett nytt liv i Sverige – att överhuvudtaget få ett besked om man får stanna kvar.
Integration är en process som måste ha ett flöde. Det är det flödet som styr hur många människor vi kan ta emot i Sverige. Enligt min uppfattning får hela denna process inte ta mer än 12 månader. Under denna 12 månader långa process kan man ställa krav på att individen lär sig språket och genom det är rustad att gå vidare i processen.
Omåttligt stor roll
Här utgör det svenska föreningslivet en omåttligt viktig roll. Här kommer migranten in i det svenska samhället mycket snabbare. Kontakten med svenska folket, genom idrotten eller annan föreningsverksamhet.
Värdeord som respekt, solidaritet, hälsa och integration är kärnan i föreningslivet.
Människor får använda det svenska språket, lära sig svenska traditioner och normer, som är viktiga här i vårt samhälle. Ett utbyte i form av att vi svenskfödda också får lära oss andras traditioner.
Får inte ta sådan tid
Men, plitiken måste bli snabbare i beslut, myndighetsbyråkratin effektiviseras och tidplanen får inte överstiga 12 månader.
Reinfeldts tes om ökad tillväxt bygger på att nya individer snabbt bli självförsörjande – först då kommer vårt samhälle att växa och utvecklas. Annars kommer migrationen enbart belasta vårt samhälle och missnöjespartier frodas, med enbart enkla och inhumana lösningar som följd.
Till alla våra politiker – samla er. Det är era beslut som måste vara startskottet. Börja samarbeta, och gör det nu.
Om vi efter valet 2018 har ett parlamentariskt läge, likt det vi nu fick 2014, tarvas nytänk och samarbete. Om inte har ni misslyckats i ert uppdrag och då är det inte läge att ”gaffla” om vilket parti som ”tar ansvar” och som är för ”ordning och reda”. Det har svenska folket hört till leda redan idag.
Starta om Sverige nu.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar