Vi har bidragit med några kronor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
OS i Paris blev i mina ögon en blågul succé. Elva medaljer, så många lyckades exempelvis ingen annan nordisk nation matcha.
Med all respekt för våra guldolympier, fenomenet Armando Duplantis, eviga unga Sarah Sjöström och de gyllene beachvolleybollkillarna David Åhman/Jonatan Hellvig, var det bordtennisframgångarna som värmde mest i mitt idrottshjärta.
Gängets succé har skapat en pingisfeber i vårt land som vi inte sett sedan J-O Waldners storhetstid.
Svensk bordtennis har tjänat en bra bit över 290 miljoner på Bingolotter, skriver vd:n Hans Sahlin. Foto:TTnor

Jag hör om en anstormning av unga flickor och pojkar i Eslöv, där Truls Möregårdh bor och verkar. 22-åringen, rankad 26 i den olympiska turneringen, som på vägen till en sensationell final slog ut den kinesiska världsettan Wang Chugin och som sedan skakade Fan Zhendong i avgörandet. 
 
Några dagar senare visade en svensk trio att laget alltid går före jaget och vände ett till synes hopplöst underläge mot Japan, vilken gav en finalplats mot Kina, som verkligen fick slita för att vinna avgörandet. En av hjältarna kommer från min hemstad Trollhättan.
Kristian Karlsson har hyllats med en stjärna i Park Of Fame och tar där plats bland lokala hjältar som Frank Andersson och Håkan Mild. Kristians succé har inte helt oväntat inneburit ett stort uppsving för stadens pingisförening, Trollhättans Bordtennisklubb.
Vi ska givetvis även komma ihåg att nämna Anton Källbergs bragdartade upphämtning i den avgörande matchen mot Japan. 
Vi har sett det många gånger tidigare. 
Ta exempelvis namn som Ingemar Stenmark, Björn Borg, Carolina Klüft, damlandslaget i fotboll, Kajsa Bergqvist och Zlatan. Utövare och lag som lyckas på allra högsta nivå och som inneburit en inspiration för barn och ungdomar, som väckt drömmar om samma sak, som skapat köer till hallar, planer och anläggningar.

Viktigast rörelsen

Förebilder som via sina framgångar sett till att föreningslivet växt ytterligare, att kraften i den största och viktigaste rörelse vi har ökat.
Att sedan endast ett fåtal når den topp som ovannämnda lyckats med är av sekundär betydelse. Tänk i stället vad många som skapat en vardag innehållande fysiska aktiviteter, återkommande rutiner och goda vanor gällande att röra på sig.
Att jag tar upp det som hände för flera veckor sedan är för att påvisa den styrka vårt föreningsliv och dess ideella krafter har. Tänk bara så många eldsjälar som bidragit till att silvertrion lyckades i Paris på ett vis ingen kunde tro. Som skjutsat, kokat korv, delat med sig av trygghet, kunskap och erfarenhet, sålt lotter, bara funnits där för andra och aldrig sett till sig själva.
Alla tusentals ledare är också och alltid en del av framgång.

290 miljoner till pingis

Söndag 25 september drar Folkspel i gång det 34:e spelåret och den 67:e säsongen.
Sedan starten 1991 har vi genererat uppemot 18 miljarder till det klubbar och organisationer som sålt våra lotter. 
Tittar vi på svensk bordtennis har föreningarna tillsammans tjänat en bra bit över 290 miljoner kronor.
Jag vill med bestämdhet tro att åtminstone några mynt från oss bidragit till silverpengarna i Paris. Och att en större del av överskottet medverkat till en sund och hälsofrämjande fritid.
Det tänker vi fortsätta med.

hans Sahlin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.