Vi har bidragit med några kronor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
OS i Paris blev i mina ögon en blågul succé. Elva medaljer, så många lyckades exempelvis ingen annan nordisk nation matcha.
Med all respekt för våra guldolympier, fenomenet Armando Duplantis, eviga unga Sarah Sjöström och de gyllene beachvolleybollkillarna David Åhman/Jonatan Hellvig, var det bordtennisframgångarna som värmde mest i mitt idrottshjärta.
Gängets succé har skapat en pingisfeber i vårt land som vi inte sett sedan J-O Waldners storhetstid.
Svensk bordtennis har tjänat en bra bit över 290 miljoner på Bingolotter, skriver vd:n Hans Sahlin. Foto:TTnor

Jag hör om en anstormning av unga flickor och pojkar i Eslöv, där Truls Möregårdh bor och verkar. 22-åringen, rankad 26 i den olympiska turneringen, som på vägen till en sensationell final slog ut den kinesiska världsettan Wang Chugin och som sedan skakade Fan Zhendong i avgörandet. 
 
Några dagar senare visade en svensk trio att laget alltid går före jaget och vände ett till synes hopplöst underläge mot Japan, vilken gav en finalplats mot Kina, som verkligen fick slita för att vinna avgörandet. En av hjältarna kommer från min hemstad Trollhättan.
Kristian Karlsson har hyllats med en stjärna i Park Of Fame och tar där plats bland lokala hjältar som Frank Andersson och Håkan Mild. Kristians succé har inte helt oväntat inneburit ett stort uppsving för stadens pingisförening, Trollhättans Bordtennisklubb.
Vi ska givetvis även komma ihåg att nämna Anton Källbergs bragdartade upphämtning i den avgörande matchen mot Japan. 
Vi har sett det många gånger tidigare. 
Ta exempelvis namn som Ingemar Stenmark, Björn Borg, Carolina Klüft, damlandslaget i fotboll, Kajsa Bergqvist och Zlatan. Utövare och lag som lyckas på allra högsta nivå och som inneburit en inspiration för barn och ungdomar, som väckt drömmar om samma sak, som skapat köer till hallar, planer och anläggningar.

Viktigast rörelsen

Förebilder som via sina framgångar sett till att föreningslivet växt ytterligare, att kraften i den största och viktigaste rörelse vi har ökat.
Att sedan endast ett fåtal når den topp som ovannämnda lyckats med är av sekundär betydelse. Tänk i stället vad många som skapat en vardag innehållande fysiska aktiviteter, återkommande rutiner och goda vanor gällande att röra på sig.
Att jag tar upp det som hände för flera veckor sedan är för att påvisa den styrka vårt föreningsliv och dess ideella krafter har. Tänk bara så många eldsjälar som bidragit till att silvertrion lyckades i Paris på ett vis ingen kunde tro. Som skjutsat, kokat korv, delat med sig av trygghet, kunskap och erfarenhet, sålt lotter, bara funnits där för andra och aldrig sett till sig själva.
Alla tusentals ledare är också och alltid en del av framgång.

290 miljoner till pingis

Söndag 25 september drar Folkspel i gång det 34:e spelåret och den 67:e säsongen.
Sedan starten 1991 har vi genererat uppemot 18 miljarder till det klubbar och organisationer som sålt våra lotter. 
Tittar vi på svensk bordtennis har föreningarna tillsammans tjänat en bra bit över 290 miljoner kronor.
Jag vill med bestämdhet tro att åtminstone några mynt från oss bidragit till silverpengarna i Paris. Och att en större del av överskottet medverkat till en sund och hälsofrämjande fritid.
Det tänker vi fortsätta med.

hans Sahlin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.