Så kommer eleverna på tårna!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Gör som Järfälla kommun. Så kommer eleverna på tårna!
Uppskattar liknelsen och ambitionen. Att fysiskt aktivera barn och unga i skolan ska vara lika naturligt för dem som att borsta tänderna. Järfälla kommun har kommit en bra bit på vägen. 
Järfälla komun visar hur ungdomar kan aktiveras och motiveras. Hans Sahlin skriver och berättar hur.

Ännu återstår ett par veckor till skolstart. Kanske ser högstadieeleverna i Järfälla Kommun lite mer än andra fram emot till höststart.

Nej, klart de inte gör…

Så lyckat projekt

Däremot kan de möjligen komma i gång lite snabbare, vara på tårna direkt, så att säga.

Detta tack vare ett projekt/studie som gjordes under två år och som handlar om att erbjuda pulsträning på skoltid, vilket resulterade i – förutom en förbättrad fysik – ökat välbefinnande och inte minst bättre betyg.

Ni som hänger med mig i min blogg vet att jag förespråkat och varit väldigt tydlig med att skolan har, måste ta, ett stort ansvar då det handlar om att motverka stillasittande och inspirera till mer rörelse. Påpekas – och med stor ödmjukhet – ska att det är många med mig som uttryckt samma sak.

Suzanne Lundvall, professor i Idrottskunskap på Göteborgs Universitet, ingår i det forskarlag som ligger bakom studien.

Till Göteborgs-Posten säger hon: ”Det börjar bli tillräckligt många studier, bland annat denna, som visar på att eleverna upplever en ökad koncentrationsförmåga, känner sig piggare och har lättare att koncentrera sig. I det här fallet kunde vi även uttala oss om betyg.”

Fler borde göra det samma

Lundvall fortsätter: ”Jag tycker absolut att man behöver bygga in daglig rörelse i skolan, som inte är kopplat till betyget i ämnet idrott och hälsa. Skolorna måste hitta ett sätt att få in det här som en rutin, bygga in det i vardagen. Då blir det inte så betungande. Lite som tandborstning. Att vi gör det för att vi vet att vi behöver göra det.”

Som sagt, ovanstående är ett initiativ undertecknad och många med mig eftersökt. Jag skulle dessutom gärna se en större samverkan mellan vårt fantastiska föreningsliv och skolan.

Ni har säkert hört talas om Bunkefloprojektet, ett samarbete med den lokala föreningen Bunkeflo IF och ett antal närliggande skolor. Det gick ut på att erbjuda eleverna dagliga fysiska aktiviteter via en rad olika aktiviteter.

Resultatet av denna satsning och projekt har varit väldigt framgångsrik och presenterats i en rad olika avhandlingar och skrifter. Bland annat "Motorikens betydelse för barns koncentrationsförmåga", som studerade elevernas motoriska utveckling, koncentrationsförmåga och skolprestationer. Likaså i Ingegerd Ericssons doktorsavhandling ”Motorik, koncentrationsförmåga och skolprestationer” samt i boken ”Rör dig-Lär dig”.

Verksamheten fortgår än i dag och drivs numera helt och fullt av skolan.

För eleverna lika naturligt som att borsta tänderna.

Underbart, tjejer!

Följde ni också EM-slutspelet i fotboll?

Vilken final.

Vilken dramatik.

Vilken fotbollsfest.

Vilket statement.

87 000 på Wembley i London.

Helt magiskt – och ett välförtjänt guld till hemmanationen England. För övrigt den första mästerskapstiteln på 56 år till en nation som anser sig vara fotbollens hemland.

Förstår inte kritiken

Den blågula insatsen då?

Av mig får tjejerna med beröm godkänt.

Har noterat en hel del kritik efter förlusten mot blivande mästarna, inte minst i sociala medier.

Förstår den inte.

Sverige tog sig till semifinal i Europamästerskapen. I den största av sporter.

Hur hade det låtit om basketdamerna lyckats ta sig så långt? Eller landslaget i volleyboll eller ishockey?

Var stolta över er prestation, tjejer!

13 län bidrog till EM-succén

Samma sak gäller för övrigt det – unika – föreningsliv där våra blågula spelare en gång tog sina första stapplande fotbollssteg. Tänk att lilla Vaksala från Uppsala hade med tre spelare som startade sina karriärer i föreningen – Linda Sembrandt, Nathalie Björn och Filippa Angeldahl.

Att hela 13 län spridda över landet – från Västerbotten till Blekinge – var representerade då vi pratar moderklubbar, Det säger också en del om det fantastiska arbete som gjorts och görs i föreningslivet, i vår största och viktigaste folkrörelse.

Ha en fortsatt trevlig sommar.Borsta tänderna – och rör på er.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.