Så kommer eleverna på tårna!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Gör som Järfälla kommun. Så kommer eleverna på tårna!
Uppskattar liknelsen och ambitionen. Att fysiskt aktivera barn och unga i skolan ska vara lika naturligt för dem som att borsta tänderna. Järfälla kommun har kommit en bra bit på vägen. 
Järfälla komun visar hur ungdomar kan aktiveras och motiveras. Hans Sahlin skriver och berättar hur.

Ännu återstår ett par veckor till skolstart. Kanske ser högstadieeleverna i Järfälla Kommun lite mer än andra fram emot till höststart.

Nej, klart de inte gör…

Så lyckat projekt

Däremot kan de möjligen komma i gång lite snabbare, vara på tårna direkt, så att säga.

Detta tack vare ett projekt/studie som gjordes under två år och som handlar om att erbjuda pulsträning på skoltid, vilket resulterade i – förutom en förbättrad fysik – ökat välbefinnande och inte minst bättre betyg.

Ni som hänger med mig i min blogg vet att jag förespråkat och varit väldigt tydlig med att skolan har, måste ta, ett stort ansvar då det handlar om att motverka stillasittande och inspirera till mer rörelse. Påpekas – och med stor ödmjukhet – ska att det är många med mig som uttryckt samma sak.

Suzanne Lundvall, professor i Idrottskunskap på Göteborgs Universitet, ingår i det forskarlag som ligger bakom studien.

Till Göteborgs-Posten säger hon: ”Det börjar bli tillräckligt många studier, bland annat denna, som visar på att eleverna upplever en ökad koncentrationsförmåga, känner sig piggare och har lättare att koncentrera sig. I det här fallet kunde vi även uttala oss om betyg.”

Fler borde göra det samma

Lundvall fortsätter: ”Jag tycker absolut att man behöver bygga in daglig rörelse i skolan, som inte är kopplat till betyget i ämnet idrott och hälsa. Skolorna måste hitta ett sätt att få in det här som en rutin, bygga in det i vardagen. Då blir det inte så betungande. Lite som tandborstning. Att vi gör det för att vi vet att vi behöver göra det.”

Som sagt, ovanstående är ett initiativ undertecknad och många med mig eftersökt. Jag skulle dessutom gärna se en större samverkan mellan vårt fantastiska föreningsliv och skolan.

Ni har säkert hört talas om Bunkefloprojektet, ett samarbete med den lokala föreningen Bunkeflo IF och ett antal närliggande skolor. Det gick ut på att erbjuda eleverna dagliga fysiska aktiviteter via en rad olika aktiviteter.

Resultatet av denna satsning och projekt har varit väldigt framgångsrik och presenterats i en rad olika avhandlingar och skrifter. Bland annat "Motorikens betydelse för barns koncentrationsförmåga", som studerade elevernas motoriska utveckling, koncentrationsförmåga och skolprestationer. Likaså i Ingegerd Ericssons doktorsavhandling ”Motorik, koncentrationsförmåga och skolprestationer” samt i boken ”Rör dig-Lär dig”.

Verksamheten fortgår än i dag och drivs numera helt och fullt av skolan.

För eleverna lika naturligt som att borsta tänderna.

Underbart, tjejer!

Följde ni också EM-slutspelet i fotboll?

Vilken final.

Vilken dramatik.

Vilken fotbollsfest.

Vilket statement.

87 000 på Wembley i London.

Helt magiskt – och ett välförtjänt guld till hemmanationen England. För övrigt den första mästerskapstiteln på 56 år till en nation som anser sig vara fotbollens hemland.

Förstår inte kritiken

Den blågula insatsen då?

Av mig får tjejerna med beröm godkänt.

Har noterat en hel del kritik efter förlusten mot blivande mästarna, inte minst i sociala medier.

Förstår den inte.

Sverige tog sig till semifinal i Europamästerskapen. I den största av sporter.

Hur hade det låtit om basketdamerna lyckats ta sig så långt? Eller landslaget i volleyboll eller ishockey?

Var stolta över er prestation, tjejer!

13 län bidrog till EM-succén

Samma sak gäller för övrigt det – unika – föreningsliv där våra blågula spelare en gång tog sina första stapplande fotbollssteg. Tänk att lilla Vaksala från Uppsala hade med tre spelare som startade sina karriärer i föreningen – Linda Sembrandt, Nathalie Björn och Filippa Angeldahl.

Att hela 13 län spridda över landet – från Västerbotten till Blekinge – var representerade då vi pratar moderklubbar, Det säger också en del om det fantastiska arbete som gjorts och görs i föreningslivet, i vår största och viktigaste folkrörelse.

Ha en fortsatt trevlig sommar.Borsta tänderna – och rör på er.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen