Så kommer eleverna på tårna!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Gör som Järfälla kommun. Så kommer eleverna på tårna!
Uppskattar liknelsen och ambitionen. Att fysiskt aktivera barn och unga i skolan ska vara lika naturligt för dem som att borsta tänderna. Järfälla kommun har kommit en bra bit på vägen. 
Järfälla komun visar hur ungdomar kan aktiveras och motiveras. Hans Sahlin skriver och berättar hur.

Ännu återstår ett par veckor till skolstart. Kanske ser högstadieeleverna i Järfälla Kommun lite mer än andra fram emot till höststart.

Nej, klart de inte gör…

Så lyckat projekt

Däremot kan de möjligen komma i gång lite snabbare, vara på tårna direkt, så att säga.

Detta tack vare ett projekt/studie som gjordes under två år och som handlar om att erbjuda pulsträning på skoltid, vilket resulterade i – förutom en förbättrad fysik – ökat välbefinnande och inte minst bättre betyg.

Ni som hänger med mig i min blogg vet att jag förespråkat och varit väldigt tydlig med att skolan har, måste ta, ett stort ansvar då det handlar om att motverka stillasittande och inspirera till mer rörelse. Påpekas – och med stor ödmjukhet – ska att det är många med mig som uttryckt samma sak.

Suzanne Lundvall, professor i Idrottskunskap på Göteborgs Universitet, ingår i det forskarlag som ligger bakom studien.

Till Göteborgs-Posten säger hon: ”Det börjar bli tillräckligt många studier, bland annat denna, som visar på att eleverna upplever en ökad koncentrationsförmåga, känner sig piggare och har lättare att koncentrera sig. I det här fallet kunde vi även uttala oss om betyg.”

Fler borde göra det samma

Lundvall fortsätter: ”Jag tycker absolut att man behöver bygga in daglig rörelse i skolan, som inte är kopplat till betyget i ämnet idrott och hälsa. Skolorna måste hitta ett sätt att få in det här som en rutin, bygga in det i vardagen. Då blir det inte så betungande. Lite som tandborstning. Att vi gör det för att vi vet att vi behöver göra det.”

Som sagt, ovanstående är ett initiativ undertecknad och många med mig eftersökt. Jag skulle dessutom gärna se en större samverkan mellan vårt fantastiska föreningsliv och skolan.

Ni har säkert hört talas om Bunkefloprojektet, ett samarbete med den lokala föreningen Bunkeflo IF och ett antal närliggande skolor. Det gick ut på att erbjuda eleverna dagliga fysiska aktiviteter via en rad olika aktiviteter.

Resultatet av denna satsning och projekt har varit väldigt framgångsrik och presenterats i en rad olika avhandlingar och skrifter. Bland annat "Motorikens betydelse för barns koncentrationsförmåga", som studerade elevernas motoriska utveckling, koncentrationsförmåga och skolprestationer. Likaså i Ingegerd Ericssons doktorsavhandling ”Motorik, koncentrationsförmåga och skolprestationer” samt i boken ”Rör dig-Lär dig”.

Verksamheten fortgår än i dag och drivs numera helt och fullt av skolan.

För eleverna lika naturligt som att borsta tänderna.

Underbart, tjejer!

Följde ni också EM-slutspelet i fotboll?

Vilken final.

Vilken dramatik.

Vilken fotbollsfest.

Vilket statement.

87 000 på Wembley i London.

Helt magiskt – och ett välförtjänt guld till hemmanationen England. För övrigt den första mästerskapstiteln på 56 år till en nation som anser sig vara fotbollens hemland.

Förstår inte kritiken

Den blågula insatsen då?

Av mig får tjejerna med beröm godkänt.

Har noterat en hel del kritik efter förlusten mot blivande mästarna, inte minst i sociala medier.

Förstår den inte.

Sverige tog sig till semifinal i Europamästerskapen. I den största av sporter.

Hur hade det låtit om basketdamerna lyckats ta sig så långt? Eller landslaget i volleyboll eller ishockey?

Var stolta över er prestation, tjejer!

13 län bidrog till EM-succén

Samma sak gäller för övrigt det – unika – föreningsliv där våra blågula spelare en gång tog sina första stapplande fotbollssteg. Tänk att lilla Vaksala från Uppsala hade med tre spelare som startade sina karriärer i föreningen – Linda Sembrandt, Nathalie Björn och Filippa Angeldahl.

Att hela 13 län spridda över landet – från Västerbotten till Blekinge – var representerade då vi pratar moderklubbar, Det säger också en del om det fantastiska arbete som gjorts och görs i föreningslivet, i vår största och viktigaste folkrörelse.

Ha en fortsatt trevlig sommar.Borsta tänderna – och rör på er.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.