En dag som ingen annan för idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Dubbla krig. Inflation. Lågkonjuktur. Höjda räntor. Rekordsvag krona. Eskalerande gängkriminalitet.  

2023 har helt enkelt varit ett nattsvart år.

Just därför ser jag fram emot 23 december mer än någonsin. 

En ny uppesittarkväll väntar

Rysslands invasion av Ukraina är på väg mot sitt tredje år. En fruktansvärd konflikt mellan israeliska styrkor och motståndsrörelsen Hamas har präglat hösten.   

Så mycket elände

Dödsskjutningar på gator och torg, i hus och hem, som blivit en del av vår vardag. De institutioner som heter SiS ser åtminstone utåt sett att vara rekryteringsbaser för gängkriminalitet snarare än samhällsrehabilitering.

Lägg därtill ekonomiska konsekvenser som fått och får många att gå på knäna.   

Sällan har väl förhoppningarna om ett gott nytt år varit större och mer efterlängtade. Låt oss tro och hoppas att 2024 innebär något ljusare tider, även om vi lär behöva ännu mer tid på oss för att återställa ordningen på alla plan.

Men också många föredömen

I detta kärva och bedrövliga läge vill jag dock – utan jämförelser i övrigt med ovan nämnda dysterheter – lyfta fram en speciell kväll som vuxit för varje år sedan premiären 1995 och som dessutom numera ingår i Nordiska Museets samlingar över svenska traditioner.

Det handlar förstås om Uppesittaren, aftonen som allt oftare beskrivs som hela landets lägereld, en samlingsplats för nära och kära, ett tillfälle att koppla av och lägga bort. Då vi finns till för de många som tyvärr inte har en omgivning.  

Det är också tidig julafton för det vi pratar om som unikt, vårt föreningsliv. Årets viktigaste dag för landets klubbar och organisationer.

Förra året gav enbart denna kväll ett överskott på 117 miljoner kronor att fördela på säljande klubbar och organisationer. Antalet sålda lotter landade kring 4.5 miljoner

Utan att ställa några garantier får jag rapporter om att det är en siffra som till och med kan komma att överträffas den här gången. Jag hör att fler föreningar än tidigare är engagerade i sin försäljning av lotter.

Varenda krona guld värd

Det är både magiskt och välbehövligt. 

Föreningslivet är den största och viktigaste rörelse vi har, den är värd varenda krona vi har det stora nöjet att betala ut.

Tänk att 75 procent av landets befolkning är medlemmar i minst en förening.

Kom ihåg att det där finns en plats för alla, oavsett om man vill utöva en idrott eller ägna sig åt musik. 

Det är det som gör föreningslivet unikt. 

Det är det som Uppesittarkvällen i grund och botten handlar om. 

Att erbjuda en intäktskälla som skapar förutsättningar och utveckling för alla de klubbar och organisationer som till stor del bygger på ideella krafter, vardagshjältar och eldsjälar.  

Hans Sahlin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.